Klatovští drůbežáři doporučují: středomořské speciality na gril

S létem si všichni spojí dovolenou, pláže, relax, zážitky, a to nejen cestovatelské, ale i ty gurmánské. Za vůní a chutí oblíbených středomořských specialit ale není potřeba cestovat tak daleko.

Jarní servisní akce AUTO CB

Připravte pro rodinu nebo přátele menu inspirované Itálií, Řeckem a Bulharskem u sebe na zahradě nebo na balkoně. Potřebujete k tomu jen kvalitní suroviny, gril a správný recept. Drůbežářský závod Klatovy vám přináší tři recepty, které si jistě zamilujete a zařadíte do grilovacího rituálu.

Kuřecí maso od Drůbežářského závodu Klatovy je potřebným zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů, a proto se skvěle hodí pro přípravu lehkých jídel, která nasytí. V nastávajících měsících je ideální například pro grilování.  Tento druh masa je všeobecně velmi oblíbený, především kvůli jemné neutrální chuti, která se lehce pojí s různými přísadami, které dodají pokrmu výraznější chuť. Díky tomu si můžete vyzkoušet a připravit oblíbené speciality zahraničních kuchyní i u sebe doma.

Italská kuchyně je známá po celém světě především oblíbenou pizzou či pastou, ale nabízí i jiné speciality např. spiedini. Už před staletími bylo spiedini oblíbené jídlo italských rolníků a venkovanů. Jedná se o špízy, které mohou být plněny masem, vnitřnostmi, rybou ale i zeleninou. Název pochází z italského spiedo – rožeň. Všechny ingredience se krájí na úhledné malé kostky nebo mleté maso může mít i tvar kuliček, které se napichují na dřevěné či kovové tyčky. Maso je prokládáno panccetou, cibulí, bylinkami a zeleninou. Všechny suroviny se předtím, než jdou na gril máčí v olivovém oleji s pepřem a solí.

Vyzkoušejte italskou specialitu podle receptu od Drůbežářského závodu Klatovy:

1) Kuřecí spiedini
Příprava: 45 – 60 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
500 g Kuřecího steaku bez kůže mletého od Drůbežářského závodu Klatovy
3 menší cukety
6 lžic olivového oleje
20 g másla


2 stroužky česneku
1 citron
Parmazán
Mořská sůl
Pepř
Strouhanka
Čerstvé oregano
Petrželová nať
4 lžíce majonézy
3 lžíce bílého jogurtu
4-5 nakládaných okurek
Postup:
1/ Nejdříve si v hrnci rozehřejte olivový olej s máslem. Po rozpuštění másla, dejte hned stranou. 2 stroužky česneku rozdrťte a přidejte do směsi, osolte a opepřete a nechte vychladit. Mezitím si rozpalte gril.
2/ Připravte si strouhanku a nastrouhejte kůru z citronu a parmazán. Oregano i petrželovou nať nasekejte nadrobno a vše společně promíchejte.
3/ Z kuřecího mletého masa udělejte kuličky. Připravené kuličky namáčejte v olivové marinádě a pak obalte ve strouhance a nechte ještě chvíli odpočívat.
4/ Nakrájejte si cukety podélně na tenké plátky. Kuřecí kuličky zatočte do plátku cukety a propíchněte špízovou jehlou nebo špejlí a položte na gril.
5/ Na grilu spiedini pravidelně otáčejte.
6/ Připravte si jednoduchou osvěžující omáčku. Smíchejte 4 lžíce majonézy s 3 lžícemi bílého jogurtu a najemno si do ní nakrájejte připravené nakládané okurky. Poté už jen osolte a opepřete a podávejte se spiedini a salátkem. 

Za omamnou vůní a lahodnou chutí řeckých pokrmů nemusíte daleko cestovat a snadno si je připravíte i doma. Řecká kuchyně je velmi pestrá a pracuje hlavně s čerstvými surovinami. Mezi typická jídla patří musaka, gyros, tzatziki nebo oblíbené souvlaki. Souvlaki jsou malé kousky masa, většinou vepřového nebo kuřecího, které se nejčastěji podávají opečené jako špíz.
Ochutnejte řecké souvlaki podle Drůbežářského závodu Klatovy:


2) Kuřecí souvlaki
Příprava: 45 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
500 g kuřecích prsou od Drůbežářského závodu Klatovy
4 lžíce citronové šťávy
2 lžíce červeného vinného octu
2 stroužky česneku
2 lžičky oregana
1 lžička tymiánu
Sůl
Pepř

Postup:
1/ Nejdříve si připravte marinádu. Smíchejte v míse bylinky, citronovou šťávu a červený vinný ocet. Přidejte rozdrcené stroužky česneku a osolte a opepřete.
2/ Maso nakrájejte na plátky a pak ještě na menší kousky. Poté vložte do mísy s marinádou a nechte minimálně 6 hodin odležet v lednici.
3/ Marinované maso napíchejte na špejle a připravte špízy na gril.
4/ Na grilu pravidelně otáčejte. Hotové špízy podávejte s tzatziki nebo se salátem.

Bulharská kuchyně je všeobecně brána za jednu z nejzdravějších kuchyní v Evropě. Ve srovnání s naší kuchyní je lehčí, lépe vyvážená a zdravější, a to díky větší spotřebě zeleniny, větším výběrem a rozličnou úpravou. K přípravě pokrmů se používá zejména lehčích a libovějších druhů masa, nejžádanější jde zde maso jehněčí, skopové, telecí a pak kuře a ryby. Typickou úpravou masa je pečení masa na rožni nebo na grilu. Grilují se například známé kefty, pikantní šišky z hovězího mletého masa, kebab, kousky jehněčího nebo skopového masa. Na grilu se připravují rovněž ryby, kuřata a minutky z masa. Všechny pokrmy se poté bohatě servírují se zeleninou. Téměř do všech pokrmů se přidává tradiční bulharské koření čubrica (u nás známé jako saturejka).



3) Kefty z kuřecího mletého masa
Příprava: 45 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
500 g Kuřecího steaku bez kůže mletého od Drůbežářského závodu Klatovy
3 cibule
Sůl
1 lžíce koření čubrica
1 – 2 lžičky drceného pepře
2 lžíce nadrobno nasekané petrželky
Olej
Postup:
1/ V míse smíchejte kuřecí mleté maso, nadrobno nakrájenou cibuli a nasekanou petrželku. Vše důkladně promíchejte, osolte, opepřete a přidejte čubricu.
2/ Rozpalte gril. Ze směsi udělejte nejdříve kuličku, kterou následně vytvarujte v malou placičku. Potřete olejem a dejte na gril.
3/ Hotové kefty podávejte s grilovanou zeleninou nebo se salátem.
Tip: Použijte koření čubrica i na oblíbenou grilovanou zeleninu

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka