Krizový štáb: Počet hospitalizovaných klesá, na intenzitní péči je tlak

Krizový štáb Plzeňského kraje po zhodnocení situace informuje, že v nemocnicích klesá počet standardních hospitalizací covid pozitivních pacientů.

Jarní servisní akce AUTO CB

Stále však přetrvává tlak na lůžka intenzivní péče. Tento trend očekává do vánočních svátků.

Podle ředitele KHS Michala Bartoše pokračuje v Plzeňském kraji pokles nových případů pozitivních osob na SARS CoV2. Mezitýdenní pokles je 19-20 %, nejvíce v okrese Plzeň-město a Domažlice. Denní průměr nově evidovaných případů je 600/100 tis. „Z celonárodního hlediska je Plzeňský kraj na druhém místě od konce. Z tohoto pohledu jsme na tom velmi dobře,“ uvedl M. Bartoš. Na zřeteli je ale stále třeba mít možné zvýšení mobility v průběhu vánočních svátků i příchod mutace omikron. Ta zatím v Plzeňském kraji potvrzena není, ale objeví-li se, rychle se šíří. Opatrnost a dodržování nastavených opatření je tak stále na místě.

Počty hospitalizovaných a trendy jejich nárůstu
Koordinátor lůžkové péče pro Plzeňský kraj prof. Jan Beneš potvrdil, že v posledním týdnu dochází k poklesu počtu hospitalizací pacientů s onemocněním covid-19 vyžadujících standardní lůžko a běžnou oxygenoterapii. „Vzhledem k délce stonání však stále nedochází k uvolnění lůžek intenzivní péče, kde zaznamenáváme setrvalý vysoký tlak a potřebu alokovat personál i lůžkovou kapacitu, což omezuje běžně prováděné elektivní zdravotnické zákroky a operace,“ upozornil. Aktuální stav hospitalizovaných na standardním lůžku je 213 a 55 je v intenzivní péči. 27 pacientů je na umělé plicní ventilaci a 1 na ECMO. Nejvíce pacientů je ve FN Plzeň.  

Pomoc Armády ČR v Plzeňském kraji
Hejtmanka Ilona Mauritzová a koordinátor lůžkové péče Jan Beneš poděkovali vedení Armády ČR za výpomoc v nemocnicích i za odběrové mobilní týmy s tím, že nyní Armáda ČR soustředí síly na pomoc jiným krajům. V tuto chvíli ještě vojáci vypomáhají v nemocnicích ve Stodě, Domažlicích, v Sušici a v Rokycanech.

Situace v pobytových sociálních službách
Oproti předchozímu období v současné době počty covid pozitivních klientů a zaměstnanců zaměstnanců v karanténě v řádu jednotek stouply, ale nedosahují hodnot z 23. 11. „V převážné většině pobytových sociálních služeb pozitivní klienti nejsou, takže je zřejmé, že aplikovaná režimová opatření jsou účinná,“ informoval členy krizového štábu Filip Zapletal, vedoucí Odboru sociálních věcí.  V karanténě, v pracovní neschopnosti či na OČR je 263 zaměstnanců (9,30 %), pozitivních zaměstnanců je 47 (1,66 %). Klientů je z celkového počtu 4288 pozitivních 33, což činí pouhých 0,77 %.
Hejtmanka Ilona Mauritzová v této souvislosti poděkovala všem ředitelům sociálních pobytových zařízení za včasnou realizaci omezujících režimových opatření a zajištění vysoké proočkovanosti klientů i zaměstnanců. „Myslím, že to byl naprosto zásadní krok, díky němuž jsme na tom nyní v Plzeňském kraji velmi dobře,“ uvedla.
V Domově pro seniory a zdravotně postižené Péče Těně, s.r.o., je situace s využitím pomoci Policie ČR a HZS PK zvládána a do konce roku se očekává její zlepšení.

Školy a školská zařízení
Školy a školská zařízení nadále procházejí povinným testováním. Ve čtvrtek 9. prosince dorazila do Plzeňského kraje sada testů v počtu  64 540 testů. Další testy dorazí do krajů podle informací Ústředního krizového štábu ve čtvrtek 16. 12. Budou  určeny pro testování  žáků na ZŠ a SŠ, které proběhne dne 20.12. Rozvoz testů na jednotlivé obce s rozšířenou působností zprostředkuje HZS a v pátek proběhne distribuce testů školám, které zřizuje Plzeňský kraj. Distribuci zajistí Odbor školství, mládeže a sportu.
„Ředitelské  volno poskytne v kraji svým žákům před Vánoci 16 středních škol. Z toho 6 středních škol poskytne ředitelské volno pouze 22. 12. a 10 středních škol poskytne ředitelské volno od  20.12 do 22.12,“ informovala krizový štáb Jaroslava Havlíčková, vedoucí Odboru školství, mládeže a sportu. Upřesnila také, že střední školy poskytují volno především z důvodů provozních, technických či organizačních. „Dvě školy poskytují ředitelské volno z důvodu epidemických, a to Hotelová škola Plzeň a Střední škola Bor,“ doplnila J. Havlíčková.
Podle údajů KHS z minulého týdne je v karanténě 3 782 žáků. Celkem 146 škol řeší karanténní opatření, což je o 17 méně, než  v předchozím sledovaném období.  Snížil se jak počet MŠ ze 45 na 25 organizací, tak počet ZŠ z 82 na 76 organizací. Pouze se zvýšil počet SŠ z 28 na 32 organizací.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
Očkování a kapacita očkovacích míst

K dnešnímu dni bylo v Plzeňském kraji vyočkováno celkem 796 010 dávek. Dokončené očkování oběma dávkami má za sebou již 355 529 lidí a třetí posilující dávkou je očkováno 93 869 osob. „Za minulý týden bylo naoočkováno 1560 osob mobilními týmy a neregistrovaných občanů se naočkovalo 4 850 osob,“ vyčíslil Jan Karásek, vedoucí odboru zdravotnictví.
V následujících dnech budou v Plzeňském kraji veřejnosti otevřeny registrace dětí ve věku 5-11 let v Klatovské nemocnici, Domažlické nemocnici, Stodské nemocnici, Rokycanské nemocnici, EUC klinice Plzeň, Sušické nemocnici a Fakultní nemocnici Plzeň. Tato místa budou v nemocnicích očkovat minimálně jeden den v týdnu ve spolupráci s praktickými lékaři pro děti a dorost do konce roku 2021.
„Tímto krokem chceme praktickým lékařům pro děti a dorost napomoci. Podle informací ministerstva zdravotnictví obdrží vakcínu pro děti až během ledna 2022,“ uvedla k rozhodnutí kraje  hejtmanka Ilona Mauritzová s tím, že očkovací  místa jsou připravena vytvořit pro praktické lékaře pro děti a dorost zázemí. „Mají-li praktici problémy s očkováním dětí ve svých ordinacích, my jim nabízíme, aby přišli očkovat k nám – máme dostatek prostor i dostatek vakcín,“ dodala.

Testování o Vánocích
Testování o Vánocích bude testování zajištěno v omezeném rozsahu. Pro veřejnost ale zůstane zachováno. O otevíracích dobách testovacích míst bude Plzeňský kraj v příštím týdnu informovat na svých webových stránkách.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka