Krajské nemocnice opět provádějí plánované operace

V nemocnicích Plzeňského kraje se opět začaly provádět plánované operace.

Cílená propagace v Plzni

Ty byly v uplynulých týdnech kvůli pandemii koronaviru a s ním souvisejícím vládním nařízením pozastaveny. Všechny nemocnice akutní péče od pondělka kontaktují pacienty, kterým byl v říjnu a listopadu odložen zákrok, a nabízí nové termíny. Zároveň je vyzývají, aby náhradní termíny využívali a operace dál zbytečně neoddalovali. Není totiž vyloučeno, že se pandemie opět vrátí a tzv. elektivní péči bude nutno opět posouvat, přičemž ale opakované a dlouhodobé odkládání zákroků může některým lidem způsobit nevratné zdravotní komplikace.

Nemocnice akutní péče v Domažlicích, Klatovech, Stodu a Rokycanech prováděly v uplynulých týdnech všechny akutní operace. Z plánovaných pak ty, které buď přímo nesnesly odklad, nebo by posouvání termínu bylo rizikové. Příkladem jsou onkologické operace nebo plánované zákroky u pacientů, u nichž docházelo nebo hrozilo zhoršování zdravotního stavu.

Přesouvaly se jen ty operace, kde krátkodobý odklad nemohl mít vliv na zdraví pacienta. Z chirurgie se jednalo nejčastěji o operace křečových žil, plánované operaci kýl nebo žlučníku, apod.

Návrat plánované operativy ve zkratce
Plánovanou operativu obnovily v úterý v téměř plném rozsahu Stodská a Domažlická nemocnice (obory chirurgie a gynekologie).
Rokycanská nemocnice obnoví kvůli organizačním důvodům plánovanou operativu do konce týdne.
Klatovská nemocnice z důvodu širšího spektra chirurgických oborů a vyššího tlaku na lůžka bude plánovanou operativu obnovovat postupně.
Nemocnice pacienty samy kontaktují a navrhují jim nejbližší možné termíny. Je zohledněna naléhavost jednotlivých případů. Není nuné, aby pacienti sami volali do nemocnic.  Nicméně, pokud chtějí realizovat operaci včas, mohou  být sami aktivní.
Doporučuje se využít náhradních termínů nebo nejbližších možných a neodkládat zbytečně operace na pozdější termíny nebo dokonce na neurčito.
Obava z nákazy nemocí covid-19 při operaci a následné hospitalizaci není na místě.

Všechny čtyři nemocnice musely v říjnu a listopadu odkládat plánované operace více než 650 pacientů. Jen Domažlická nemocnice přes 160. Od pondělí je chirurgové ale i gynekologové opět kontaktují a nabízí náhradní termíny. „Za pondělí a úterý jsme domluvili nový termín zákroku s 35 pacienty. Některé už na tento a příští týden. Je ale i část pacientů, kteří chtějí zákrok v lepším případě až po Novém roce nebo v horším případě odkládají operaci na neurčito,“ říká ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček.

Jako nejčastější důvody lidé uvádějí, že nechtějí na zákrok během adventu, aby se mohli připravit na Vánoce. Někteří poukazují na to, že v důsledku jiných opatření nemohli týdny plnohodnotně pracovat nebo podnikat a při očekávaném rozvolnění opatření se musí v první řadě vrátit do práce. A část lidí vysvětluje odsouvání operace obavami z možné nákazy nemocí covid.

Personál nemocnic od zbytečného odkládání operací odrazuje. „Obavy z infekce nejsou na místě. Zdravotníci nosí ochranné pomůcky a prostředky. Infekční covidoví pacienti jsou na uzavřených lůžkových stanicích a dokonce i na jiných podlažích než neinfekční pacienti,“ říká ředitel Stodské nemocnice Miroslav Zábranský a doplňuje ho primář chirurgického oddělení David Šmíd. „V těchto dnech a týdnech máme pro operace dostatečné kapacity. Postupně se budou zaplňovat a po Novém roce se budou termíny hledat hůře. Navíc nelze vyloučit, že se vrátí další vlna pandemie a plánovaná péče bude opět omezena. A i když je řeč o odkladné neakutní péči, tak i u ní hrozí dalším a dalším posouváním termínu zhoršení zdravotního stavu,“ vysvětluje Šmíd.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 25.11.2020 14:07



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka