Klatovská nemocnice zprovoznila oddělení zdravotně sociálních lůžek

Oddělení nyní působí v takzvané vile v horní části nemocničního areálu, kde dříve bylo plicní oddělení a dnes zde v přízemí působí dětská skupina.

Cílená propagace v Plzni

Nová kapacita byla na první pacienty nachystána už na přelomu února a března. Kvůli pandemii koronaviru se ale zprovoznění dočkalo až nyní v červnu.

Lůžková stanice využívá dvě horní patra. Technické zázemí a zázemí pro personál je v suterénu. Rekonstrukce prostor vyšla na 4,5 milionu korun. Investici uhradil Plzeňský kraj. Na novém oddělní je 11 pokojů s celkem 17 lůžky.

„Naší snahou bylo vytvořit příjemné prostředí, aby bylo podobné tomu domácímu. Pokoje jsou jedno- a dvoulůžkové. Každý má vlastní sociální zařízení s toaletou s bezbariérovým sprchovým koutem. Pokoje jsou vymalovány pastelovými barvami, nábytek má dekor dřeva a na každém pokoji je televizor a po celém oddělení obrazy,“ říká ředitel nemocnice Jiří Zeithaml.

Kromě pokojů a zázemí je na oddělení také velká koupelna pro imobilní pacienty, aktivizační nebo též denní místnost, kuchyň se společnou jídelnou, sesterna a vyšetřovna. 

Lůžka na novém oddělení jsou určená klientům, kteří nevyžadují přímo ústavní zdravotní péči, ale vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nejsou schopni obejít se bez pomoci a ošetřovatelské péče druhé osoby, přičemž ovšem tuto pečující osobu nemají k dispozici. Pobyt na lůžkách je poskytován dle zákona o sociálních službách (§ 52 zákona č. 108/2006 Sb.). Služby jsou poskytovány na základě písemné smlouvy uzavřené s klienty.

Nemocnice provozuje zdravotně-sociální lůžka od roku 2008 a to na oddělení následné péče. Bylo jich ale zatím pouze devět. „Kapacita sociálních lůžek je ovšem na Klatovsku dlouhodobě nedostačující. Nemocnice má standardně v pořadníku kolem 35 zájemců o tuto službu. Proto jsme se s Plzeňským krajem dohodli na rozšíření této péče. Nově může nemocnice provozovat až 24 sociálních lůžek. Věříme, že s novou kapacitou se nám podaří poptávku na Klatovsku částečně nasytit.“ říká šéf krajských nemocnic Marek Kýhos.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka