Dezinfekce, testování. Kraj jednal se starosty o nových opatřeních

Na pondělí 1. března svolala hejtmanka Ilona Mauritzová online setkání se starosty obcí s rozšířenou působností, zástupci HZS PK, PČR a ředitelem KHS Michalem Bartošem.

Cílená propagace v Plzni

Zásadní otázkou bylo téma aktuálních opatření vzhledem k nouzovému stavu, který vyhlásila Vláda ČR 26. 2. 2021, a dále realizace opatření, které kraj ve spolupráci s hasiči a obcemi uskutečňuje již na Tachovsku, se rozšiřuje celoplošně na území kraje. Jednalo se také o dopravě v souvislosti s epidemickou situací a prostor dostali především starostové, aby společně se zástupci kraje  a dalšími přítomnými řešili konkrétní problémy své obce.

„Situace je vážná, proto jsem se rozhodla spojit se starosty, abychom více do hloubky probrali realizaci opatření, která jsou v tuto chvíli nutná na území našeho kraje. A pro nás je zásadní vědět, jaká situace je v obcích, jaké problémy naši starostové mají, abychom jim mohli pomoci,“ říká hejtmanka Ilona Mauritzová.

Dezinfekce veřejných prostor a OOP

Ve spolupráci s jednotlivými obcemi, jejich jednotkami SDH realizuje Plzeňský kraj ve veřejných prostorách dezinfekci. Ředitel HZS PK František Pavlas na setkání probral se starosty způsob provádění dezinfekce veřejných prostor, detailně hovořil také ke správnému postupu výroby dezinfekce, kterou profesionální hasiči doporučují.  Tento postup je podle nich efektivní jak ekonomicky tak především s okamžitým efektem účinnosti. Profesionální hasiči pak prostřednictvím ředitele HZS PK Františka Pavlase nabídli všem starostům a jejich jednotkám SDH aktivní pomoc při aplikaci dezinfekce.

Plzeňský kraj v minulém týdnu již do Tachova a Stříbra dodal 12 000 respirátorů FFP2 a v případě žádostí dalších obcí je připraven poslat další ochranné pomůcky případně dezinfekci Anticovid.

Omezení pohybu mezi okresy

Mezi nová opatření první březnový den patří také omezení pohybu mezi okresy. Ředitel Krajského ředitelství PČR Plzeňského kraje Jaroslav Vild deklaroval připravenost policistů v avizovaných kontrolách v rámci kraje. Požádal pak starosty o spolupráci směrem k občanům, aby opatření dodržovali, neobcházeli je i přesto, že policisté v rámci svých personálních kapacit na hranicích okresů provádí kontroly.

Testování firem a problematika pracovníků velkých závodů

Plzeňský kraj ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou a KHS  oslovil za účelem testování zaměstnanců významné zaměstnavatele v kraji. Již minulý týden tři armádní týmy testovaly na Tachovsku a odebraly vzorky více než 2 000 zaměstnanců firem. I nadále bude tato spolupráce v zasažených regionech pokračovat.

Na problematiku velkého množství agenturních zaměstnanců upozornil starosta Tachova Macák  s tím, že agentury nemají povinnost obcím hlásit tyto zaměstnance a dochází tak k jejich nekontrolovanému pohybu po obcích, často neumějí jazyk a nejsou testovaní. Společně s KHS se hejtmanka Ilona Mauritzová rozhodla oslovit agentury a firmy, které agenturní zaměstnance využívají, aby bylo i u těchto lidí prováděno testování a další režimová opatření v rámci jejich práce. Na žádost starosty Stříbra Martina Záhoře budou k dispozici vícejazyčné varianty informací k testování i dodržování nařízených opatření právě pro tyto obyvatele regionu.

Oslovení velkých obchodníků s prosbou o důslednou dezinfekci obchodů a také nákupních košíků společně zrealizuje také Plzeňský kraj s KHS Plzeň. „Jde o další místa s vysokou koncentrací obyvatel a jsme si vědomi, že spolupráce na režimových opatřeních a dezinfekci právě s obchodními řetězci je v tuto chvíli důležitá. Proto jsme se rozhodli oslovit a požádat o spolupráci také tyto společnosti,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová.

Mimořádná opatření v dopravě se nemění

Náměstek hejtmanky Pavel Čížek vysvětlil aktuální situaci v dopravě s tím, že povolení k přejezdu mezi okresy v krajských spojích nebudou kontrolována řidiči, kteří to nemají v kompetenci. Toto opatření tak cestování nijak neovlivní. Spoje budou jezdit beze změn ještě v týdnu do 6. března. Při následné změně v jízdních řádech od 7. března pak dojde k zavedení tzv. prázdninového provozu s ohledem na uzavření škol.

Další setkání starostů bude svoláno s ohledem na aktuální situaci v dalším týdnu v pondělí hejtmankou Plzeňského kraje.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 02.03.2021 12:05



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka