Klatovský pavilon skla ukazuje loveckou vášeň ve skle

Tichá chůze lesem, čekání na zvěř, hony a dramatické chvíle lovu, to vše našlo svůj odraz nejen ve výtvarném, ale i v užitém umění.

Cílená propagace v Plzni

 A sklo jako jedno z profilujících řemeslných a průmyslových odvětví českých zemí nemohly lovecké náměty samozřejmě motivy minout. Spektrum uplatnění loveckých námětů je v něm široké. Tvarů a dekorů je tu za staletí nepřeberné množství a lovecké motivy byly znázorňovány všemi v té či oné době známými a dostupnými technikami.

Výstavní možnosti PASKu jsou ale limitované, a tak je zde „jen“ necelých sto exponátů, které dokumentují hlavní vývojové trendy tohoto typu skla od první poloviny 18. století zhruba do poloviny 20. století. Exponáty pocházejí v drtivé většině ze soukromých sbírek a bylo možné je veřejně vystavit jen díky mimořádné vstřícnosti vlastníků. Menší část vystavených předmětů byla zapůjčena ze sbírek Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech a z Prachatického muzea. Právě z posledně jmenovaného muzea pocházejí dva zcela unikátní předměty – zlaté podmalby s loveckými motivy z 19. století, které byly právě pro tuto výstavu pečlivě restaurovány. Vedle nich je zde ale řada dalších zajímavých skel – dvojstěnky se zlatými fóliemi, skupina číšek ve stylu biedermeieru, skla malovaná švarclotem a nemohou chybět ani malované či ryté menší i obrovské holby. Jeden velmi speciální exponát pak je ze sbírek PASKu – lampa z roku 1910, kterou se podařilo po více než sto letech opět rozsvítit. To vše je k vidění v Pavilonu skla do 21. listopadu 2021. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 28.09.2021 17:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka