Kompostér v PěstírněDEPO je nově k dispozici široké veřejnosti

Třídění bioodpadu je ve městě obtížnější než na venkově. Jednou z možností pro ty, kdo nemají vlastní zahradu, je využití komunitních kompostérů.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ten nově vznikl v komunitní zahradě PěstírnaDEPO v areálu kulturního centra DEPO2015.

Věděli jste, že 40 % odpadu, který vyhodíme do „směsi“, tvoří biologicky rozložitelný odpad? V Plzni obsah černých popelnic končí ve spalovně a přítomnost bioodpadu v něm snižuje výhřevnost. V některých městech pak na skládkách a při jeho rozkladu bez přístupu vzduchu vznikají skleníkové plyny. Díky kompostování lze bioodpad proměnit v cenný materiál plný živin, který vylepší unavenou půdu.

I z těchto důvodů se spolek Pěstuj prostor, který Pěstírnu provozuje, rozhodl nabídnout využití kompostéru v komunitní zahradě lidem a firmám v okolí. Kompostér zde dosud sloužil pouze místním zahradníkům, díky podpoře z grantového programu Plzeňského Prazdroje ho ale spolek upravil a rozšířil.

„Je volně přístupný, stačí přinést bioodpad v přiměřeném množství, to znamená několik kilogramů. Pokud by měl někdo zájem dodávat bioodpadu více, domluvíme se individuálně,“ prozradila Silvie Hašlová, která má Pěstírnu na starosti. „Budeme rádi, když nám o sobě zájemci o kompostování dají vědět na pestirnadepo@pestujprostor.cz, jednou za čas jim zašleme „kompostovací novinky“ a pozvánky na tematické akce,“ doplnila.

Pro ty, kteří s kompostováním prozatím nemají zkušenosti, má Hašlová několik rad: „Do kompostéru patří plevel ze záhonků a zbytky rostlin, zbytky ovoce a zeleniny, citrusy ale jen v malém množství. Dále je to vylouhovaný čaj a kávová sedlina, řezané květiny bez stužek, odumřelé části pokojových rostlin i piliny a hobliny z chemicky neošetřeného dřeva, a to včetně podestýlky býložravých zvířat. Vždy platí, že čím menší kusy, tím lépe. A co do kompostéru nepatří? Živočišné produkty, rostliny napadené škůdci a chorobami, kočičí a psí výkaly či biologicky nerozložitelné materiály.“

PěstírnaDEPO je přístupná denně v otevíracích hodinách DEPO2015 (aktuálně od 8 do 20 hod). Zahrada funguje od roku 2017 a nabízí lidem možnost pronajmout si záhonek v  betonových „žardiniérách“, které před revolucí ozeleňovaly plzeňské ulice. Ochutnat úrodu však mohou i návštěvníci zahrady – nachází se zde totiž i „veřejný“ bylinkový záhon. „Pro příští rok se nám několik míst uvolnilo. Zájemci si je mohou zarezervovat již nyní a za dlouhých zimních večerů naplánovat, co budou pěstovat. Více informací naleznout na pestiradepo.cz,“ dodala Hašlová. 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka