Kulturní rok ve Schwandorfu uzavře česko-bavorská slavnost

Navzdory současné pandemii Centrum Bavaria Bohemia i nadále plánuje třídenní česko-bavorský festival ve Schwandorfu.

Cílená propagace v Plzni

Akce s názvem Týden sousedů se uskuteční od 14. do 16. května 2021. Vyvrcholí tím Projekt Kulturního města Čechy-Bavorsko, během kterého se v tomto městě od srpna 2020 koná řada hudebních, uměleckých a vzdělávacích akcí s přeshraniční tematikou.

Týden sousedů nabídne hudební a taneční vystoupení, výstavy, ukázky uměleckých řemesel, gastronomické specialityi mnoho dalšího. Hlavní myšlenkou festivalu je představit a propojit kulturní život podél česko-bavorské hranice. Představí se zde celkem šest pohraničních regionů, na české straně Karlovarský, Jihočeský a Plzeňský kraj a na německé Horní Franky, Horní Falca Dolní Bavorsko. Akce se uskuteční v parku u Hornofalckého domu umělců v městské části Fronberg a vstup na ní bude zcela zdarma.

Týden sousedů, původně plánovaný již na květen 2020, musel být kvůli pandemii koronaviru o rok odložen a uskuteční se až letos. Ve Schwandorfu festival uzavře téměř rok trvajícíprogram Kulturního města Čechy-Bavorsko. Od srpna loňského roku se ve Schwandorfu uskutečnilo kolem dvaceti  kulturních akcí s přeshraniční tematikou, které připravily místní spolky, instituce a kulturní organizace ve spolupráci s městem Schwandorf a CentremBavaria Bohemia v Schönsee. „Díky nim se kulturní život našeho města obohatil o vítaný mezinárodní element,“ shrnuje Susanne Lehnfeld, vedoucí odboru kultury města Schwandorfu. Obyvatelé i návštěvníci Schwandorfu se mohli zúčastnit uměleckých workshopů, pořádaných českými a německými umělci, filmového promítání s diskusí, výstav, jazykových kurzů i koncertů kapel ze všech šesti příhraničních regionů. „Ve Schwandorfu jsme původně chtěli uskutečnit 57 kulturních akcí, pandemie koronaviru nám ale bohužel plány překazilaa mnoho z nich jsme museli nakonec úplně zrušit,“ vysvětluje David Bender, projektový manažer celého projektu.

Po Schwandorfu se projekt Kulturního města Čechy-Bavorsko od léta přesune do Wunsiedlu v Horních Frankách. Místní spolky a kulturní instituce již nyní ve spolupráci s městemWunsiedel a Centrem Bavaria Bohemia připravují několik desítek větších i menších akcí od hudebních a kulturních vystoupení, vzdělávacích a sportovních akcí, až po velké festivaly a slavnosti. „Doufáme, že od léta pandemie koronaviru již zcela ustoupí a všechnyplánované akce budeme moci bez větších obtíží uskutečnit,“ říká Dr. Veronika Hofinger, vedoucí Centra Bavaria Bohemia. V zápětí ale doplňuje: „během našich plánů samozřejmě uvažujeme i o alternativních formátech pro případ, že by aktuální pandemická omezenípřetrvávala i v druhé polovině tohoto roku.“ Program Kulturního město Čechy-Bavorsko bude ve Wunsiedlu probíhat do konce roku 2021.

Kulturní město Čechy-Bavorsko, je realizováno Centrem Bavaria Bohemia ve spolupráci s kulturními městy Schwandorf a Wunsiedel. Projekt je financován z prostředků Bavorskéhostátního ministerstva financí a vlasti, zemským okresem Schwandorf a Kulturní nadací Bavaria Bohemia. Projekt si klade za cíl zviditelnit pestrý kulturní život v česko-bavorském pohraničí a představit ho v kulturních městech Schwandorfu 2020-2021 a Wunsiedelu2021.

Centrum Bavaria Bohemia v Schönsee, nedaleko hraničního přechodu Rozvadov, funguje jako dvoujazyčné kontaktní a informační centrum. Během celého roku se zde koná řada kulturníchakcí a přeshraničních setkání. Webové stránky www.bbkult.net, které provozuje, nabízí rozsáhlé informace o kulturním životě v českém a bavorském příhraničí.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 17.02.2021 17:06



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka