Kino Beseda uvádí největší hity loňského roku

Zlaté globy, kopa nominací na Oscara či ceny BAFTA – to vše vás čeká v Kině Beseda. Následující měsíce bude mít totiž Kino Beseda na programu speciální filmovou přehlídku s názvem Best of 2014.

Cílená propagace v Plzni

Těšit se můžete na výběr nejlepších filmů loňského roku – například na černou komedii Birdman (2 Zlaté glóby, 1 soška BAFTA, 9 nominací na Oscara), životopisnou Teorii všeho (3 Zlaté glóby, 3 sošky BAFTA, 5 nominací na Oscara) o životě Stephena Hawkinga či naprosto unikátní drama Chlapectví (3 Zlaté glóby, 3 sošky BAFTA včetně těch pro nejlepší film a režii, 6 nominací na Oscara), které režisér Richard Linklater točil neuvěřitelných 12 let! Přijďte si do Kina Beseda vychutnat ty nejlepší filmové pecky, které přinesl rok 2014.

16. 2. 18:30   Chlapectví (USA)
Režie: R. Linklater
ČSFD 80 %, IMDB 8,3
6 nominací na Oscara
Příběh o dospívání jednoho obyčejného kluka chtěl režisér Richard Linklater natočit co nejpoctivěji, i proto na něm pracoval 12 let. Výsledkem je snímek, který je neobyčejný svou obyčejností a také tím, jak neuvěřitelně pestrou škálu emocí dokáže ze svých diváků vydolovat.

19. 2. 18:30   Leviatan (RUS)
Režie: A. Zvjagincev
ČSFD 84 %, IMDB 7,9
1 nominace na Oscara
Na skalnatém břehu poblíž hranic s Finskem stojí usedlost, kde žije Kolja se svou druhou ženou a synkem z prvního manželství. O jeho pozemek má zájem starosta nedalekého města, Kolja nátlaku nehodlá ustoupit. Snímek ukazuje deprimující obraz nadvlády mocných v dnešním Rusku, stejně cynických a krutých jako kdysi.

23.2. 18:30  Miluj souseda svého (USA)
Režie: T. Melfi
ČSFD 72 %, IMDB 7,3
Stárnoucímu válečnému veteránovi (Bill Murray) se poklidný život obrátí vzhůru nohama ve chvíli, kdy se do sousedního domu nastěhují noví sousedé. Ačkoli Vincent sází, miluje whisky a často navštěvuje striptýzové kluby, stane se z něj ten nejlepší přítel pro dospívajícího chlapce, který se právě vyrovnává s rozvodem svých rodičů.

26. 2. 18:30  Hledání Vivian Maier (USA)
Režie: J. Maloof, Ch. Siskel
ČSFD 76 %, IMDB 7,7
Vivian Maier od roku 1950 až do své smrti v roce 2009 nafotila v ulicích New Yorku a Chicaga více než 100 000 dechberoucích fotografií. Žádnou ale nikomu neukázala. Snímky byly objeveny náhodou až po několika desetiletích a o Vivian toho moc nevíme. Kdo byla tato svérázná chůva? Proč před ostatními tajila svou největší vášeň?

4. 3. 18:30  Birdman (USA)
Režie: A. G. Inárritu
ČSFD 85 %, IMDB 8,2
2 Zlaté glóby, 9 nominací na Oscara
Riggan Thomson (Michael Keaton) se v minulosti proslavil filmovou postavou kultovního ptačího superhrdiny Birdmana a nyní se snaží oživit kariéru divadelním debutem na Broadwayi. Podaří se mu získat uznání a všem včetně sebe dokázat, že ještě není odepsaný?

12. 3. 18:30  Whiplash (USA)
Režie: D. Chazelle
ČSFD 90 %, IMDB 8,7
1 Zlatý glób, 6 nominací na Oscara
Andrew je mladý jazzový bubeník, který sní o slávě. Život mu změní setkání s dirigentem Terencem Fletcherem, který je známý svým učitelským talentem. A Andrew si postupně začíná věřit. Neúprosný a výstřední dirigent ho ale pomalu žene až na okraj šílenství.

16. 3.; 27.3. 18:30  Kód Enigmy (GBR / USA)
Režie: M. Tyldum
ČSFD 89 %, IMDB 8,2
8 nominací na Oscara
V zimě roku 1952 britská policie zatkla profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků. Nikdo netušil, že se jedná o válečného hrdinu, který se podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma a zachránil tak tisíce lidských životů.

19. 3. 18:30  Interstellar (USA / GBR)

Žánr: scifi
Režie: Ch. Nolan
ČSFD 86 %, IMDB 8,8
5 nominací na Oscara
Náš čas na Zemi se chýlí ke konci, a tak je skupina výzkumníků pověřena nejdůležitějším posláním v lidských dějinách – najít mezi hvězdami nový domov pro lidstvo. Tým se tak vydává za hranice naší galaxie k jiné planetě, která leží na opačné straně vesmíru.

25. 3. 18:30  Nezlomný (USA)
Režie: A. Jolie
ČSFD 80 %, IMDB 7,2
Americký běžec Louis Zamperini zazářil v roce 1936 na berlínské olympiádě a poté i jako armádní letec během druhé světové války. Pak se ale zřítil do Pacifiku, přes měsíc strávil
v záchranném člunu a následně skončil v japonském zajateckém táboře, kde mu jako „celebritě" připravili peklo na zemi.

30. 3. 18:30  Teorie všeho (GBR)
Režie: J. Marsh
ČSFD 76 %, IMDB 7,8
2 Zlaté glóby, 5 nominací na Oscara
Lékaři mu předpovídali už jen dva roky života. On i jeho dívka Jane se ale vzepřeli osudu. Teorie všeho vypráví výjimečný a neuvěřitelný životní příběh geniálního Stephena Hawkinga, který na svém velmi nemocném těle nosí jednu z nejchytřejších hlav, jakou kdy lidstvo poznalo.

1. 4. 18:30  Divočina (USA)
Režie: J.-M. Vallée
ČSFD 71 %, IMDB 7,3 
2 nominace na Oscara
Reese Witherspoon v hlavní roli autobiografického příběhu ženy, která se po smrti matky
a krachu manželství rozhodne vyrazit na 1 770 kilometrů dlouhou pěší pouť. Bez znalostí
o přežití v divoké přírodě se vydává na vysokohorskou trasu od Mohavské pouště až do státu Washington, aby našla sama sebe.

6. 4. 18:30  Americký sniper (USA)
Režie: C. Eastwood
ČSFD 76 %, IMDB 7,6
6 nominací na Oscara
Neomylná přesnost odstřelovače Chris Kyla zachrání na bojišti mnoho životů. Pověsti o jeho odvážných husarských kouscích se šíří až za nepřátelské linie, na jeho hlavu je vypsána odměna a stává se z něj hlavní terč povstalců. Po návratu domů ale Chris zjišťuje, že na válku nedokáže zapomenout.

9. 4. 18:30  Divoké historky (ARG / ESP)
Režie: D. Szifrón
ČSFD 85 %, IMDB 8,3
1 nominace na Oscara
„Nejzábavnější film v Cannes“ a velký mezinárodní úspěch argentinského enfant terrible Damiána Szifrona – to všechno jsou Divoké historky. Šest samostatných příběhů dovede filmové hrdiny do bodu, kdy jim definitivně dojde trpělivost a oni vezmou věci do svých rukou…

20.4. 18:30  Grandhotel Budapešť (USA / DEU / GBR)
Režie: W. Anderson
ČSFD 81 %, IMDB 8,1
8 nominací na Oscara
Pan Gustave je legendou mezi hotelovými zaměstnanci. V bezčasí mezi dvěma světovými válkami, v bohem zapomenuté zemi, kde toho nepříliš funguje, je luxusní Grandhotel Budapešť oázou spolehlivosti. Pan Gustave ví o svých zákaznících naprosto všechno. Často i věci, které by vědět neměl...

VETŘELEC – režisérský sestřih

V Plzni exkluzivně pouze v Kině Beseda!

Pouze na jeden měsíc bude do českých kin uveden kultovní snímek Ridleyho Scotta Vetřelec. Digitalizovaný režisérský sestřih dnes už kultovní sci-fi uvede Kino Beseda v pátek 13.3. a v pondělí 18.3. v 18:30 hodin.

Režie: Ridley Scott
Znění: původní znění s českými titulky
Hrají: Sigourney Weaver, Tom Skerritt, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton...
ČSFD 90 %, IMDB 8,5
http://www.mestanska-beseda.cz/cz/detail.aspx?ID=5124

Když byl snímek v roce 1979 uveden do kin poprvé, lidé v sálech omdlévali hrůzou. Dnes už asi nikdo omdlévat nebude, ale přesto monstrum likvidující jednoho člena posádky lodi Nostromo za druhým dokáže pořádně vyděsit. Po 36 letech si můžete pěkně zblízka užívat zoufalství posádky, která se postupně ztenčuje, ale i režisérskou dokonalost Ridleyho Scotta a v neposlední řadě i genialitu výtvarníka Hanse Ruedi Gigera, který vetřelce stvořil.
V první části kultovní sci-fi ságy zachytí loď Nostromo nouzový signál z neznámé planety, kde objeví havarované kosmické plavidlo s líhní se spoustou velkých vajec. Při zkoumání jednoho z nich se náhle vylíhne zvláštní tvor a přisaje se jednomu členovi posádky na obličej.
Nikdo z posádky to ještě netuší, ale právě začíná boj o přežití. Děsivé monstrum postupně likviduje jednoho člena posádky za druhým, až proti vetřelci zůstane stát už jen ke všemu odhodlaná Ripleyová.


OPERA A BALET V KINĚ

Kromě baletů bude od neděle 22.2. Kino Beseda promítat také záznamy oper ze špičkové Metropolitní opery v New Yorku. Cyklus záznamů z jedné z nejdůležitějších světových operních scén odstartuje Pucciniho opera Turandot. Na konec března máme naplánovanou projekci Verdiho Rigoletta a na polovinu května dokonce Dvořákovu Rusalku!
http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?genre=75&theme=2
22.2. 16:00 Turandot
             Záznam z Metropolitní opery v New Yorku
Autor: Giacomo Puccini
Dirigent: Andris Nelsons
Režie: Franco Zeffirelli
Účinkují: Maria Guleghina, Marina Poplavskaya, Marcello Giordani, Samuel Ramey
Délka: 2h 21m (1x přestávka)
Zeffirelliho opulentní inscenace Pucciniho poslední opery je jedním z nejoblíbenějších diváckých kusů na repertoáru Metropolitní opery. Maria Guleghina se představí v titulní roli kruté čínské princezny, jejíž nenávist vůči mužům je tak silná, že všechny nápadníky, kteří neuhodnou její hádanku, nechává bez milosti popravit. Neznámého prince Calafa, který si nakonec získá její srdce a mezi jehož slavné árie patří i úchvatná „Nessun dorma“, zpívá Marcello Giordani.

8.3. 15:45 Romeo a Julie
                          Bolšoj balet
Záznam přenosu
Délka 2 h 15 min
Hudba: Sergej Prokofjev
Choreografie: Jurij Grigorovič
Tragický příběh osudových milenců je perlou baletu 20. století. Dramatická hudba Sergeje Prokofjeva umocňuje grandiózní choreografii Jurije Grigoroviče.


15.3. 15:45 Labutí jezero
Bolšoj balet

Klasické Labutí jezero je symbolem Bolšoj baletu a ruské baletní tradice.
Romantická báje o dívkách zakletých do labutí, které může vysvobodit jen čistá láska je odrazovým můstkem pro tanec s nadlidským půvabem a elegancí, ve kterém se prolíná krása lidská a labutí.

29.3. 16:00 Rigoletto
             Záznam z Metropolitní opery v New Yorku
Autor: Giuseppe Verdi
Dirigent: Michele Mariotti
Režie: Michael Mayer
Účinkují: Diana Damrau, Oksana Volkova, Piotr Beczala, Željko Lučić, Štefan Kocán
Délka: 2h 28m (1x přestávka)
Režisér Michael Mayer zasadil novou inscenaci Verdiho slavné tragédie do Las Vegas šedesátých let dvacátého století. Ve svém pojetí se nechal inspirovat neformálním sdružením herců a umělců Franka Sinatry, známým pod názvem Rat Pack. Piotr Beczala ztvární zhýralého vévodu z Mantovy, tragickou roli Rigoletta zpívá Željko Lučić a Diana Damrau Rigolettovu dceru Gildu.

19.4. 16:45 Ivan Hrozný
             Bolšoj balet
Přímý přenos
Délka 2 h 15 min
Hudba: Sergej Prokofjev
Choreografie: Jurij Grigorovič
Populární epické drama inspirované ruskou historií na hudbu Sergeje Prokofjeva pro Eisensteinův film Ivan Hrozný (1944).

17.5. 16:00 Rusalka
     Záznam z Metropolitní opery v New Yorku

Autor: Antonín Dvořák
Dirigent: Yannick Nézet-Séguin
Režie: Otto Schenk
Účinkují: Renée Fleming, Emily Magee, Dolora Zajick, Piotr Beczala, John Relyea a další
Délka: 3h 15m (2x přestávka)
Renée Fleming se představila v jedné ze svých stěžejních rolí a zazpívala ve Dvořákově jímavé pohádkové opeře slavnou árii o měsíčku. Pod taktovkou maestra Yannicka Nézet-Séguina a v režii  Otto Schenka roli Prince ztvárnil tenorista  Piotr Beczala a Dolora Zajick Ježibabu.


EXHIBITIONS

Komentované prohlídky světových galerií na plátně Kina Beseda!

Světové malířství na plátnech kin přináší ty nejzajímavější výstavy sezóny z nejprestižnějších světových galerií očima ceněného režiséra Phila Grabského. Filmy kromě komentované procházky výstavami dávají nahlédnout i do zákulisí přípravy výstav a zároveň divákům dokreslují, co díla odkrývají o umělcích a jejich historických epochách. Projekt umožňuje milovníkům výtvarného umění těšit se naplno těmi nejkrásnějšími obrazy všech dob na velkém filmovém plátně a doslova – díky moderním HD technologiím – se nechat vtáhnout do obrazu.
http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?genre=183&theme=6

2.3. 18:30 Dívka s perlou: J. Vermeer a další holandští mistři

Návštěvníci mohou obdivovat Dívku s perlovou náušnicí od Johannese Vermeera a jiná slavná díla starých mistrů ve známém muzeu Mauritshuis v Haagu. Kromě těchto skvostů budou určitě ale také obdivovat i způsob, jakým byl Mauritshuis zrekonstruován a rozšířen. Mauritshuis, jedno z nejznámějších a nejnavštěvovanějších holandských muzeí, byl během dvou let nejen zrenovován, ale jeho návštěvní plocha se téměř zdvojnásobila.

Ikonický portrét neznámé ženy od Jana Vermeera putoval spolu s řadou dalších pláten měsíce po světě. "Stále víc lidí jí říká Mona Lisa severu. Je světově proslulá, byla vynikající ambasadorkou turné. Lidé se chodili dívat na ní, ale pak na výstavě zůstávali," popisuje obraz ředitelka muzea Emilie Gordenkerová. Dívku s perlou před lety proslavil román Tracy Chevaliera a následný film.

23.3. 18:30 Rembrandt z NG Londýn a Rijksmusea
Poprvé v moderní historii se do Amsterdamu vrací některé z nejslavnějších Rembrandtových obrazů z evropských a amerických sbírek. Největší holandská výstava roku 2015 a pozdní tvorba velkého mistra, která výrazně překračuje umělecké hranice své doby! Výstava se zaměřuje na tvorbu posledních let Rembrandtova života, které se pokládají za jeho nejlepší roky. Mistrovská díla z tohoto období zrcadlí podobu Rembrandta jako člověka i jako umělce. Tento film zkoumá každé z klíčových děl výstavy, prostřednictvím příspěvků speciálně pozvaných hostů, včetně kurátorů a historiků umění. Pro mnoho lidí je Rembrandt největším umělcem, který kdy žil, a tento film se snaží prozkoumat pravdu o člověku, který je opředen legendou.

13.3. 18:30 Vincent van Gogh

Brilantní film o jednom ze světově nejzajímavějších a nejoblíbenějších umělců. Snímek byl natočen ve spolupráci s odborníky z van Goghova Musea, u příležitosti oslav 125. výročí Van Goghovi smrti. Návštěvníci uvidí legendární mistrovská díla na velké obrazovce ve vysokém rozlišení. Speciálně pozvaní hosté, včetně renomovaných světových kurátorů a historiků umění, nabízí své výklady a vysvětlení jeho práce. Exkluzivní nový výzkum odhalil neuvěřitelné nedávné objevy.

4.5. 18:30 Impresionisté z Paříže, Londýna a USA

Odhalte příběh umění největších revolucionářů. Monet, Ceazanne, Degas, Renoir: jedni ze světově nejpopulárnějších umělců. Ale kdo byli opravdu? Proč a jak přesně malovali? Chcete-li znát odpověď na tyto otázky, tento jedinečný film Vám zprostředkuje bezkonkurenční přístup k nové velké výstavě se zaměřením na muže, kterým je přisuzován vynález impresionismu z pohledu pařížského sběratele umění Paul Durand-Ruel. Tato netrpělivě očekávaná mezinárodní výstava je možná nejkomplexnějším průzkumem impresionistů v historii. Bylo to odvážné rozhodnutí Durand-Ruela vystavovat impresionisty v New Yorku v roce 1886. Zaplnil mnohé velké americké galerie mistrovskými díly a také díky němu se zachoval impresionismus naživu v době, kdy se setkal s nelibostí veřejnosti. Tento energický a výmluvný film bude vyprávět svůj nevšední příběh.

11.5. 18:30 Poklady Ermitáže

Kdybyste si chtěli minutu prohlížet každý z exponátů ze sbírek petrohradské Ermitáže, trvalo by vám to bez přestávek téměř šest let. Exponátů je ve slavné galerii více než tři miliony –
a tohle množství dělá Ermitáže jedno z největších muzeí planety. Ermitáž – pojem, který rozechvěje každého milovníka umění. Statisíce obrazů, grafik, soch, rytin… celkem se počet všech exponátů odhaduje na tři miliony. Vystavit je naráz je nemožné – k vidění je tak současně vždy jen malý zlomek – ve stálých expozicích a v časově omezených výstavách. I tak je to ale fascinující cesta do epicentra umění. Veřejnosti přístupné sbírky jsou pak rozmístěné celkem v deseti budovách, mezi něž patří třeba slavný Zimní palác, Malá, Stará a Nová Ermitáž nebo Rezervní dům. Sálů, které jsou přístupné, je okolo tří stovek.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 16.02.2015 17:01



7 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka