Kraj podpoří malé vesnické prodejny

Rada kraje schválila vyhlášení dotačního programu OBCHŮDEK 2021+ v Plzeňském kraji pro letošní rok. Tento program je financován z prostředků Ministerstva průmyslu a ochodu ČR.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Jeho cílem je udržení provozu maloobchodních prodejen v obcích do 1 000 obyvatel resp. do 3 000 obyvatel, jejichž místní část/části mají méně než 1 000 obyvatel. Dotace napomáhá snížit provozní výdaje prodejen na venkově, ve kterých převažuje prodej potravin, nápojů a tabákových výrobků. Minimální dotace na jednu prodejnu je 40 000 Kč, maximální částka pak 100 000 Kč. 

„V letošním roce – ve 3. výzvě tohoto programu – rozdělí Plzeňský kraj mezi žadatele maximálně 3,8 mil. Kč. V rámci 1. výzvy bylo již v kraji podpořeno 30 prodejen celkovou částkou 2,9 mil. Kč. V rámci 2. výzvy bylo podpořeno 42 prodejen celkovou částkou 4 mil. Kč,“ uvedl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj, IT a evropské záležitosti Petr Vanka. Zapojení do dotačního programu, který pod názvem Program podpory malých prodejen na venkově OBCHŮDEK 2021+  schválila vláda v červnu 2021, odsouhlasila krajská rada. „Jsme si vědomi problematiky existenčního udržení malých prodejen v menších obcích. Proto kromě programu OBCHŮDEK 2021+ vyhlašujeme pravidelně už řadu let také program Zachování prodejen v malých obcích, kterým se snažíme udržet pro obyvatele alespoň základní komfort pro nakupování,“ doplnil Petr Vanka.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka