Kladruby připomínají rod Windischgrätzů květinovou výstavou Vaše excelence!

Ve dnech 11. – 13. května mohou návštěvníci kladrubského kláštera obdivovat originální květinové vazby v rámci speciálních prohlídek nazvaných „Vaše Excelence!“.

Cílená propagace v Plzni

Připomenou jediné šlechtické majitele bývalého kláštera, knížecí rodinu Windischgrätzů, a jejich působení na poli diplomacie.

„Komentované prohlídky se zaměří na šlechtický rod, jehož kořeny sahají až do 13. století. Snad nejznámějším členem je polní maršál Alfréd I., jehož spojení s potlačením revolučních bouří roku 1848 staví celý rod v očích veřejnosti do negativního světla“, přibližuje správce kláštera Milan Zoubek a dodává: „Windischgrätzové nebyli ovšem jen vojáci, ale i diplomaté a politici. Alfréd August Windischgrätz, vnuk Alfréda I., se vzepřel rodinné tradici, a místo předpokládané vojenské kariéry si zvolil kariéru politickou. V Panské sněmovně zasedl již roku 1879 a mezi lety 1893–1895 byl jmenován předsedou předlitavské vlády.“

Prostřednictvím „komponované obrazy“ tvořené aranžemi z živých květin a drobných exponátů vztahujících komponovaných obrazů tvořených květinovými aranžemi a drobnými osobními předměty Windischgrätzů se návštěvníci seznámí s historií, sňatkovou a kariérní politikou rodu. Prohlídka je zavede do ambitových chodeb kláštera, do archivu a rodové knihovny Windischgrätzů i do běžně nepřístupné kaple Všech svatých. Květinové aranže jsou dílem Kamily Soukupové, Petry Jáchimové a Veroniky Zelinkové. „Jejich tvorbu mohli návštěvníci obdivovat v kladrubském klášteře v předchozích letech při speciálních prohlídkách věnovaných výročí narození Karla IV. nebo architekta Santiniho“, doplňuje Milan Zoubek.

Součástí prohlídky je i „ochutnávka“ originálního parfému Eleonora White, složeného z vůní konvalinek, jasmínu, růží a citrusů, který k poctě tragicky zesnulé Eleonory Windischgrätz, kněžny ze Schwarzenbergu, namíchala parfemistka Petra Hlavatá z kladrubského Archivu vůní.

Prohlídky začínají v pátek a v sobotu v 11.15, 14.15 a 17.00 hodin, v neděli v 14.15 a 17.00 hodin.
Vstupné činí 150 Kč na osobu.

Prohlídky jsou součástí celorepublikového projektu Národního památkového ústavu Šlechta českých zemí v evropské diplomacii.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka