Krizový štáb: případů covidu v kraji přibývá, FN omezuje plánované operace

V Plzeňském kraji je v současné době 3 589 aktivních případů nákazy nemocí Covid-19. Znamená to prudký nárůst pozitivit.

Jarní servisní akce AUTO CB

To ukazuje i podíl pozitivních testů z celkově provedených, který činí 25 %. Nově jsou k dispozici i výsledky z testování veřejnosti pomocí antigenních testů, kde je záchyt mezi 3 a 5 % pozitivních případů.

Hospitalizace v nemocnicích
V nemocnicích v kraji je hospitalizováno 258 pacientů, z toho 216 je ve standardní péči, 42 pacientů je v intenzivní péči. Jen za týden je nárůst počtu hospitalizovaných z 208 na 258 pacientů. Dle informací doc. Jana Beneše z FN Plzeň se nemocnice připravují na vytváření kapacit pro pacienty s Covid-19. Od pátku se opět omezuje elektivní operativa. O výpomoc byla požádána Armáda ČR.

Odběrná místa v kraji
Tento týden začalo dobrovolné testování veřejnosti antigenními testy. Veřejnost má možnost vybrat si jedno z 12 testovacích míst v kraji. Připravuje se otevření 13. místa v Plzni v prostorách bývalé železniční polikliniky. V kraji je provedeno cca 1 100 testů denně. Testování veřejnosti je spuštěno od středy a zatím jsou kapacity stále přeplněné.

Sociální služby
Situaci v pobytových sociálních službách může zkomplikovat platné nařízení vlády, které umožňuje bez omezení vycházky klientům. Panuje proto důvodná obava z možného zvýšení rizika nákazy, která by se mohla do zařízení přenést. Na Krizovém štábu PK bylo navrženo apelovat na Asociaci krajů ČR, aby navrhla změnu tohoto nařízení vlády.
Armáda ČR
Sociální a zdravotnická zařízení v kraji mohou žádat o pomoc Armádu ČR, která má k dispozici pomocný lékařský a nelékařský personál připravený na výpomoc.

Testování pedagogů
V kraji bylo otestováno mobilními týmy 15 středních škol a 31 základních škol. Za období 2. 11. až 16. 12. 2020 se nechalo dobrovolně otestovat 596 pedagogických a nepedagogických pracovníků, přičemž záchyt pozitivit činí 4,5 %.

Poděkování
Hejtmanka Ilona Mauritzová na závěr poděkovala všem členům Krizového štábu PK za vynikající spolupráci a vstřícnost při řešení nastalých situací.
Další jednání krizového štábu se uskuteční v pondělí 4. ledna 2021.
 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka