Krizový štáb zhodnotil covidovou situaci v kraji. Je stále vážná

Krizový štáb Plzeňského kraje zhodnotil situaci v nemocnicích, počet odhalených nových nákaz a stav očkování v kraji.

Jarní servisní akce AUTO CB

Šíření onemocnění covid-19 pokračuje i nadále komunitním přenosem, nemocnice rozšířily kapacity intenzivní péče a všechny školy a školská zařízení prošla v pondělí 22. listopadu povinným testováním. Výpomoc Armády ČR už využívají Domažlická nemocnice a Sušická nemocnice.

Epidemická situace v Plzeňském kraji se i nadále lineárně zhoršuje. Týdenní nárůst nových případů je podle informací KHS Plzeň značný. V posledním mezitýdenním srovnání došlo k nárůstu o 16,2 % (celkem  se jednalo o 5 404 případů). Nejvíce se onemocnění v současné době vyskytuje v dětských věkových skupinách 0-14 let a 15-19 let a poté ve věkové skupině 55-64 let. S ohledem na vzrůstající počet onemocnění v dětských věkových skupinách posílila KHS Plzeň kapacitu telefonních linek, aby mohla být lépe řešena situace ve školách.  V PO-ST budou tyto linky v provozu od 7:00 do 17:00; v ÚT, ČT a PÁ od 7:00 do 15:00. V odpoledních hodinách a o víkendu je k dispozici telefonní linka 1221 s provozem od 8:00 do 19:00 hodin.

Počty hospitalizovaných a trendy jejich nárůstu

V počtu hospitalizovaných pacientů pokračuje v Plzeňském kraji nárůst 8 osob denně na lůžka standartní péče. Podle koordinátora lůžkové péče pro Plzeňský kraj prof. Jana Beneše je tlak na intenzivní péči setrvale vysoký. „K dnešnímu dni je v Plzeňském kraji hospitalizováno 260 pacientů s onemocněním covid-19, z toho 53 jich je na intenzivní péči a 22 na UPV,“ vyčíslil prof. Beneš. Ve všech lůžkových zdravotnických zařízeních v Plzeňském kraji jsou vytvořena oddělení pro covidové pacienty. Největší je ve FN Plzeň, kde je nyní hospitalizováno 140 s covidem, z toho 30 jich je na intenzivní péči. Převažují pacienti neočkovaní. Kapacity nemocnic jsou v tuto chvíli dostačující a jsou připraveny i pro případný další nárůst případů. Z hlediska predikce lze podle prof. Beneše předpokládat, že ke kulminaci počtu hospitalizovaných pravděpodobně dojde v druhé polovině prosince a bude odpovídat 2/3 zátěži z jarní vlny.

Situace v pobytových sociálních službách

K 22. 11. 2021 bylo na území Plzeňského kraje z celkového počtu 4 172 klientů pozitivních 61, což je 1,46 % a z 2 812 zaměstnanců je 53 zaměstnanců pozitivních, což je 1, 88 %. Z cca 2800 zaměstnanců  je v oblasti sociálních služeb v pracovní neschopnosti 267, tj. 9,5  %. V tuto chvíli tudíž nehrozí a nedochází v Plzeňském kraji k personálnímu ohrožení zajištění pobytových sociálních služeb.

Školy a školská zařízení

V pondělí 22. 11. proběhlo plošné testování žáků základních a středních škol antigenními testy. Testováním projdou také v následujícím týdnu 29. listopadu 2021. Plzeňský kraj obdržel pro školy celkem 119 500 ks testů a ve spolupráci s HZS PK je rozvezl na krajská zařízení i obce, které školy zřizují. V uplynulém týdnu řešila KHS Plzeň 137 škol a školských zařízení, kde došlo k výskytu covid-19. V karanténě bylo celkem 4398 žáků a 47 pedagogů. Pozitivních žáků bylo 339. Uzavřeno žádné školské zařízení ze strany KHS ani zřizovatele nebylo.

Výpomoc Armády ČR

Od 12. 11. 2021, kdy byla znovu aktivována možnost pomoci Armády ČR ve zdravotnických a sociálních zařízeních. V současné době tuto výpomoc využily Domažlická nemocnice (3 vojáci) a Sušická nemocnice (2 vojáci). Armáda také nabídla pro Plzeňský kraj pomoc dvou odběrových mobilních týmů,  z nich je jeden k dispozici ve FN Plzeň.

Očkování a kapacita očkovacích míst

K dnešnímu dni bylo v Plzeňském kraji vyočkováno celkem 715 265 dávek. Dokončené očkování oběma dávkami má za sebou již 341 617 lidí a třetí posilující dávkou je očkováno 35 916 osob. Průměrně je v Plzeňském kraji denně naočkováno 2500 – 3000 osob.

„V souvislosti s vládními opatřeními v režimu O-N předpokládáme, že dojde k nárůstu zájmu o očkování, a proto ve spolupráci s EUC klinikou v Plzni vybudujeme nové očkovací místo pro neregistrované s denní kapacitou 500 osob. Naším cílem je, abychom odlehčili stávajícím očkovacím centrům od neregistrovaných občanů a těm naopak umožnili snazší dostupnost očkování,“ informovala členy Krizového štábu hejtmanka Ilona Mauritzová. Vyzdvihla také, že Plzeňský kraj patří v krajském srovnání k nejlepším, neboť čekací doba po zaregistrování do systému je pro očkování 1. a 3. dávkou do 5 dní.

Podle Ilony Mauritzové také není potřeba na území Plzeňského kraje vyhlašovat nouzový stav. „My nyní potřebujeme, aby občané dodržovali stávající opatření a předpisy, chránili se před nákazou a nechali se očkovat,“ prohlásila s tím, že bude také apelovat na starosty obcí ORP, aby pokud možno omezili v předvánočním čase pořádání velkých  hromadných akcí.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka