Krizové středisko pro bezdomovce v depu je plné, město navýší kapacity

Ve středu 10. února spustila Plzeň v jedné z nyní nevyužívaných hal v DEPO2015 evakuační krizové středisko pro lidi bez domova.

Cílená propagace v Plzni

To odlehčuje v těchto velmi mrazivých dnech Domovu sv. Františka a nabízí stejné služby, tedy nízkoprahové centrum a noclehárnu. Již první noc kapacita 25 lůžek v krizovém středisku nedostačovala, neziskové organizace zajišťující provoz centra proto navýšily kapacitu pomoci o tzv. teplé židle. Město v následujících dnech posílí kapacitu o další lůžka a teplé židle. Plzeň tímto zintenzivnila pomoc lidem bez domova s jediným cílem – aby tyto osoby žijící na ulici přečkaly panující silné mrazy bez újmy na zdraví.

„Krizové řešení, které si vyžaduje současná situace, splnilo svůj účel a lidé bez domova přijali námi nabízenou pomoc. Již první noc byla kapacita lůžek zcela vyčerpána. Jsem rád, že pracovníci neziskových organizací okamžitě zareagovali a rozšířili možnost pobytu na tzv. teplých židlích,“ uvedl primátor Martin Baxa.

„Již za první noc jsme nabídli střechu nad hlavou celkem 28 klientům a dvěma psům. Jsem přesvědčen, že právě díky vstřícnosti vzít si psa s sebou, využijí služeb evakuačního střediska i ti, kteří z uvedeného důvodu nabídku standardních kamenných služeb dosud odmítali. Pro nás je v daný moment stěžejní, aby žádný člověk nebyl odmítnut a nemusel tak strávit noc na ulici,“ vysvětlil radní David Šlouf, jenž stojí za celým projektem střediska v depu a doplnil, že pomoc v DEPO2015 vznikla díky vzájemné dohodě města, neziskových organizací, se zapojením Městské policie Plzeň, Plzeň 2015 a za součinnosti plzeňského útulku pro psy. Město zajišťuje technickou pomoc a zázemí, polní lůžka, židle a podobně. Provoz zajišťují neziskové organizace.

„Jedná se pro město o velmi důležitý, troufnu si říct až průlomový projekt. Se zástupci neziskových organizací jsme okamžitě při této krizové situaci zasedli k jednomu stolu a našli jsme shodu pro společné řešení situace. Osobně udělám maximum pro to, aby takto nastavená spolupráce neskončila pominutím těchto mrazivých dní a uzavřením evakuačního střediska, ale naopak, aby pokračovala ve zcela konstruktivním dialogu mezi městem Plzní a zástupci neziskového sektoru a vyústila v další společné a smysluplné projekty na pomoc občanům našeho města,“ řekl radní David Šlouf.

„První i druhý den a noc provozu evakuačního krizového střediska proběhly maximálně klidně, klienti jsou spokojení a oceňují to, že mají kde strávit tyto pro ně složité dny, nabízí pomoc pracovníkům se zajištěním provozu centra. Kapacita již nestačila první noc, druhou noc u nás strávilo celkem 32 klientů,“ popsala Michaela Stehlíková, ředitelka organizace Společnost TADY A TEĎ, která doplnila, že z neziskových organizací se na provozu podílejí kromě Společnosti TADY A TEĎ také spolek Ponton, Člověk v tísni a Ulice, mezi 8. a 10. hodinou ranní také studenti vyšší odborné školy se zaměřením na sociální oblast.

Provoz střediska je čtyřiadvacetihodinový, klienti tedy nemusí být na ulici ani přes den. Při vstupu do areálu je jim změřena teplota. Lidé bez domova získají kromě možnosti strávit dny a noci pod střechou i teplý čaj nebo kávu.

„Pro mrazivé dny navýšil Domov sv. Františka kapacitu noclehárny ze 46 lůžek o dalších 26. Společně se střediskem v DEPO2015 by tak měly dostačovat kapacity pro všechny lidi bez domova, kteří o pomoc budou stát. Pro potřeby evakuačního střediska se nám v součinnosti s odborem sociálních služeb podařilo zajistit i zdravotnický personál, který každý den poskytuje klientům potřebné ošetření ran. Lidem bez domova, kteří i přes veškerou nabídku a zajištění ze strany města odmítají z různých důvodů přijmout jakoukoliv nabízenou službu a zůstávají na ulici i v těchto extrémně mrazivých dnech, nabízí terénní pracovníci Městské charity Plzeň potravinové balíčky, ošacení, deky, spacáky a karimatky a pravidelně je kontrolují,“ vysvětlila Eliška Bartáková, náměstkyně primátora, do jejíž gesce spadá oblast sociálních služeb.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka