Kraj podpoří dobrovolné i profesionální hasiče, miliony dostanou ve Staňkově

Rada kraje schválila a doporučila ke schválení krajskému zastupitelstvu dotaci ve výši 12 mil. Kč HZS PK, která je rozčleněna do dvou částí.

Cílená propagace v Plzni

Celkem 10 mil. Kč bude investiční dotace na projektovou dokumentaci stavby HS Staňkov, přeložku elektrického vedení tamtéž, nákup záchranné seskokové matrace, záchranných nafukovacích člunů, cvičných výcvikových figurín, vysavačů vody s odolností i proti nebezpečným látkám. Část neinvestiční ve výši 2 mil. Kč je určena na nákup ochranných a věcných prostředků.

Podporu ve výši alokovaných 19,6 mil. Kč mohou čerpat také dobrovolní hasiči. Rada schválila vyhlášení dotačního programu Podpora jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Plzeňského kraje v roce 2024. Žádosti o podporu z programu budou přijímány do 31. 3. 2024.  Program zahrnuje tituly určené k nákupu nového dopravního automobilu, požárního přívěsu pro hašení, nové cisternové stříkačky či její opravu, na pořízení přenosné motorové stříkačky, nákup vybavení a opravy neinvestiční povahy.

„Často si to neuvědomujeme, ale hasiči jsou ti, kteří pomáhají nejen u nehod a požárů, ale jejich pomoc vidíme při povodních, odklízení následků silného větru, pomáhají při náročných transportech pacientů sanitami. Zkrátka jsou tam, kde je třeba a často i nad rámec své práce. A co se týká dobrovolných hasičů, ti tvoří osu života v malých obcích, podílí se na sportovních aktivitách, organizují kulturní akce i různé soutěže, jsou k ruce profesionálům, když je třeba pokrýt jakýkoli zásah. Podpora z rozpočtu Plzeňského kraje je pro ně pomocí, jak zajistit lepší vybavení a tím i lépe pomáhat,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták s tím, že rada projednala podporu 100 tis. Kč také pro Nadaci policistů a hasičů – vzájemná pomoc, která podporuje jak děti policistů a hasičů zemřelých při výkonu služby tak i hasiče a policisty, kteří jsou těžce tělesně postiženi následkem zranění utrpěného v rámci výkonu služby. Ze schválené dotace bude nadace tentokrát hradit ozdravné pobyty. „Tato nadace pomáhá téměř třem stovkám lidí. V Plzeňském kraji je to 5 rodin s devíti dětmi a 2 rodiny těžce postižených policistů,“ doplnil Rudolf Špoták.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka