Klatovští drůbežáři radí, jak na vánoční ladovské kuře

Chladný vzduch, omalovánky z mrazu na oknech a peřina, která pokryla krajinu kolem, to je letošní zima jako z pohádky. Nejen děti, ale i dospělí se radují z bohaté nadílky, která jednoznačně připomíná ikonické malby Josefa Lady.

Cílená propagace v Plzni

Nejen děti, ale i dospělí se radují z bohaté nadílky, která jednoznačně připomíná ikonické malby Josefa Lady. Připomenout si atmosféru venkovského života, kdy rodina dohromady trávila čas a připravovala skromná ale chuťově velmi zdařilá jídla z lokálních surovin, si můžete společně s Drůbežářským závodem Klatovy díky staročeskému receptu na pečené kuřátko. 

Recept na pečené kuře odkazuje na období na přelomu 19. a 20. století, kdy žil a tvořil malíř a středočech Josef Lada, který je proslulý idylickými obrázky zimní scenérie. 

Pokud byste chtěli zachovat dobový sváteční zvyk, můžete ku kuřeti podávat švestkové knedlíky. Jestli vás tato kombinace překvapila, měli byste vědět, že propojování sladko slaných chutí bylo v té době velmi běžné, protože se lidé převážně řídili aktuální sezonou a regionem, ze kterého pocházeli.

Ingredience:

1 celé kuře

2 cibule (nakrájené na proužky)

2 mrkve (nakrájené na kolečka)

2 stroužky česneku (nasekané)

2 lžíce sádla nebo oleje

1 lžička kmínu

1 lžička majoránky

sůl a čerstvě mletý černý pepř 

1 šálek kuřecího vývaru nebo vody

Libovolná příloha (například švestkové knedlíky nebo brambory)

Postup:

1/ Předehřejte troubu na 180 °C. Mezitím v misce smíchejte kmín, majoránku, sůl a pepř. Kuřecí maso očistěte a potřete připravenou směsí ze všech stran.

2/ Do pekáče vložte sádlo nebo olej, nakrájené cibule, mrkve a česnek. Na zeleninu položte namarinované kuřecí maso. Do pekáče ještě přidejte kuřecí vývar nebo vodu.

3/ Pekáč přiklopte a pečte v troubě asi 1,5 až 2 hodiny, mezitím maso pravidelně podlévejte vývarem nebo vodou a zeleninu občas promíchejte. Také během pečení občas otáčejte kuřecí maso a zkontrolujte, zda je dostatečně promaštěné a šťavnaté.

4/ Kuře je hotové, ve chvíli, kdy jde maso snadno od kosti. 

Dobrou chuť!

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka