Kvůli šíření ptačí chřipky se v Brodu utratí celý chov nosnic

Ve velkochovu nosnic v obci Brod nad Tichou na Tachovsku se ptačí chřipka rozšířila do dalších částí hospodářství, kde se objevily četné úhyny.

Cílená propagace v Plzni

Státní veterinární správa (SVS) proto rozhodla o utracení všech nosnic, kterých v chovu bylo cca 750 000. Jedná se o logisticky velmi náročnou akci, bude proto velmi důležitá spolupráce se složkami integrovaného záchranného systému (IZS), chovatelem a asanačními podniky. V malochovu slepic na Zlínsku se objevilo další ohnisko ptačí chřipky, jedná se o čtvrté ohnisko od začátku roku.

Již od včerejšího dne probíhá ve velkochovu v Brodu nad Tichou ve spolupráci se složkami IZS náročné utrácení nosnic v jedné ze tří hal, v níž se původně nacházelo zhruba 220 000 kusů nosnic. Navzdory přijatým opatřením a veškerému úsilí, se zabránit šíření vysoce nakažlivého onemocnění drůbeže do dalších hal nepodařilo a bude muset být utraceno celé hospodářství.

Nákazová situace je velmi vážná. Jen během prosince bylo v České republice vyhlášeno deset nových ohnisek ptačí chřipky. Tempo, jakým nová ohniska nákazy přibývají, stále zrychluje. Aktuálně nejnovější čtvrté letošní ohnisko ptačí chřipky se nachází v malochovu drůbeže v obci Újezdec u Luhačovic v okrese Uherské Hradiště. Chovatel nahlásil úhyn pěti slepic z celkového počtu sedmi kusů. Veterinární inspektoři na místě uskutečnili šetření, přijali opatření proti šíření nákazy z hospodářství a odeslali vzorky k vyšetření do Státního veterinárního ústavu, které následně potvrdilo ptačí chřipku subtypu H5.

„Opětovně apelujeme na všechny chovatele drůbeže a ptactva, aby dodržovali zásady biologické bezpečnosti v chovech a nařízená mimořádná veterinární opatření. Změny zdravotního stavu či zvýšené úhyny v chovech je třeba neprodleně hlásit místně příslušné krajské veterinární správě,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. V polovině loňského prosince vydala SVS mimořádná veterinární opatření s platností pro chovatele v celé České republice.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka