Kraj přijal kompenzační příspěvek za ubytování pro uprchlíky

Rada kraje schválila přijetí kompenzačního příspěvku 39,85 mil. Kč pro Plzeňský kraj za již hrazené ubytování pro uprchlíky z Ukrajiny.

Jarní servisní akce AUTO CB

Příspěvek je hrazen z dotace ministerstva financí „Kompenzační příspěvek pro kraje – ubytování osob z Ukrajiny“. O částku 39,85 mil. Kč je navýšena příjmová část rozpočtu Plzeňského kraje. Kompenzace z dotace ministerstva financí jde do Rezervního fondu PK, následně je o tuto částku navýšena výdajová část rozpočtové oblasti Krizové řízení, IZS a bezpečný kraj, z níž je ubytování pro příchozí uprchlíky hrazeno.

„Tato částka je kraji proplacena na základě žádostí podaných v prosinci loňského roku. Tyto prostředky byly předfinancovány z Rezervního fondu Plzeňského kraje už v roce 2022. Navýšení výdajové části v oblasti krizového řízení právě z Rezervního fondu PK je nutné s ohledem na další předpokládané předfinancování výdajů souvisejících s migrační vlnou z Ukrajiny. Jde zejména o výdaje na dočasná nouzová přístřeší  a nouzová ubytování ukrajinských uprchlíků,“ vysvětluje radní pro oblast ekonomiky Pavel Strolený a dodává: „V následujících dnech bychom měli obdržet kompenzaci za leden letošního roku, kdy bylo z krajských volných prostředků tedy z rezervního fondu již vyplaceno více než 69 mil. Kč jako úhrada za zmiňované ubytování.“

V současné době už Plzeňský kraj předfinancoval – proplatil faktury ubytovatelům za únor 2023, měsíčně jde o podobnou částku měsícům předchozím.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka