Kultura jako dárek. Ježíšek může vybírat vstupenky v Měšťanské besedě

Na rok 2023 se v Měšťanské besedě plánuje celá řada nových hudebních a divadelních akcí. Jsou mezi nimi divácké hity i úplné novinky.

Cílená propagace v Plzni

Vstupenky jsou už v prodeji například na Novoroční koncert Roberta Křesťana & Druhé trávy, koncert světoznámého houslisty Václava Hudečka s komorním orchestrem, nový koncertní program Ondřeje Havelky & Melody Makers, legendární představení Hrdý Budžes nebo Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? Připravuje se také koncert Igora Orozoviče, divadelní hra s Michalem Dlouhým nebo Jiřím Langmajerem a také derniéra inscenace Společenstvo vlastníků. Kulturní akce už v programu postupně přibývají. Vánoční dárky z nich lze vybírat na www.mestanskabeseda.cz

Vstupenka na kulturu není jen tak nějaký vánoční dárek. Potěší totiž hned dvakrát, poprvé u stromečku, podruhé při samotném kulturním zážitku. A takový zážitek může obdarovanému zůstat už napořád. Kulturní akce, které se mohou stát právě takovým dárkem, zařazuje do programu plzeňská Měšťanská beseda. „Program Měšťanské besedy od ledna až do června dalšího roku je už teď nabitý prvotřídními koncerty i divadly,“ říká Ivana Hušáková. „Zájemcům o vstupenky doporučujeme s nákupem příliš neotálet, protože místa v sálech se plní.“

Na pódium Měšťanské besedy se v novém roce vrátí hudebníci, kteří mají v Plzni své publikum, jako například Robert Křesťan & Druhá tráva, Jakub Smolík, Ondřej Havelka & Melody Makers, Samson a jeho parta nebo Nezmaři. Zahraje tu také světoznámý houslista Václav Hudeček čtveřici Vivaldiho koncertů, Mozartovu Malou noční hudbu a další díla. Na divadelních prknech se představí Barbora Hrzánová jako sedmiletá Helenka Součková ve hře Hrdý Budžes, komedie Antonína Procházky Klíče na neděli, dvojice Petr Čtvrtníček a Jiří Lábus v legendárním představení Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? či divadelní adaptace oscarového filmu Kaktusový květ s Lukášem Vaculíkem v hlavní roli. Valentýnské rady přiveze Miloš Knor jako vztahový guru ve své stand up show.

Brzy budou v prodeji vstupenky také na další připravované akce. Chystá se koncert člena činohry Národního divadla, který zároveň zpívá, hraje na piano a skládá hudbu, Igora Orozoviče. Na programu jsou další divadelní hry – Divadlo Ungelt přiveze Cestu k vodopádům s Jiřím Langmajerem, který se za roli letos ocitl v širší nominaci na Cenu Thálie, a současná komedie Listopad s Michalem Dlouhým na aktuální téma prezidentské volby. V Měšťanské besedě se chystá i poslední uvedení inscenace Společenstvo vlastníků, kde diváci dostanou ještě možnost stát se účastníky schůze vlastníků bytových jednotek spolu s herci divadla VOSTO5. Dětem přiveze Divadlo bratří Formanů spolu s Divadlem Lampion pohádku Šťastný princ, která se bude líbit i rodičům.


Nejsnáze lze ten pravý dárek vybrat a vstupenky koupit na webových stránkách Měšťanské besedy www.mestanskabeseda.cz. Zakoupené lístky přijdou emailem, odkud se dají vytisknout. U vstupu na akci však stačí ukázat vstupenku v telefonu. Papírové vstupenky je možné koupit v kamenném Předprodeji vstupenek na náměstí Republiky 41 v Plzni (PO, ST, PÁ 9 – 17 h).


A z čeho může Ježíšek vybírat?

15. 1. 19:00 Robert Křesťan & Druhá tráva: Novoroční koncert
Novoroční koncert přední české kapely u příležitosti vydání nového CD Díl druhý. Za poslední album Díl první získala v roce 2021 Druhá tráva Anděla v kategorii folk a Robert Křesťan vstoupil do Síně slávy. Zatímco na „jedničce“ převažovaly převzaté skladby, dvojka je postavená na autorských věcech.

22. 1. 20:00 Společenstvo vlastníků
S Divadlem Vosto5 se můžete osobně zúčastnit schůze společenství vlastníků bytových jednotek, která se stala předlohou úspěšného filmu Vlastníci. Ve hře úspěšného autora Jiřího Havelky mají všichni účastníci právo rozhodovat o společných prostorách s důrazem a jistotou svého majetku. Přijďte sledovat nelítostný boj rozvášněných eg o pozice a společenskou dominanci do speciálně upravených prostor Měšťanské besedy, kde se sál stane schůzovní místností a diváci součástí schůze.

26. 1. 19:00 Jakub Smolík
Koncert věčného romantika s doprovodnou skupinou. Tradiční zábavně koncertní vystoupení nabídne vedle hitů tohoto umělce, jako jsou Jen blázen žárlí, Prý chlapi nebrečí či Ave Maria i některé nové písničky z jeho posledního alba „Právě proto vám teď zpívám“ vydaného na podzim roku 2020.

30. 1. 19:00 Hrdý Budžes
Hrdinka příběhu, žákyně druhé třídy základní devítileté školy Helenka Součková, nás zkoumavým i naivním pohledem osmiletého dítěte sugestivně provází tragikomickými roky husákovské normalizace, tak jak se na počátku 70. let promítala do světa dětí i dospělých.

31. 1. 19:00 Klíče na neděli
Komedie Antonína Procházky o tom, jak může dopadnout setkání dvou manželských párů na nepovedeném mejdanu. Ukáže se, že nikdo z této čtveřice není spokojený se svým životem a že všichni trpí manželským stereotypem. V opilosti se partneři prohodí a vymění si klíče od bytu. Po kratičké radosti z něčeho nového se ale roztočí kolotoč potíží.

8. 2. 19:30 Miloš Knor: Valentine show
Miloš Knor jako vztahový guru? Ano i to je možné. Zbrusu nové stand up comedy představení Miloše Knora.  Právě před svátkem všech zamilovaných s vámi Miloš probere nejen to, jak se na takový svátek připravit, ale i to, jak ho zvládnout s bravurou, elegancí a vtipem a zavděčit se své ženě, přítelkyni, příteli, sousedovi, koze, psovi…

19. 2. 19:00 Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?
Legendární představení Petra Čtvrtníčka a Jiřího Lábuse, které vzniklo jako reakce na odposlechy fotbalových funkcionářů z r. 2005. Bezmála 80 minut intenzivní oslavy českého jazyka, kde se diváci mimo jiné dozví, komu volal Pelta a co chtěl, proč si hráči dělají na hlavách komedie, co jsou “takový ty notičky” a komu je potřeba šáhnout na švába.

5. 3. 19:00 Ondřej Havelka & Melody Makers: Poklad na stříbrném plátně
Od okamžiku, kdy se zrodil zvukový film, nadšené publikum dychtilo nejen po mluveném slovu, ale hlavně po hudbě a zpěvu. Proto se Ondřej Havelka rozhodl nový koncertní program sestavit z nejhezčích písňových pokladů, které zněly na filmovém plátně ve třicátých a čtyřicátých letech. Na koncertě zazní nejen sladké i žhavé kusy americké provenience, ale i mnohé nesmrtelné písně z nestárnoucích komedií s Oldřichem Novým, Hugem Hassem, Adinou Mandlovou a dalšími hvězdami českého filmu.

20. 3. 19:30 Samson a jeho parta: 30 let
Skupinu Samson a jeho parta založil Jaroslav Samson Lenk po rozpadu skupiny Máci v roce 1993. Z Máků kromě něj přestoupil do nové kapely jen jeho bratr Jiří Budvárek Lenk, který místo kytary přešel na baskytaru. Dalšími členy se stali sourozenci Šneberkovi – zpěvačka a klávesistka Jana a kytarista Jiříček, a po čase přibyl ještě Radek Gotz na bicí.

19. 4. 19:00 Igor Orozovič & CO.
Igor Orozovič je český herec a muzikant. Člen činohry Národního divadla nořící se do piana a zpívající. Už dvanáct let skládá hudbu a píše texty pro Cabaret Calembour, který spoluzaložil. Nyní přichází s vlastním písňovým repertoárem, který se nezříká kvalitní poezie s nadhledem, ale přimíchává i temnější tóny, testosteron, elektriku a erotiku. Škála barev, se kterou pracuje pětičlenná kapela, sahá od lyrické flétny až po elektrickou kytaru.

25. 4. 19:30 Nezmaři: 45 let
Stálice české hudební scény se vrací do Měšťanské besedy v Plzni oslavit 45 let na hudební scéně. Jedna z nejstarších českých folkových kapel  byla založena roku 1978 a od roku 2002 působí ve složení Pavel Zajíc, Pavel Drengubák, Tonda Hlaváč a Šárka Benetková. Za tu dobu se jejich tvorba se posunula od převzatých skladeb světových folkových celebrit až k téměř výhradně vlastní produkci písniček a Nezmaři už posbírali všechna ocenění, která se v tomto žánru udělují.

11. 5. 19:00 Cesta k vodopádům
Po bolestném rozvodu přišel i o milovanou nevlastní dceru. Dokáže to napravit? Fascinující jevištní road-movie o hledání cesty k sobě i tomu druhému. Jiří Langmajer se za roli Opičáka umístil v širší nominaci na Cenu Thálie 2022.

4. 6. 14:00 Šťastný princ
Výpravná rodinná inscenace Divadla Lampion a Divadla bratří Formanů na motivy proslulého příběhu Oscara Wildea. Dojemná pohádka o síle lásky, která se dokáže zcela obětovat.  Za zdmi krásných paláců, kde se jen tančí, pije a snadno se žije, existuje svět docela jiný. Možná ošklivý, ale dost určitě opravdový.

5. 6. 19:00 Kaktusový květ
Divadelní adaptace slavného amerického filmu z roku 1969, který získal Oscara, Zlatý Globus a mnoho dalších cen. Zubař Julian je velkým ctitelem ženské krásy. Ženám tvrdívá, že je ženatý a má tři děti. Teď se však chce opravdu oženit, jenže jeho současná partnerka trvá na setkání s jeho manželkou. Ale kde ji vzít, když zubař žádnou nemá?

6. 6. 19:00 Listopad
Jak být znovu zvolen americkým prezidentem, když popularita klesá k nule? Tato komedie jednoho z nejlepších současny´ch americky´ch autorů Davida Mameta (autor scénáře k filmům Vrtěti psem a Hannibal) nás zavede do Bílého domu, kde se fiktivní americky´ prezident Charles Smith připravuje na novou prezidentskou volbu. Nehodlá se však vzdát bez boje a svou chystanou kampaň opře o novou interpretaci oslav Dne díkůvzdání.

15. 6. 19:00 Václav Hudeček & Komorní orchestr Musici Boemi
Koncert světoznámého houslisty, sólisty prestižních orchestrů, držitele řady významných ocenění, zázračného talentu, jenž se stal legendou, za doprovodu profesionálního komorního souboru v čele s koncertním mistrem Filharmonie Brno. Čtveřici Vivaldiho koncertů v programu doplní oblíbená Mozartova Malá noční hudba, tklivé houslové sólo z Massenetovy opery Thais a přídavkový Paganini.

22. 6. 20:00 Lenka Nová & Ondřej Ruml: Písně, šansony a dopisy
Lenka Nová se s Ondřejem Rumlem potkala naposledy na pódiu v rámci úspěšných turné Michala Horáčka Na cestě a Mezi námi, kde jim po boku stál loni zesnulý František Segrado. Dvojice by ráda navázala na tyto koncerty a kromě jiných písní se opět vrátila k hudebním klenotům z dílny Petra Hapky a Michala Horáčka. Na koncertě tak zazní i písně Rozeznávám, První noc v novém bytě, Šaškové počmáraní a Bude mi lehká zem, Všechno nejlepší ad.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka