Lesní odborníci navštívili seminář s ukázkami školkařské techniky

Po deseti letech se Správa veřejného statku města Plzně stala opět spolupořadatelem školkařského dne. Více než stovka lesních expertů ze západní části republiky se přijela podívat na nové stroje i metody výroby lesních sazenáčků.

Jarní servisní akce AUTO CB

Zavítali do lesní školky plzeňských městských lesů nazývané Čtyrák. 

Lesy České republiky a Svaz školkařů ČR pravidelně organizují podobné akce již více jak deset let. Spoluorganizátorem letošní akce se na základě předchozí dobré zkušenosti stala Správa veřejného statku města Plzně, která pečuje o městské lesy. „V současnosti, kdy naše lesy ničí kůrovec a sucho, vzrůstá význam obnovy lesa, a tedy i lesních školek. Jsem rád, že město má svoji vlastní lesní školku Čtyrák, která pracuje s moderními metodami a o zkušenosti se může podělit i s dalšími odborníky,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule a dodal: „Obnova lesů je důležitá hlavně pro další generace. Díky kvalitní práci našich lesních hospodářů si ale již nyní mohou naši občané užívat lesa na okraji města i za jeho katastrem, kde Plzeň také vlastní lesní pozemky.“

Městská lesní školka Čtyrák vyšla organizátorům vstříc například tím, že nechala některé záhony před akcí zarůst, aby bylo možné stroje předvést a srovnat způsoby použití různé techniky. „Dnes jsme tu kvůli dvěma tématům: Odstraňování plevelů a péči o půdu v lesních školkách,“ řekl na úvod Viktor Janauer, ředitel firmy Plantax, který ukázky strojů pro více než stovku lesních odborníků, kteří se na Čtyrák sjeli, komentoval. „Nasazení vhodné techniky přináší velké úspory lidské práce, a tím i peněz. Když se záhon přejede strojovou plečkou, ušetří to přibližně pět dní manuální práce pracovníků lesní školky. Všechna tato mechanizace bude muset nahradit lidskou práci, protože lidí, kteří by to dělali, stále ubývá a cena lidské práce je vyšší a vyšší,“ uvedl vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně Richard Havelka.

Cílem těchto akcí je představit nové trendy a technologie v práci lesních školkařů, ukázat speciální stroje a vzájemně si vyměnit zkušenosti. „Pro nás je to příležitost, jak se potkat s kolegy zajišťujícími výrobu sazenic do lesů. Naše lesní školka Čtyrák vznikla už po válce jako součást velkoškolky Krkavec, která patřila pod lesní závod Bílá hora. Ten měl ještě další produkční plochy pro pěstování sazenic, například u Senečáku,“ vysvětlil Richard Havelka. Školka produkuje hlavně sazenice borovice lesní a dubu zimního, v menším množství i sazenice buku a smrku. Dvouleté převážně prostokořenné (tedy bez obalu) sazenice slouží převážně pro obnovu lesů po větrných a kůrovcových kalamitách zejména v plzeňských městských lesích. Ročně se jich tu vyrobí celkem téměř půl milionu. Do prodeje převážně okolním lesním majetkům jdou jen přebytky.

První zmínky o lokalitě U Čtyráku jsou asi 200 let staré. Čtyrák byla borovice se čtyřmi kmeny, která v této lokalitě kdysi rostla. Později ji nahradila jiná čtyř kmenná borovice, jejíž torzo v podobě velkého samorostu zdobí odbočku na lesní cestu z komunikace od Bílé hory do Zruče na kraji školky. Nezvykle tvarované či jinak výjimečné stromy totiž lesníci často zachovávají jako raritu. Podobně to bylo i se smrkem Trojákem, který se koncem minulého století dokonce stal památným stromem.

Plzeňské městské lesy, o které se Správa veřejného statku města Plzně stará, mají rozlohu 4120 hektarů a zahrnují lesní pozemky na 50 katastrálních územích od Stodu až k Rokycanům. Historické lesní pozemky má Plzeň například také u Kokotských rybníků. Svojí rozlohou jsou plzeňské městské lesy pátým největším městským lesním majetkem v České republice a představují tak „rodinné stříbro“ města Plzně. Rostou v nich nejčastěji borovice či duby.


Správa veřejného statku města Plzně je příspěvkovou organizací města Plzně, která se dle statutu města stará o městské nemovitosti, jejich údržbu a rozvoj. V její kompetenci tedy jsou správa, údržba městských komunikací včetně některých chodníků a stezek, správa veřejného osvětlení a světelného signalizačního značení, správa a údržba lesů a rybníků.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 21.06.2022 12:05



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka