Klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích prošel rekonstrukcí

Za účasti představitelů Plzeňského kraje v čele s hejtmanem Rudolfem Špotákem, církve, Národního památkového ústavu a dalších významných hostů, byl v pátek 22. dubna slavnostně ukončen projekt obnovy kostela Nanebevzetí Panny Marie v Plasích.

Jarní servisní akce AUTO CB

Rekonstrukce byla financována s pomocí evropských fondů.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je duchovním a uměleckým těžištěm areálu bývalého cisterciáckého kláštera v Plasích. Stavba klášterního chrámu byla zahájena v polovině 12. století. Zásadní obnova kostela, která mu dala dnešní podobu, proběhla v 60. letech 17. století. K úpravě ploch střechy presbytáře a tvaru okapní římsy došlo při opravách v 30. letech 19. století za knížete Metternicha, spolu se změnou sklonu pultových střech bočních lodí.

Současná obnova kostela byla provedena za pomoci programu IROP a její celkové náklady představují 70 mil. Kč.  Výše dotace IROP činí 95 %, přičemž skutečná spoluúčast zahrnující i nezbytné, ale z hlediska projektu neuznatelné výdaje, je předpokládána ve výši 7 mil. Kč. Projekt finančně podpořil také Plzeňský kraj částkou více než 1 milion korun a město Plasy.

V rámci projektu IROP byly provedeny: oprava omítek, opatření proti vlhkosti, statické zajištění, oprava střechy, oprava trhlin zdiva, restaurování unikátního románského portálu, dvou gotických portálů, transfer barokního portálu do prostoru severní arkády v podkruchtí, obnova podlahy, okenních paspart v sakristii, kamenných ostění a prahů dveří, restaurování oltářů, kazatelny, dveří a lavic, balustrády presbyteria a obrazů. Obnova probíhala od podzimu 2018 do konce roku 2021.

Plzeňský kraj podpořil opravy této unikátní národní kulturní památky tvořící součást kláštera v Plasích,  v rámci vyhlášených dotačních programů, a to v letech 2014 (100 tis. Kč), 2015 (130 tis. Kč) a v roce 2017 pak 1 mil. Kč.

„Obnova památek a zachování jejich podoby, účelu a původní tváře pro další generace patří k jedněm z nejsložitějších úkolů dneška. Náš vztah k dílu předků svědčí o naší vlastní kultuře a odpovědnosti za předání jejich odkazu těm, co přijdou po nás. Věřím, že finanční dar Plzeňského kraje ve výši více než jednoho milionu korun napomohl k dokončení prací na tomto nelehkém úkolu,“ řekl během slavnostního aktu hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták. Ocenil práci restaurátorů: „Bez jejich umu, šikovnosti a trpělivosti by vložené finanční prostředky do obnovy kostela a jeho nádherného sakrálního prostoru byly k ničemu,“ dodal.

Unikátní románský portál

24. května 2019 byl po 343 letech restaurátory Janem Bradnou a Tomášem Váňou odhalen tympanon románského portálu v západním průčelí kostela bývalého cisterciáckého kláštera v Plasích. Byla zajištěna jeho konzervace a statická sanace. Práce proběhly v souvislosti s dokončením oprav fasád a restaurováním mobiliáře kostela. Na základě průzkumů a koncepčního rozhodnutí o způsobu restaurování a prezentaci románského a raně barokního portálu v průčelí kostela rozhodl Krajský úřad Plzeňského kraje ve spolupráci se specialisty Národního památkového ústavu, Generálního ředitelství, o prezentaci románského portálu jako hlavního vstupu do kostela Nanebevzetí Panny Marie s tím, že stávající raně barokní portál bude restaurován a prezentován v prostoru boční lodi kostela.

Závěrem pátečního slavnostního dokončení projektu obnovy kostela hejtman Rudolf Špoták popřál tomuto místu, aby v něm věřící nacházeli útěchu a klid ve svých duších, a aby se turisté a návštěvníci, kteří do těchto míst zavítají, rádi zpět do Plas vraceli. „Historie a krása zdejších unikátních památek si to podle mého skutečně zaslouží,“ uzavřel.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka