Lázeňské domy na západě Čech trpí nedostatkem pracovníků

Míra nezaměstnanosti se v posledních měsících v České republice pohybuje okolo čtyř procent. Firmy tak mají stále větší problém s obsazováním volných míst.

Cílená propagace v Plzni

Největší nedostatek zaměstnanců pociťují stabilně vedle technických oborů i poskytovatelé zdravotnické péče, jako jsou nemocnice a lázně. U zdravotnických profesí, které vyžadují patřičnou kvalifikaci v oboru, je navíc tato situace velmi obtížně řešitelná.

Nedostatek pracovníků zaměstnavatelé často řeší nabíráním pracovníků ze zahraničí nebo z příbuzných oborů. V lázeňství je tato situace ale ještě o něco komplikovanější. Zdravotnická povolání se řadí mezi takzvaná regulovaná povolání. „Tato povolání potřebují kromě vzdělání i další oprávnění k výkonu své práce, protože jsou spojena s případným ohrožením zdraví a životů ostatních. Na takové pozice nemůžeme přijmout pracovníka s příbuznou či jinou kvalifikací a doškolit si ho,“ popsala problém, se kterým se lázeňské domy potýkají, Petra Pelíšková, personální ředitelka společnosti Imperial Karlovy Vary.

U zdravotnických profesí není možné slevit z požadavků, nižší kvalita pracovního výkonu se totiž odráží i na kvalitě poskytované služby. Jak ale při stávající situaci zajistit plně kvalifikovanou péči? Petra Pelíšková přiznala, že v případě společnosti Imperial Karlovy Vary je stav příznivější. Jde o zavedenou společnost, jejíž jméno je všeobecně známé. „Naším cílem je být nejlepší na trhu, proto i zaměstnanci musí být nejlepší. Máme za sebou dlouholetou tradici podloženou vysokou kvalitou poskytovaných služeb, na personál tak klademe vysoké nároky. Nehodláme ustupovat z našich standardů. Na druhou stranu tyto nároky vyvažujeme férovým jednáním, možností profesního růstu, benefitním programem a odpovídajícím mzdovým ohodnocením,“ vysvětlila Petra Pelíšková.

V některých částech republiky se k obtížím při shánění zaměstnanců přidává i geografická stránka. Blízkost hranic způsobuje, že lidé raději volí práci v zahraničí. Tamější zaměstnavatelé jsou jim totiž schopní kromě vyššího platu poskytnout i další benefity a různá zvýhodnění. To uznala i Petra Pelíšková: „V našem regionu je blízkost hranic opravdu jedním z faktorů, které způsobují zdejší velmi nízkou nezaměstnanost.“

Pelíšková však zároveň potvrdila, že ne každý uchazeč má reálné představy o tom, na jaké místo se hlásí. „Čerstvý absolvent školy mi hned po krátkém představení ohlásil, že očekává služební vůz, mobilní telefon, notebook a nadstandardní mzdu neodpovídající jeho dosavadním pracovním zkušenostem. On zatím neumí nic, my ho přece vše naučíme, když jsme ti nejlepší v oboru,“ uzavřela s úsměvem Petra Pelíšková, personální ředitelka společnosti Imperial Karlovy Vary.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka