Krizový štáb vyhodnotil situaci v kraji stabilní, sejde se až v září

Na svém pátečním jednání Krizový štáb Plzeňského kraje vyhodnotil epidemickou situaci v kraji jako stabilní, denní přírůstky nově nakažených jsou v jednotkách a nemocnice se vrátily k běžnému režimu.

Cílená propagace v Plzni

Pokud nedojde k závažnému zhoršení situace, bude další jednání po prázdninách.

Epidemická situace v Plzeňském kraji podle ředitele KHS Plzeň Michala Bartoše vykazuje i nadále pozitivní trend ve vývoji počtu nových onemocnění covid-19. Denní přírůstky v současné době jsou v jednotkách až desítkách, v březnu šlo o stovky i tisíce. Nyní od 1. června bylo zaznamenáno 170 případů nově nemocných. Výrazně klesá komunitní přenos mezi obyvateli, a to  především díky proočkovanosti napříč věkovými skupinami obyvatel. Podle Michala Bartoše lze očekávat vzhledem k rozvolnění a především cestování a plnému provozu škol a školských zařízení vyšší výskyt onemocnění a případných mutací viru. Plzeňský kraj s ohledem na zvýšená rizika výskytu mutací realizuje při testování sekvenování vzorků ve dvou laboratořích.

Všechny nemocnice v Plzeňském kraji obnovily plný provoz. Krizový štáb rozhodl na základě doporučení krajského koordinátora lůžkové péče prof. Jana Beneše o centralizaci covid pozitivních pacientů do FN Plzeň. K dnešnímu dni je v celém kraji hospitalizováno 6 pacientů, z toho 2 jsou na lůžkách intenzivní péče. Za celou dobu epidemie bylo hospitalizováno v kraji celkem 8 284 pacientů, zemřelo jich 1770 (21 %). Mortalita zhruba 20 % se vyskytuje ve většině krajů v ČR.

Očkování a dodávky vakcín

V krajských očkovacích centrech je aplikována vakcína Comirnaty (Pfizer). V tomto týdnu obdržel Plzeňský kraj dodávku 5 265 lahviček (31 590 dávek). Vyočkováno v celém kraji je k dnešnímu dni 341 444 dávek. Druhou dávkou ukončené očkování má 109 099 osob (téměř 23 % obyvatel).

Plzeňský kraj vydal celkem 13 povolení pro mobilní očkovací týmy, které v současné době nejsou využívány.

Testování

V provozu zůstávají stávající testovací místa v kraji pro antigenní testování i PCR testy. Pro srovnání počtu testů, které nařídila KHS Plzeň, v roce 2020 bylo indikováno 120 480 PCR testů. K dnešnímu dni letošního roku to je 96 108 PCR testů.

Na území Plzeňského kraje je v provozu celkem 23 veřejných testovacích míst (nemocnice, kulturní dům, VOČM). Bylo vydáno 48 povolení k testování týmům na stálé adrese. Mobilních týmů, které testují na území kraje, je 49. Seznam testovacích míst najdete ZDE.

Školství

Plzeňský kraj ve spolupráci s HZS PK rozvážel testovací sady do škol. K dnešnímu dni byla rozvážena poslední zásilka v počtu 128 000 ks testovacích sad, které by školám měly vydržet do 30. 6. 2021.

V období od 1. – 10. 6. 2021 bylo otestováno celkem 57 641 žáků, z toho antigenními testy bylo zachyceno 14 pozitivních vzorků. Následnou konfirmací PCR testy byly potvrzeny 4 pozitivní vzorky.

„Další jednání krizového štábu předpokládám až na podzim. Do té doby ale máme jasné úkoly, aby se neopakovala situace z loňského roku. Prioritou je, co možná nejvíce očkovat a připravit podmínky a kapacity pro testování dětí, které se budou vracet po prázdninách do škol. Poděkovala jsem všem členům krizového štábu za jejich skvělou práci. Díky tomu je situace v našem kraji jedna z nejlepších,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka