Kraj poskytne pět milionů na nové zázemí skautů v Českém údolí

Plzeňský kraj poskytne skautskému středisku Střela Plzeň pět milionů korun na výstavbu Skautského vzdělávacího centra a mezinárodní základny České údolí.

Jarní servisní akce AUTO CB

Rozhodli o tom krajští zastupitelé na svém jednání 5. února 2024. Na projekt za cca 26 milionů korun skauti dále získají dotaci z ministerstva školství ve výši 12 milionů korun a od města Plzeň dostanou 5 milionů korun. Z příspěvků dárců a vlastních zdrojů skauti našetřili 3,8 milionu korun a mají též předjednanou bezúročnou půjčku ve výši 2 miliony korun. Stavba by měla být hotova do září 2025. 

Nový objekt skauti plánují vybudovat na pozemku v Českém údolí, který vlastní a kde se nyní nachází pouze přízemní budova v neobyvatelném stavu. Ta slouží jako sklad táborového materiálu a objekt tudíž není možné využívat pro aktivní činnost s mládeží. V jeho blízkosti jsou sice menší klubovny oddílů Střediska Střela, nicméně nejsou v nich tekoucí voda ani toalety.

„Určitě je dobře, že bude tento projekt realizován a že v Českém údolí vznikne mezinárodní skautská základna. Poskytnutí krajských peněz jsme podmiňovali získáním dotace z ministerstva školství, protože bychom ho sami investovat ani podporovat nemohli. O to větší radost nyní máme, že našel širokou podporu a skauti budou moci v dohledné době získat zázemí pro navazování další mezinárodní spolupráce,“ komentoval poskytnutí finanční dotace náměstek hejtmana pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc.  

Nové Skautské vzdělávací centrum bude využíváno oddíly Střediska Střela, které umožní jeho využití i dalším střediskům Junáka a spolupracujícím neskautským organizacím, které se věnují práci s dětmi a mládeží. Kupříkladu takovým, jako jsou: rodinné centrum a spolek ŽIVO, Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, Slavia VŠ Plzeň Softball. 

l

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka