Kempy a kurzy pro nadané žáky slaví v Plzeňském kraji 10 let

V Plzeňském kraji běží letos desátým rokem projekt, jehož cílem je podporovat a rozvíjet odborný růst mimořádně nadaných žáků z Plzeňského kraje a jejich pedagogů v oblastech přírodovědných, společenskovědních, jazykových, uměleckých a řemeslných.

Cílená propagace v Plzni

Projekt Střediska služeb školám s názvem Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji byl v letech 2010 a 2011 spolufinancován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Od roku 2012 podporuje projekt ze svého rozpočtu Plzeňský kraj.

Cílovou skupinou jsou mimořádně nadaní žáci základních, středních a základních uměleckých škol, tj. ti žáci, kteří se probojovali do krajských a vyšších kol předmětových a uměleckých soutěží, a dále pak pedagogičtí pracovníci, kteří připravují žáky na soutěže. Od roku 2010 tuto příležitost využilo 1 867 nadaných žáků a jejich pedagogů. Ročně se kempů účastní 220 – 230 nadaných žáků. V letošním roce pak je počet účastníků rekordních 236. Plzeňský kraj podporuje projekt ročně částkou 2 mil. Kč, přičemž od roku 2017 je tato částka 2,2 mil. Kč.

Letos se kempy a kurzy uskutečnily opět na konci školního roku, a to v květnu a červnu řemeslné kempy určené pro nadané truhláře, strojní mechaniky, obráběče kovů, automechaniky, elektromechaniky a opraváře zemědělských vozidel. Následovaly je předposlední srpnový týden kempy pro znalce českého jazyka a kurzy pro hudebníky, nejúspěšnější účastníky soutěží určených pro žáky základních uměleckých škol (hra na elektronické klávesové nástroje, akordeon, příčnou a zobcovou flétnu, klarinet, saxofon a trubku). Poslední srpnový týden pak v Plzni potkáme talentované matematiky, fyziky, astronomy, chemiky, biology, geografy, historiky, znalce angličtiny, němčiny, francouzštiny a nově ruštiny a španělštiny. Právě tyto kurzy zahájila v pondělí 26. srpna náměstkyně hejtmana pro oblast školství a cestovního ruchu Ivana Bartošová, která nad celým projektem převzala záštitu.

Neodmyslitelnou součástí celého projektu je testování žáků psychology z Pedagogicko-psychologické poradny v Plzni, jehož výsledky mají šanci ovlivnit následný vývoj účastníků skrze rodinu, ale zároveň i pedagogy. Výstupem každého ročníku projektu jsou sborníky z jednotlivých kempů, které jsou přístupné na webových stránkách projektu všem zájemcům.

Jakých úspěchů dosahují naši žáci v celostátních a mezinárodních kolech soutěží, naleznete na Portále Plzeňského kraje v sekci Výsledky soutěží. Letos opět skvěle reprezentovala na Mezinárodní chemické olympiádě v Paříži studentka Masarykova gymnázia v Plni, Miroslava Novoveská, která získala stříbrnou medaili v mezinárodní konkurenci. Z loňské Mezinárodní chemické olympiády přivezla nadaná studentka zlatou medaili, je účastnicí kempů.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka