Letní sezona startuje na Špičáku premiérově první májový den

Otevřeny budou všechny tratě bikeparku, rozhledna a v provozu lanovka. Ostatní aktivity pak bude možno využít kvůli ochraně přírody jako vždy až od 15. června

Cílená propagace v Plzni

Poprvé od roku 2006, kdy Ski&Bike Špičák začínal s letními aktivitami pro veřejnost, startuje letní sezona v největším sportovním areálu západočeské Šumavy už 1. května. Na to pak naváže víkend 4. - 5. května, středeční státní svátek 8. května a další víkendy až do 9. června. V sobotu 15. června pak začíná a bude pokračovat až do 15. září každodenní provoz. Areál tak získá navíc dalších 14 dnů, kdy může nabízet své služby veřejnosti. 

Bikeři budou mít již první májový den k dispozici všech 6 tratí bikeparku a turisté pak lanovku na vrchol Špičáku, kde bude premiérově v tomto termínu otevřena i rozhledna. Všechny vyjmenované aktivity budou do 9. června v provozu od 10 do 16 hodin. Jedná se o jednu z podmínek umožnění dřívějšího startu letní sezony. Obsahuje ji i příslušná dokumentace EIA, kterou areál nechal v předchozích letech nově zpracovat.   

„Jednali jsme o této možnosti několik let a stálo nás to hodně úsilí, ale nakonec jsme se správou CHKO, jí nadřízeným NP Šumava a dalšími institucemi našli společnou řeč. Výměnou za dřívější zahájení letní sezony jsme se zavázali k respektování řady věcí spojených s ochranou zdejších rostlin a živočichů (hlavně chráněných ptáků jako tetřev hlušec, datlík tříprstý aj.), včetně několika dalších omezení,“ uvedl ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.     

Mimo již uvedenou kratší provozní dobu (v období od 15. 6. do 15. 9. středisko jinak funguje od 9 do 17 hodin, v pá a so až do 18 hodin) k nim ještě například patří otevření naučných stezek k oběma jezerům (Černému a Čertovu) a cesty na Rozvodí až od 15. června.

 „Chtěl bych též veřejnost požádat, aby tyto podmínky respektovala a dbala na ochranu přírody. Lidé by neměli především kvůli hnízdění místních ptáků vstupovat do chráněných lokalit. Ani na další stezky či cesty než jen na ty, které jsou od 1. května do 15. června určeny pouze bikerům, pěším turistům nebo cyklistům,“ říká V.Kasík. Průběh úvodních dnů letní sezony 2019 bude v areálu a jeho okolí ze strany ochranářů pečlivě monitorován a co do chování návštěvníků následně vyhodnocen.

Středisko léta poslouchalo kritiku, že i přes hojně navštěvované dny květnových svátků a dalších teplotně příznivých víkendů jara nic lidem nenabízí a přichází, lidově řečeno, o kšeft.„Nyní přišla díky vstřícnému postoji CHKO a NP Šumava změna. Srovnáváme krok i s německými středisky v našem okolí, která v podobném režimu, byť také působí v zónách tamního národního parku, už léta bezproblémově fungují. Věřím, že i u nás se to obejde bez jakýchkoli návštěvnických excesů,“ dodal Vladimír Kasík.     
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co se týká některých letošních novinek, tak hned 1. 5. mohou bikeři vyrazit na nově zrekonstruovaný horní úsek oblíbené trati Black Friday. „Vylepšili jsme její povrch, aniž bychom zasáhli do jeho přírodního charakteru, na čemž si my hodně zakládáme a bikerská komunita oceňuje. Přidali jsme tady ještě jeden atraktivní skok přes trať, kde si jezdci mohou vybrat, zda ji přeskočí nebo úsek objedou jinudy,“ popsal novinku Jan Kasík, mající ve Ski&Bike Špičák bikepark na starosti.           

Ostatní novinky letní sezony 2019 areál veřejnosti představí před 15.červnem, od kdy bude mít již otevřeno každý den. V sobotu 15.6. určitě počítá s otvírací párty včetně uspořádání koncertu a soutěžemi pro bikery (skok do Big Air Bagu).


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka