Klienty Diakonie Západ bude do zařízení vozit zbrusu nový svozový vůz

Více než rok sháněla církevní nezisková organizace Diakonie Západ finanční prostředky na nový speciálně upravený svozový vůz pro přepravu svých klientů s těžkou poruchou autistického spektra a kombinovaným postižením.

Jarní servisní akce AUTO CB

Díky uspořádání benefičního autosalonu a podpoře celé řady firemních i soukromých dárců se Diakonii Západ podařilo získat potřebnou částku na zakoupení nového svozového vozu Renault Master, který slavnostně převzala přímo v autosalonu Auto Hornát v Plzni.

Na počátku roku 2014 začal dosluhující svozový vůz pro klienty Diakonie Západ jasně dávat najevo, že je načase jej nahradit. Tento vůz najezdil denně přes 200 km při přepravě klientů z jejich domovů do denních stacionářů a centra denních služeb v Plzni, Merklíně a Soběkurech. Problémem však byly nedostatečné finanční prostředky, a proto se Diakonie Západ rozhodla získat peníze pomocí sbírky a uspořádáním benefičního open air autosalonu v Plzni – Motor Open Plzeň Plaza. „Potřeba nového vozu nebyla sice akutní, ale to se mohlo každým dnem změnit. Z vlastních zdrojů jsme mohli uvolnit nanejvýš 150 000 Kč, a tak jsme se rozhodli požádat o pomoc dárce a realizovat netradiční fundraisingovou akci,“ vzpomíná Libor Janíček, manažer úseku vnějších vztahů Diakonie Západ.

Dvoudenní akce „Motor Open Plzeň Plaza, autosalon, který pomáhá“ proběhla 7. – 8. června v parku za NC Plzeň Plaza. K vidění bylo více než sto vozů dvaceti světových značek, motocykly, čtyřkolky a motokáry, stejně tak prezentace služeb Diakonie Západ. Návštěvníky akce bavil bohatý doprovodný program. Tento počin, při kterém prostředky na zakoupení svozového vozu věnovali samotní vystavovatelé a partneři akce, přinesl v konečném součtu zhruba 220 000 Kč. „Všem vystavovatelům jsme na oplátku za jejich pomoc slíbili, že budou moci připravit nabídku na nový svozový vůz, a že tu nejvýhodnější Diakonie Západ přijme,“ doplňuje Janíček.

Při porovnání parametrů a cen nabídnutých svozových vozů včetně potřebných úprav byl vybrán devítimístný Renault Master s turbodieselovým motorem o zdvihovém objemu 2,3 cm3 a maximálním výkonu 165 koní. Tento model byl doplněn o zvedací plošinu pro vozíčkáře, boční výsuvný schůdek, instalován byl snadno omyvatelný interiér atd., tak aby vyhovoval svému účelu. Konečná cena za tento vůz byla po výrazné slevě od společnosti Auto Hornát 703 897 korun. „Při porovnávání nabídek však bylo zřejmé, že vlastní zdroje a finance získané při Motor Open Plzeň Plaza stačit nebudou, naštěstí nám ale pomohli firemní i soukromí dárci společně s Diecézní charitou Plzeň, konkrétně tříkrálovými koledníky v Dobřanech a týmem, který pořádá Charitativní bazar v Luženičkách, díky nim jsme získali dalších 276 090 Kč, za což opravdu děkujeme,“ uvedl Janíček.

Cesta k novému svozovému vozu nebyla pro Diakonii Západ vůbec jednoduchá, ale je ukázkou toho, že v Plzeňském kraji stále funguje solidarita a chuť pomoci. Proto všem zúčastněným i nezúčastněným dárcům a partnerům v rámci slavnostního převzetí vozu poděkoval také ředitel Petr Neumann a přislíbil, že čistě bílý vůz již brzy ponese loga všech podporovatelů. Následně všem těm, kteří budou svozový vůz využívat, požehnal evangelický farář Leonardo Teca ze sboru ČCE v Rokycanech. „Vůz nyní převezeme na Merklínsko a ihned zapojíme do provozu, každopádně naše trápení s vozovým parkem tímto nekončí. Letošní Motor Open Plzeň Plaza bude mít za cíl získat finanční prostředky na nový užitkový vůz pro naši pečovatelskou službu Jubilata, která působí na Dobřansku a Merklínsku,“ shrnuje Janíček. 

Letošní Motor Open Plzeň Plaza proběhne 6. – 7. června v amfiteátru a parku za NC Plzeň Plaza, které je tradičně hlavním partnerem celé akce. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka