Kristýna Bulínová a René Jirmus z Klatov vyhráli moderní tablety ve fyzikální soutěži Vím proč

Kristýna Bulínová a René Jirmus z Gymnázia Jaroslava Vrchlického v Klatovech obsadili druhé místo v kategorii SŠ ve fyzikální soutěži Vím proč.

Jarní servisní akce AUTO CB

Soutěže se letos zúčastnili nadaní žáci z 60 škol, kteří na stránky www.vimproc.cz vložili celkem 201 videí s fyzikálními pokusy. Skupina ČEZ, která touto formou popularizuje výuku fyziky, nadělila do soutěže hodnotné ceny, kterými jsou moderní tablety a hlavně příspěvky ve výši 200 tisíc Kč pro školy vítězů. 

Soutěž Vím proč probíhala od října loňského roku. Během této doby mohli žáci základních a středních škol vkládat na její webové stránky soutěžní videa a bojovat o hodnotné ceny. Hlavní ceny získala videa vybraná odbornou porotou. 

„Na hodině fyziky nám pan učitel předváděl podobný pokus a zaujalo mě to natolik, že jsem se rozhodla to víc rozvést a nakonec i natočit video do soutěže. Nejvíce mě bavilo sledovat ostatní videa a samotná výzva natočit video. Je s tím hodně práce, takže se toho člověk obává, ale jsem ráda, že jsem to zvládla,“ říká Kristýna Bulínová, která se s fyzikou bude setkávat i v budoucnu, protože nastupuje na Přírodovědeckou fakultu UK.

Kristýna Bulínová a René Jirmus z Klatov obsadili druhou příčku s videem „Čistější ovzduší aneb elektrostatický odlučovač popílku“. V jejich kategorii SŠ zvítězilo video „Slzy vína“, které vytvořili Jan Střeleček a Tomáš Konečný z Gymnázia J. V. Jirsíka v Českých Budějovicích. Tito nadaní fyzikové získali tablet a pro své školy příspěvek 200 tisíc Kč na zařízení speciální učebny pro výuku technických předmětů. Třetí příčku v kategorii obsadili David Schmuttermeier a Lubomír Smrček ze Znojma s videem „Dusík a jeho chladná stránka“. Všichni autoři získali tablety.

„Třetí ročník soutěže přinesl stejný úspěch jako dva předchozí. Opět se zapojilo velké množství šikovných studentů, kteří natočili skvělá videa. Díky jejich nadšení a kreativitě můžeme jejich vrstevníkům ukázat, že fyzika je zábava, a přitáhnout je k technickým oborům,“ říká Pavel Puff, manažer Útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

Do soutěže se zapojili žáci z 60 škol, kteří nahráli 201 videí. Za celou dobu soutěže se na její stránky registrovalo 1 431 uživatelů. 

Kromě nejlepších autorů vybraných porotou budou odměněni i ti, jejichž videa obdržela nejvíce hlasů mezi veřejností v online hlasování. V kategorii ZŠ zvítězila Jana Pivoňková z Třebíče se svým týmem a videem „Pokusy s nenormálním tlakem“. Všichni autoři videa získají pro celou svou třídu vstupenky do technického centra, např. Techmanie v Plzni nebo IQ parku v Liberci, a sami se mohou zúčastnit exkurze do vybraného provozu Skupiny ČEZ.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka