Labutí mládě u Vejprnic spolklo rybářský vlasec

Starší smotek dva a půl metru dlouhého rybářského vlasce o síle 0,20 mm, bez háčku, splávku či olůvka. Prostě jen takový nenápadný, relativně neškodný chomáč silonu povalující se u vody možná už i několik let.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Jenže právě tenhle chomáč dokáže zabít třeba i dospělou labuť natož pak její mládě.  Své o tom ví i paní Gabriela Černá, která již několik měsíců chodí sledovat a fotografovat labutí pár se třemi mláďaty na rybník pod železniční tratí u nové cyklostezky u Vejprnic.

K rybníku za labutěmi chodí každý den, někdy i dvakrát denně, a tak není divu, že tento týden si všimla neobvyklého chování jednoho z mláďat. Mládě méně konzumuje potravu, zaostává, hodně pije a na krku je viditelná boule, která se stále zvětšuje. Evidentně má zvíře nějaké zdravotní problémy ale proč, to nikdo nevěděl.

"Obrátila se proto s žádostí o pomoc ve středu (25. 8. 2021) na naši záchrannou stanici živočichů. Už z doručeného videa a fotografií bylo patrné, že labutí mládě má v krku zachycené cizí těleso. Navíc na lokalitě je hojně provozován sportovní rybolov a případy polknutých rybářských háčků či vlasců zde řešíme každoročně," říká šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň.

 Jediný problém, který záchrannou akci ten den na lokalitě komplikoval, byla skutečnost, že labutí pár je zde poměrně plachý a většinu svého času tráví ukrytý v rozsáhlém porostu nepřehledného rákosí. "Ptáky bychom sice pomocí dronu určitě našli, ale dostat je ven na otevřenou vodní hladinu, či na kus rohlíku k ruce bylo už nereálné, a tak jsme akci přesunuli na druhý den," líčí Makoň.

 To už byla akce úspěšnější a Hana Makoňová (viz foto) zkušeně labuť doskočila a odchytila. Naštěstí byl rybářský vlasec zachycen za horní čelist zobáku. Díky tomu se podařilo smotek obalený trávou a blokující průchodnost jícnu a potravy do žaludku z labutího mláděte přímo na místě vytáhnout. "Je to vždy o určitém cviku, zkušenosti a odvaze. Zjistit zda na konci vlasce není rybářský háček bez RTG venku v terénu je vždy problém, a tak jsme nově pořídili i detektor kovů, který nám přítomnost háčku rovněž nepotvrdil. I přesto smotek potravy, zejména trávy, byl už tak velký, že labuť by postupně chřadla a slábla, až by uhynula, přičemž sama si pomoci nemohla. Tak trochu štěstím v neštěstí byla skutečnost, že vlasec polkla tak šikovně, že zůstal zachycen na horní čelisti a nemohl se posunout do žaludku, kde by jí způsobil úplně stejný problém, končící však úhynem zvířete," uzavírá Karel Makoň.

foto: gabriela černá
 
 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka