Kultura v Měšťanské besedě potěší, zahřeje i pomůže s výběrem dárků

Podzimní a zimní dny jsou sice chladnější a tmavší, přesto mohou být příjemné a radostné.

Jarní servisní akce AUTO CB

Kulturní program, který na toto období připravila Měšťanská beseda, dokáže zahřát, pobavit, dojmout i nadchnout. Diváky čeká ochutnávka hudby nejrůznějších žánrů, energický a vášnivý tanec i situační, groteskní či černý humor dle libosti v divadelních hrách se známými českými herci a herečkami.

Zatímco venku padá listí, Simona Stašová s humorem i upřímností představí v Měšťanské besedě příběh opuštěné matky ve známé hře Skleněný zvěřinec Tennessee Williamse. V prosinci na stejné místo přijede patrně nejznámější český písničkář Honza Nedvěd, aby tu po třech letech opět rozezpíval plný sál. Černou komedii Mrzák inishmaanský s typicky drsným irským humorem rozehrají Matouš Ruml, Martin Hofmann a další svérázné postavy. Vánoční atmosféru přiveze až z Ameriky gospelový soubor One Voice Nata Browna. Patří k opravdovým hvězdám gospelové hudby a jejich strhující živá vystoupení zaručují nezapomenutelný zážitek.

„Vánoce mají být šťastné a veselé, proto jsme na tuto sváteční dobu naplánovali tradiční vánoční koncert a divadelní komedii,“ říká Hana Rendlová, která má na starosti program a produkci akcí v Měšťanské besedě. Legenda české country Fešáci zahraje písně Michala Tučného, ale i koledy a humorné scénky. Na závěr roku se strhne Vzpoura nevěst ve svatební agentuře s Danielou Šinkorovou, Zuzanou Slavíkovou nebo Kateřinou Macháčkovou.

„Rádi pomůžeme i s výběrem vánočních dárků, kulturní program máme nabitý nejrůznějšími akcemi i v roce 2020,“ dodává Hana Rendlová. Diváci se budou moci podívat třeba do sauny luxusního hotelu s Miroslavem Etzlerem, Janem Dolanským a Lenkou Vlasákovou ve hře Plnou parou. Argentinské tango se bude tančit za doprovodu živé hudby v podání pětice instrumentalistů a hudebně-taneční obrazy odkryjí příběh anděla – Misterio del ángel. Do Dámské šatny v divadle, kde se všechno probírá a posuzuje, nechají diváky nahlédnout Daniela Kolářová nebo Dana Batulková. Slavné písně z repertoáru šansoniérky Edith Piaf i další francouzské šansony zazpívá Radka Fišarová v recitálu Rendez-vous. Stálice na trampské scéně, skupina Hop Trop zahraje průřez svou tvorbou netradičně s orchestrem Karla Bečváře.

Na sklonku zimy bude na pódiu Měšťanské besedy k vidění groteskní vize budoucnosti v režii Jaroslava Duška, který si ve hře Sláva strojů a měst zahrál také několik postav. Následovat bude světově proslulá komedie Miláček Anna s Martinou Hudečkovou, Davidem Prachařem, Lindou Rybovou, Sašou Rašilovem a Petrou Špalkovou. Zpěvačka Věra Martinová se na svém turné zastaví v Měšťanské besedě, aby tady oslavila životní jubileum. Malého Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky z knížek dobře znají děti i jejich rodiče a pro ně všechny nastudoval Divadelní spolek Kašpar představení Mikulášovy patálie s Matoušem Rumlem v hlavní roli. Ve volném pokračování známé komedie Blbec k večeři tentokrát s názvem Drahá legrace se zoufalý Francoise snaží upoutat pozornost a přitom kolem sebe strhne sérii neuvěřitelných situací. Hudební tvorbu Petra Hapky v Měšťanské besedě připomenou  Hana Holišová, Jan Maxián, Lenka Nová, František Segrado a Jan Sklenář, které doprovodí 5členný orchestr sólistů v nastudování Petra Maláska.

Téměř každý den promítá Kino Beseda – kromě aktuálních snímků z filmové distribuce nabízí i speciální přenosy z koncertů nebo světových výstav či autorská čtení spojená s filmy. Víkendy v Měšťanské besedě patří dětem – nachystány pro ně jsou Hravé soboty se zábavným programem, dětské filmy a nedělní pohádky v Divadélku JoNáš.

I když se dny začnou prodlužovat a oteplovat, kultura v nich nesmí chybět. Jaro v Měšťanské besedě zahájí absolutně nejpopulárnější česká zpěvačka Lucie Bílá. Vystoupí tu se svým úplně novým koncertním programem To o mně, během kterého naživo zazpívá písně z aktuálně chystaného alba. Cyklus symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast, jak ho neznáte, zahrají manželé Ardaševovi v úpravě pro čtyřruční klavír. Hana a Petr Ulrychovi oslaví hned několik jubileí a přivezou do Měšťanské besedy třikrát Javory – vedle své skupiny Javory také Javory Beat a Javory Old, se kterými zahrají písně z nové reedice alba Nikola Šuhaj loupežník. Hudební perlou jarní sezóny pro Plzeň bude bezesporu recitál sólisty Metropolitní opery v New Yorku Adama Plachetky, který představí árie z oper Mozarta a Salieriho.

Divadelní prkna budou na jaře v Měšťanské besedě patřit třeba Simoně Stašové ve hře Římské noci nebo Martinu Hofmannovi v kultovní francouzské komedii Veselé Velikonoce, známé zejména díky filmovému zpracování s Jeanem-Paulem Belmondem.

Vstupenky do Měšťanské besedy jsou v prodeji na www.mestanskabeseda.cz a na předprodejních místech na náměstí Republiky 41 a v budově Měšťanské besedy, Kopeckého sady 13 v Plzni.

VÝBĚR Z PROGRAMU MĚŠŤANSKÉ BESEDY

17.11.19:30 Skleněný zvěřinec

Slavná hra amerického autora Tennessee Williamse se silně autobiografickými prvky líčí s humorem a upřímností život opuštěné matky Amandy, která svou láskou a touhou udělat své děti co možná nejšťastnějšími nadělá v rodině velikou paseku. Rodinná tragikomedie je o každém z nás. Z lásky totiž děláme ty nejkrásnější i nejhorší věci. Společně s Amandou, Tomem, Laurem a nápadníkem Jimem se smějeme i pláčeme sami nad sebou.

Hrají: Simona Stašová, Jaromír Nosek nebo Filip Cíl, Kamila Trnková /Andrea Daňková, Karel Heřmánek ml. / Zdeněk Piškula

Režie: Vladimír Strnisko

Autor: Tennessee Williams

Divadlo: Agentura Harlekýn

18. 11. 19:00 Hradišťan & J. Pavlica: Vzpomínka na Jana Skácela
Originální hudební seskupení Hradišťan s uměleckým vedoucím Jiřím Pavlicou a mimořádně také s hercem Martinem Stránským písněmi a recitací vzpomenou na básníka Jana Skácela. Jedinečný koncert připomene 30 let od jeho úmrtí.

5. 12. 19:00 Honza Nedvěd: 50 let na scéně
Patrně nejznámější český folkový písničkář Jan Nedvěd se po třech letech opět vrací do Měšťanské besedy, aby tu rozezpíval plný sál. Zazní oblíbené písničky, které si po pár tónech kytary notují hosté všech generací. Vystoupí s hosty Jindrou Konířem, vynikajícím hráčem na klávesové nástroje, který se v roce 2001 stal nositelem prestižní Světové ceny Antonína Dvořáka za přínos umění v oblasti hudby. Doprovodí ho také Pavel Helan, písničkář, hráč na kytaru a ukulele, který byl v roce 2013 finalistou soutěže Československo má talent.

9. 12. 19:00 Mrzák inishmaanský
Černá komedie o tom, jak do zapadákova v Irsku přijedou filmaři z Ameriky. Co se stane, když Martin Hofmann jakožto místní posel nezajímavých drbů a nudných zpráv přijde s první opravdu zajímavou událostí, že na ostrově bude konkurz na roli v novém filmu? Hra britského dramatika Martina McDonagha, který režíroval oscarové filmy Tři billboardy kousek za Ebbingem a V Bruggách, je opepřená drsným humorem a svérázným vyjadřováním postav.
Hrají: Matouš Ruml, Jitka Nerudová, Eva Elsnerová, Martin Hofmann, Aleš Petráš a další
Režie: Jakub Špalek
Autor: Martin McDonagh
Divadlo: Divadelní spolek Kašpar

16. 12. 19:00 Nate Brown & One Voice: Gospelové Vánoce 2019
Jméno Nate Brown je opravdovým pojmem v gospelové hudbě. Jeho hudební talent ho řadí mezi gospelové hvězdy a přinesl mu už nespočet cen. Strhující živá vystoupení zaručují nezapomenutelný zážitek. Věhlas Natea Browna už dalece přesáhl rodný Washington DC. Spolupracoval s gospelovými ikonami, jako jsou Donald Lawrence, Richard Smallwoods nebo Mary Mary, a s různými gospelovými soubory absolvoval už několik evropských turné.

27. 12. 19:00 Fešáci
Tradiční vánoční koncert legendy české country. Opět zazní nejlepší Fešácké písně, Michalovy písně a také písně vánoční. Nebude chybět veselá vánoční divadelní scénka a samozřejmě koledy a jako vždy se můžete těšit i na speciální hosty.

29. 12. 19:00 Vzpoura nevěst
Pět žen a jeden muž se sejdou ve svatební agentuře, aby připravili svůj velký den. Jejich touhy, očekávání a životní osudy vytvářejí vynikající platformu pro bláznivou komedii na téma ženy a muži, manželství nebo svoboda.
Hrají: Daniela Šinkorová, Zuzana Slavíková, Ludmila Rašilovová, Kateřina Macháčková a další
Divadlo: Divadlo Palace

9. 1. 19:00 Plnou parou
Sauna osamělého luxusního wellness hotelu, tajná pracovní a milostná schůzka, touha po dítěti a potřeba sponzorského daru, to jsou atraktivní ingredience pro brilantní komedii plnou záměn a zmatků, která ale končí laskavým smířením.
Hrají: Lenka Vlasáková, Miroslav Etzler, Jan Dolanský, Petra Horváthová / Alena Doláková, Richard Trsťan
Režie: Petr Svojtka
Divadlo: Divadlo Palace

13. 1. 19:00 Misterio del ángel – Tango argentino
Ojedinělá tangová show odkrývá v příběhu anděla tajemství naší duše. Hudebně-taneční obrazy umocněné zvukovým a světelným designem nás prostřednictvím fenoménu tanga zavedou do vlastního nitra. Hudbu vytváří vynikající instrumentalisté Escualo Quintetu a perkusista Camilo Caller. Tango jako tanec i život představí tangová akademie Tangonexion a její tanečníci Patricie Poráková, Javier Antar, Berrak Yedek a Michal Kurtiš.

19. 1. 19:00 Dámská šatna
Jestlipak víte, která místnost v divadle je opravdu ta nejdůležitější? Kde se všechno probírá, posuzuje, ovlivňuje a rodí? Tím tajemným a vzrušujícím místem je dámská šatna. Skrze setkání a rozhovory v divadelní šatně budete moci nahlédnout do osudů čtyř hereček.
Hrají: Daniela Kolářová, Dana Batulková, Evellyn Pacoláková, Petra Tenorová
Autor a režie: Arnošt Goldflam
Divadlo: Agentura Harlekýn

16. 2. 19:00 Radka Fišarová: Recitál „Rendez-vous“
Komorně laděný koncertní program Radky Fišarové je věnovaný převážně francouzskému šansonu. Do Měšťanské besedy přinese slavné písně z repertoáru šansonierky Edith Piaf, ale také známé i méně známé skladby Charlese Aznavoura, Mireille Mathieu či zhudebněné básně Jacka Preverta. Uslyšíte i několik melodií z francouzských filmů a vlastní autorskou tvorbu Radky Fišarové.

23. 2. 19:00 Hop Trop s orchestrem Karla Bečváře
Skupina Hop Trop je stálicí na scéně trampské hudby už celých 41 let. Její písničky přijali za své trampové, vodáci i romantici. Některé z nich už zlidověly a učí se ve školách. Na koncertě zahrají průřez svou tvorbou, ale i novinky, tentokrát však netradičně. Doprovodí je totiž orchestr pod vedením Karla Bečváře.

8. 3. 19:00 Sláva strojů a měst
Jedinečné jevištní spojení herce Jaroslava Duška, výtvarníka Petra Nikla a hudebníka Ondřeje Smeykala na pódiu Měšťanské besedy. Jaroslav Dušek, režisér hry a představitel mnoha postav, představí vizi budoucnosti v adaptaci románu Jaromíra Rašína, synovce našeho prvního ministra financí. Příběh o setkání německého redaktora a dvou amerických inženýrů u českého včelaře vyvolá střetávání zcela odlišných přístupů k životu.
Hrají: Jaroslav Dušek, Petr Nikl, Ondřej Smeykal
Režie: Jaroslav Dušek
Autor: Jaromír Rašín
Divadlo: Divadlo Na Jezerce

9. 3. 19:00 Miláček Anna
Světově proslulá komedie o tom, že není šikovné přivést si domů milence právě tehdy, když má váš manžel v ložnici svou přítelkyni. Nastane zmatek a dveře se tu netrhnou. Ještě, že je tu služka Anna, která nepřehledné hemžení v jedné domácnosti kočíruje tak, aby vše dobře dopadlo.
Hrají: Martina Hudečková, David Prachař, Linda Rybová, Saša Rašilov, Petra Špalková
Režie: Zdeněk Tyc
Divadlo: Divadlo Palace

10. 3. 19:00 Věra Martinová: Jubileum tour
Zpěvačka Věra Martinová se na svém turné zastaví v Měšťanské besedě, aby tu oslavila výročí svého narození. Představí i nové album, které si k narozeninám nadělí. Věru Martinovou na turné doprovodí její skupina ve složení: Bára Šůstková – housle, ukulele a zpěv, Jakub Juránek – kytary a zpěv, Jan Neruda – basová kytara, Adrian Ševeček – bicí

15. 3. 15:00 Mikulášovy patálie
Malého Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky si od prvního vydání knihy oblíbily generace dětí a rodičů po celém světě i u nás. V Měšťanské besedě můžete nyní zažít jeho povedené příběhy v divadelním zpracování. Přijďte se setkat s Mikulášem v podání Matouše Rumla i s jeho kamarády Vendelínem, Celestýnem, Kryšpínem, Albínem a Viktorínem.
Hrají: Matouš Ruml, Petr Lněnička, Lukáš Jůza, Václav Jakoubek, Aleš Petráš, Zdeněk Charvát a další
Režie: Filip Nuckolls
Divadlo: Divadelní spolek Kašpar

16. 3. 19:00 Drahá legrace
Brilantní komedie je volným pokračováním autorovy známé hry Blbec k večeři. Zoufalý Francois Pignon je už dlouho nezaměstnaný a doma ani v bance nemá ani korunu. Aby se zachránil a ukázal všem, že ještě existuje, pošle na sebe daňovou kontrolu. Tím se kolem něho strhne série neuvěřitelných situací. Najednou se o něj začnou zajímat úplně všichni, dokonce se stane neodolatelným pro ženy!
Hrají: Josef Carda / Pavel Kikinčuk, Vlasta Žehrová / Kamila Špráchalová, Martin Zahálka, Jan Čenský / Jan Šťastný a další
Divadlo: Agentura Harlekýn

17. 3. 19:00 Petr Hapka a jeho potměšilí hosté
Hudební tvorba Petra Hapky u nás patří k absolutní špičce. Speciální koncertní program připomene jeho písňovou tvorbu pro Hanu Hegerovou, zazní také řada skladeb pocházejících ze spolupráce s Michalem Horáčkem i filmové melodie. S písněmi Petra Hapky v Měšťanské besedě vystoupí Hana Holišová, Jan Maxián, Lenka Nová, František Segrado a Jan Sklenář, které doprovodí 5členný orchestr v nastudování Petra Maláska.

29. 3. 19:00 Lucie Bílá: To o mně
Naše absolutně nejpopulárnější zpěvačka a majitelka 20 Českých slavíků představí v Měšťanské besedě v Plzni písničky z úplně nového alba. Třeba skladbu Protože, kterou pro ni napsal Marek Ztracený a kterou věnovala k narozeninám svému partnerovi. Nebudou ale chybět ani oblíbené hity ze zpěvaččiny bohaté hudební kariéry.

30. 3. 19:00 Bedřich Smetana: Má vlast
Má vlast, jak ji neznáte – pro dvacet prstů! Nejpopulárnější dílo české romantické hudební literatury se dočkalo bezprostředně po dokončení úpravy pro čtyřruční klavír. Pochází z pera samotného skladatele, který jako aktivní klavírista důvěrně znal možnosti klavírní stylizace. Bedřich Smetana dokázal svou klavírní úpravou básní vytvořit virtuózní díla, jež představí duo vynikajících klavíristů Igor a Renata Ardaševovi.

11. 5. 19:00 Hana a Petr Ulrychovi & třikrát Javory
Sourozenci Ulrychovi letos oslavili výjimečná životní jubilea – Petr 75. a Hana 70. narozeniny a navíc 55 let společného vystupování, z toho 45 let se skupinou Javory. A to se sluší oslavit koncertem, na kterém zazní to nejlepší z jejich umělecké tvorby. Zahrají a zazpívají se svojí skupinou Javory, projektem Javory Beat a zajímavými hosty, se kterými pod názvem Javory Old uvedou písně z nové reedice alba Nikola Šuhaj loupežník.

18. 5. 19:30 Římské noci
Dojemný životní příběh dvou slavných lidí se Simonou Stašovou a Oldřichem Víznerem v hlavních rolích. Hra plná emocí a vášní, smíchu i pláče a velkých zvratů vypráví příběh italské herečky Anny Magnani a amerického dramatika Tennessee Williamse o jejich přátelství, láskách, radostech, vrcholech i pádech.
Hrají: Simona Stašová, Oldřich Vízner
Divadlo: Agentura Harlekýn

30. 5. 20:00 Adam Plachetka: Molieri
Sólista Metropolitní opery v New Yorku a jeden z nejvýraznějších objevů světové operní scény Adam Plachetka spolu se souborem Czech Ensemble Baroque a dirigentem Romanem Válkem přivezou do Měšťanské besedy klasicistní recitál. Představí barytonové árie z Mozartových oper i velmi vzácné árie z oper Antonia Salieriho.

10. 6. 19:30 Veselé Velikonoce
Kultovní francouzská komedie, kterou proslavilo zejména její filmové zpracování s Jeanem-Paulem Belmondem, má českou divadelní premiéru. V roli nenapravitelného sukničkáře Stéphana se  představí Martin Hofmann. Když ho manželka Sophie jednou přistihne ve společnosti půvabné dívky, Stéphan ji bez váhání představí jako svou dceru. V té chvíli se začne zamotávat do vlastních lží a čelí nečekaným překvapením.
Hrají: Martin Hofmann, Michaela Badinková, Eliška Hanušová, Monika Zoubková, Jelena Juklová, a další
Režie: Miroslav Hanuš
Divadlo: Pantheon Production

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka