Koncert klavíristy Chicka Corey bude následovat show saxofonisty Maceo Parkera

Letošní listopad bude pro Plzeň svátkem hudby.

Jarní servisní akce AUTO CB

Do Měšťanské besedy totiž přijedou během dvou dnů koncertovat dva světově proslulí muzikanti. Na zdejším pódiu 14. listopadu zahraje sólově na klavír ikona současného jazzu a držitel 22 cen Grammy Chick Corea, o den později tu předvede svoji funky show jeden z nejlepších saxofonistů na světě Maceo Parker. Hudebním fanouškům, kteří si nechtějí nechat koncerty ujít, nabízí pořadatel slevu na vstupenky.

Hned dvě hudební události připravila na polovinu listopadu Měšťanská beseda v Plzni. Nejprve sem

14. 11. 2018 zavítá americký klavírista Chick Corea, který bude v Plzni vystupovat vůbec poprvé. Koncert bude výjimečný také tím, že ho tento špičkový hudebník odehraje na klavír sólově, odtud název Solo Piano. Chick Corea je čtvrtým nejvíce nominovaným umělcem v historii cen Grammy. Z 63 nominací jich 22 proměnil v prestižní cenu v podobě zlatého gramofonku. Spolupracoval s mnoha hvězdnými hudebníky, o kterých se dnes učí ve školách, jako například s jazzovým trumpetistou a skladatelem Milesem Davisem, kytaristou Johnem McLaughlinem, hlasovým kouzelníkem Bobbym McFerrinem nebo neméně slavným klavíristou Herbie Hancockem. Byl prvním jazzovým pianistou své doby, který v roce 1971 natočil pro ECM své klavírní improvizace a otevřel tím dveře zcela novému žánru sólového klavíru. Několikrát za jazzová improvizační sóla převzal ceny Grammy, naposledy to bylo v letech 2011, 2012 i 2014. V letošním roce se Chick Corea pustil do svého zatím posledního sólového dobrodružství, když se vydal na sólové klavírní turné. Mezi své evropské zastávky v Bruselu, Vídni nebo Paříži zařadil také Plzeň. „Troufám si říci, že Plzeň ještě nikdy nehostila koncert tak legendárního muzikanta, jako je Chick Corea,“ řekl Ivan Jáchim. Koncert se koná za podpory Plzeňského kraje a města Plzně.

Klavírní legendu bude následovat legenda saxofonová. O den později, 15. 11. 2018, přiveze do Měšťanské besedy svoji nadupanou funkovou show americký saxofonista Maceo Parker. Dlouholetý spoluhráč Jamese Browna je pověstný svými strhujícími koncerty, které nenechají publikum v klidu a jsou obrovským zážitkem. „Hraní si plně užívám, získávám totiž energii z publika,“ říká Maceo Parker. „Miluju koncertování, bytí na pódiu a miluju hlavně lidi.“ Svůj podíl na šlapající hudbě má i jeho kapela složená z výtečných muzikantů, kteří získávali zkušenosti po boku těch nejznámějších jazzmanů a umí dokonale ovládat své nástroje. Maceo Parker se proslavil hraním s Jamesem Brownem, jehož skladba Make It Funky nechybí na žádném Parkerově koncertě. Hrál i po boku George Clintona, Red Hot Chili Peppers nebo Prince, který ho nazýval učitelem a jehož píseň Baby Knows funguje na publikum každé Parkerovy živé show. A nezapomíná ani na svoji velkou hudební inspiraci, zpěváka a klavíristu Raye Charlese. Maceo Parker navštívil Plzeň naposledy před čtyřmi lety, kdy beznadějně vyprodal Velký sál Měšťanské besedy. Koncert podpořilo město Plzeň.

„Protože jsou to koncerty pro Plzeň mimořádné, rozhodli jsme se zvýhodnit vstupné pro ty fanoušky, kteří by k nám chtěli přijít na oba dva,“ řekl za pořadatele Ivan Jáchim, jednatel společnosti Měšťanská beseda Plzeň s.r.o. „Ti, kdo si koupí vstupenku na koncert Chicka Corey, dostanou slevu 20 % na vstupenku ke stání na Maceo Parkera,“ vysvětlil. Slevu lze získat na předprodejním místě při nákupu vstupenky na Maceo Parkera, a to při současném zakoupení vstupenek na oba koncerty, nebo po předložení vstupenky na koncert Chicka Corey.

Vstupenky (Chick Corea v ceně od 790 Kč, Maceo Parker v ceně od 730 Kč) jsou v prodeji na www.mestanska-beseda.cz a www.ticketmaster.cz a na předprodejních místech na náměstí Republiky 41 nebo v Měšťanské besedě, Kopeckého sady 13 v Plzni.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka