Klatovská 19 nabídne zážitkové muzeum osvobození i Loosovy interiéry

Plzeň zrekonstruuje chátrající budovu na Klatovské 19, jejíž součástí jsou i architektonicky cenné interiéry od Adolfa Loose. Do objektu, který je prázdný od roku 2002, přestěhuje Patton Memorial Pilsen.

Jarní servisní akce AUTO CB

Vytvoří v něm zážitkovou expozici k tématu osvobození západních Čech spojeneckými vojsky. Také trvale zpřístupní památkově chráněné Loosovy interiéry. Projekt za 253 milionů korun včetně DPH, z nichž část pokryje Plzeň evropskou dotací, má být po stavební stránce hotov na konci příštího roku, expozice pak v roce dalším. Město nyní připravuje soutěž na zhotovitele, práce chce spustit v červenci. 

„Základním kamenem celé rekonstrukce je úspěšná žádost o dotaci, která činí 54,4 milionu korun. Jsem rád, že i díky těmto penězům můžeme znovu oživit symbol moderní historie našeho města, kterým Klatovská 19 bezesporu je. Pevně věřím, že se nová expozice s Loosovými interiéry stane dalším turistickým lákadlem Plzně a vyhledávaným místem nejen v době Slavností svobody,“ řekl primátor města Roman Zarzycký.

Vstupní prostory budou umístěny do nové dvorní přístavby. Její základní část přimkne k původnímu objektu, druhá část na ni bude kolmá. Díky rekonstrukci Klatovské 19 získá Patton Memorial Pilsen větší prostory a dostatečné depozitáře. Ve dvoře bude umístěn třicetitunový tank Sherman, největší muzejní exponát, jejž Plzni daroval vnuk generála Pattona. Právě osobnosti generála a jeho 3. armádě bude věnován prostor dvorní přístavby. „Náročná bude nejen rekonstrukce, ale do detailu jsme museli promyslet například i samotný přesun tanku. Ten stojí nyní v zoologické zahradě, z níž ho musíme nejprve dopravit do restaurátorské dílny, poté na Klatovskou 19, kde ho do dvora zvedneme pomocí jeřábu přes budovu. Jsem přesvědčen, že to úsilí bude stát za to a muzeum se stane centrem zážitků, kdy návštěvníka vtáhne do děje, vyvolá v něm silnou emoci, a to třeba při simulaci náletů na Škodovku, prožitku úkrytu ve sklepení a podobně,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Bosák. Rekonstrukci objektu zajišťuje Odbor investic Magistrátu města Plzně, autorem přestavby a návrhu expozic je architekt Ludvík Grym.  

Podle Lucie Kantorové, náměstkyně pro oblast školství a cestovního ruchu, už je jasná výstavní koncepce objektu. „V suterénu provede návštěvníka válečnou Plzní, ukáže mu výrobu zbraní ve Škodovce, dá nasát atmosféry bombardované Plzně, kterou umocní simulátor válečného krytu. Z válečné Plzně návštěvníci vystoupají do prostoru s projekcemi o plzeňském povstání, osvobození i konci války v Plzni a v Evropě. Lidé se seznámí s pobytem americké armády na západě Čech a podobně. V prvním patře si pak vychutnají luxus z restaurovaného prvorepublikového interiéru, seznámí se s osobností Adolfa Loose, principy jeho tvorby a také s pohnutými příběhy plzeňských rodin, které patřily mezi jeho klienty,“ přiblížila Lucie Kantorová. Druhé patro změní pocit euforie z osvobození ve skepsi z nové totality. Část expozice bude také věnována Slavnostem svobody, veteránům druhé světové války, jejich příběhům a prezentaci darů, které muzeu během svých návštěv Plzně věnovali. Obsahovou stránku muzea připravuje Plzeň – TURISMUS, který provozuje Patton Memorial Pilsen. 

Díky rekonstrukci budou trvale zpřístupněny cenné Loosovy interiéry, jež se nacházejí ve druhém patře a které tvoří hudební salon, obývací pokoj a jídelna. Tyto interiéry dosud nebyly rekonstruovány a přístupné veřejnosti jsou pouze několikrát do roka. 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka