Klatovská nemocnice očkuje nově v kulturním domě Družba

Klatovská nemocnice přesouvá od úterý 26. ledna ve spolupráci s městem své očkovací místo z areálu nemocnice do kulturního domu Družba.

Cílená propagace v Plzni

Zájemcům o očkování tím nabídne větší komfort a lepší dostupnost, do budoucna se tím zajistí větší kapacita místa a hlavně se oddělí tok očkovaných lidí od pacientů nemocnice. S nabídkou využití kulturního domu přišla sama radnice. Nemocnice tuto nabídku vítá.

V nemocnici byla dosud očkovací místnost v ambulatním traktu. Tyto prostory jsou ale omezené a očkovací místo by naráželo na kapacitní limity. Navíc kvůli očekávanému návratu odkladné péče není možné ambulance využívat dlouhodobě. Oproti tomu Družba nabízí velké a variabilní prostory, které lze dle potřeby a kapacit místa upravovat. A výhodou je i velké parkoviště. Bude potřeba, až bude dostatek vakcín a očkovací místem budou denně procházet stovky lidí.

„Není vhodné, aby se takové množství lidí mísilo v areálu nemocnice s pacienty. Navíc pro zájemce o očkování potřebujeme prostor, kde si v klidu přečtou a vyplní informovaný souhlas, místo pro evidenci příchozích a krátký pohovor s lékařem, dále prostor pro očkovací boxy a také vhodné zázemí, kde budou lidé po aplikaci vakcíny odpočívat alespoň 30 minut, než budou moci odejít,“ říká koordinátorka očkování Klatovské nemocnice Vladislava Veselá. Toto vše Družba nabízí. 

A je to také důvod, proč město prostory poskytlo. „Kulturní dům má velké a velmi dobře hygienicky zajištěné prostory, které kvůli současným opatřením nemohou být využívány. Zároveň je dům v těsné v blízkosti centra města, velmi dobře dostupný pro obyvatele Klatov i pro lidi z širšího okolí, s vlastním parkovištěm,“ odůvodňuje nabídku starosta Klatov Rudolf Salvetr a doplňuje, že město chtělo také odlehčit Klatovské nemocnici, která nyní musí zvládat jak běžnou hospitalizační a ambulantní péči, tak i náročnou péči o covidové pacienty.    

Do očkovacího místa v kulturním domě je přístup hlavním vchodem od Domažlické ulice, kde bude pro příchozí vyhrazeno parkoviště. Pro imobilní osoby nebo osoby s pohybovým hendikepem je umožněn i vstup z druhé strany budovy od Aretinovy ulice. Tam je k dispozici výtah. Očkování probíhá přímo v hlavním sále. V přísálí pod balkonem jsou pak stoly a židle, kde lidé odpočívají po aplikaci vakcíny. Poté odchází bočním vchodem k parkovišti resp. výtahem k zadnímu vchodu.

„V současné době jsou připraveny tři očkovací boxy, které se budou využívat podle frekvence pozvaných lidí v daném dni. Nyní ta frekvence záleží i na počtu vakcín. Až bude vakcín dostatek a očkování bude možné zintenzivnit, lze případně vytvořit ještě další boxy,“ doplňuje Vladislava Veselá.

Klatovská nemocnice do pondělního odpoledne naočkovala přesně tisícovku lidí. Z toho bylo přes 440 zdravotníků, zhruba 60 pacientů, přes 300 klientů nebo zaměstnanců domovů pro seniory a dvě stovky zájemců, kteří se k očkování objednali přes centrální rezervační systém. V úterý bylav KD Družba naočkována další stovka lidí seniorů. 

foto: www.klatovy.cz

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka