Labuťák chtěl u Trhanova zastavit vlak vlastním tělem. Stálo ho to křídlo

Je sobota 20. 5. 2023 poledne. Na mobilní telefon ZSŽ Plzeň volá strojvůdce vlaku pohybujícího se na trase Domažlice - Bělá nad Radbuzou: „Právě jsem 200 m od zastávky Pila (Trhanov) přejel labutí pár s mláďaty!"

Jarní servisní akce AUTO CB

Jak pokračoval, zahlédl je bohužel na poslední chvíli a identifikoval až ve zpětném zrcátku. "Staří leží pravděpodobně mrtví v kolejišti a kolem se hemžilo několik malých mláďat. Kolik jich bylo, nevím, vše jsem hlásil už dispečerovi, aby upozornil kolegy dalšího vlaku. Omlouvám se, bylo to za zatáčkou a vůbec jsem je neviděl, labuťák se proti vlaku postavil, ale nebyla šance vlak zastavit. Další vlak pojede po trati zhruba za hodinu.“
 

Šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň žádá o spolupráci profesionální hasiče z Domažlic. Profesionální přístup operačního střediska a dlouholetá spolupráce s jednotlivými složkami IZS zafungovala perfektně.  Ani ne do 15 minut Makoňovi volá velitel zásahu hasičů přímo z kolejiště u vlakové zastávky Pila: „ Labutě jsme vytlačili mimo koleje, všechny jsou živé, akorát labuťák toho má asi dost a nemůže se postavit na nohy. Sami je tu však nezvládneme, potřebujeme, aby sem někdo přijel posoudit situaci.“   
 
Zvířecí záchranáři přijíždějí na místo a labutě jsou už mimo vlakový koridor na trávníku mezi rodinnými domy pod tratí. Samice potlučená, ale bez újmy a úrazu. Všech  sedm zhruba týden starých mláďat je v pořádku a jediný, kdo je v kritickém stavu, je samec, který si myslel, že jedoucí vlak zastraší a přepere. Výsledkem je těžký otřes mozku a komplikovaná fraktura pravého křídla v těle, konstatoval Radek Zeman, který dorazil na pomoc hasičům jako první.


Labutí rodina pak končí v plzeňské záchranné stanici živočichů. Druhý den ráno dorazil na stanici veterinář a rozhodl, že křídlo se bude muset samci amputovat a zakrátit přímo u těla. Je to roztříštěné na drobné kousíčky v celé délce kosti a zhmožděné tak, že se to bohužel nedá zachránit a odoperovat. Ptáci mají křehké duté kosti, je to jako když rozbijete skleněnou trubici. Není na co čekat, čím dříve, tím lépe, ať se může celá rodina vypustit.


Jak řekl, tak se i stalo.  "Hned jak se rána zklidní a částečně zhojí, bude celá rodina i s mláďaty co nejdříve vypuštěna na náhradní lokalitu, pravděpodobně na řeku Berounku. Zatím však všichni čekají ve voliéře v záchranné stanici živočichů.

foto: desop

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka