Letní umělecká škola ArtCamp spustila registrace

Plzeňský ArtCamp je letní škola, která každoročně láká stovky místních i zahraničních účastníků do kurzů v různých oborech umění a designu.

Cílená propagace v Plzni

Vedou je významní tuzemští i zahraniční umělci. Jsou zde také přípravné kurzy k přijímacímu řízení ke studiu na vysokých uměleckých školách. Nabídka zahrnuje kurzy vhodné pro začátečníky i pokročilé, kurzy pro budoucí studenty uměleckých oborů i kurzy pro studenty stávající a pro zralé umělce. Letošní nabídka představuje 38 kurzů.

„Čeká nás už čtrnáctý ročník letní školy ArtCamp, který opět umožní účastníkům strávit až tři týdny ve společnosti renomovaných umělců z České republiky i ze zahraničí – hosté letní školy tentokrát přijedou z Itálie, Španělska, Kanady, Mexika, Japonska, Polska a Velké Británie,“ říká děkan pořádající fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, zakladatel a umělecký ředitel letní školy ArtCamp Josef Mištera.

„V letošním roce pokračujeme v novinkách, které úspěšně předvedl loňský ročník. Ve spolupráci s kolegy z katedry hudební kultury fakulty pedagogické jsem do nabídky opětovně zařadil i hudební kurzy – proběhnou tak kurzy hudební kompozice a sborového zpěvu. V rámci pohybových kurzů si mohou účastníci vedle současného tance vyzkoušet i různé disciplíny stále populárnějšího nového cirkusu. Příznivcům fashion design nabízíme kurz zaměřený na tvorbu módních doplňků a filmoví fanoušci budou moci opět nahlédnout do zákulisí vzniku science-fiction návrhů pro film. Novinkou letošního ročníku jsou kurzy arts management – projekty a podnikavost anebo digitální malba“ prozrazuje děkan Josef Mištera.

Zájemci se mohou hlásit přes registrační formulář, který naleznou na webu letní školy. Mezní termín pro přihlášení je sice až 17. červen, zájemcům ale doporučujeme, aby si pospíšili – již nyní se kurzy rychle plní. Největší zájem je zatím o přípravné kurzy, jako je ilustrace, design, figurální kresba anebo animovaný film, design módních doplňků, malba či design interiéru.

Stručně o hostech letní školy ArtCamp 2018:

Jiřina Adamková – umělkyně a lektorka kurzů nového cirkusu působí v plzeňském Žongléros Ansámbl a účastníky svého kurzu seznámí s několika disciplínami nového cirkusu, jako je žonglování, párová akrobacie nebo hooping.

Doc. Mgr. MgA. Jiří Bezděk, Ph.D.; Mgr. Vít Aschenbrenner, Ph.D.; Mgr. et Mgr. Romana Feiferlíková, Ph.D. – pedagogové katedry hudební kultury fakulty pedagogické ZČU v Plzni povedou letos podruhé kurzy zaměřené na hudební umění. Pod vedením renomovaného skladatele doc. Bezděka si účastníci kurzu hudební kompozice prohloubí zkušenosti v oblasti skladby vážné hudby. V rámci sborového zpěvu budou kurzisté pod vedením dr. Aschenbrennera a dr. Feiferlíkové interpretovat vybrané skladby vážné hudby.

Kurt van der Basch - kanadský umělec, který už řadu let žije v Praze. Autor storyboardů a koncepčních ilustrací pro řadu Hollywoodských filmů, jako jsou např. Star Wars ep VII a VIII, Atlas mraků, Dítě 44, Iluzionista nebo aktuální páté pokračování Jurského parku. Na ArtCamp se vrací počtvrté a opět studenty provede principy tvorby filmového storyboardu.

MgA. Kateřina Bednářová je profesionální tanečnice, která už popáté povede kurz letní školy zaměřený na taneční umění a principy současného tance.

Boris Fabris je italský designér, který pracoval pro značku Pininfarina či v současnosti u firmy Fioravanti. Navštívil Plzeň a letní školu umění již v roce 2015.

CHema Skandal! je grafik pocházející z Mexika. V jeho tvorbě je zřetelná obliba karibského umění, umělec propojuje umění a hudbu. Mezi jeho zájmy patří fanziny, ilustrace, apokalypsa a starověké civilizace. V roce 2015 představil svou novou kolekci s názvem "UNMASKED!" zaměřenou na téma masky. Umělec zkoumá jejich význam v různých kulturách. Od roku 2010 žije a pracuje v Chicagu ve čtvrti Pilsen. CHema má mezinárodní fanouškovskou základnu.

Tatsuo Inagaki je současným japonským umělcem a profesorem na Hosejské univerzitě v Tokyu. Konceptuální umělec se ve své tvorbě věnuje japonskému umění Bunjinga. Umění, které spojuje básnictví, literaturu, aranžování a samozřejmě malbu.

Prof. Wiesław Karolak z Akademie výtvarných umění v Lodži se na ArtCamp vrací již popáté. Vedle vlastní výtvarné práce, kde pracuje s celou řadou výrazových prostředků, se prof. Karolak věnuje i arteterapii. Účastníky svého kurzu seznámí s principy a metodami arteterapie, které si také sami vyzkouší.

Christopher Rosewarne britský filmový výtvarník (mimo jiné získal i nominaci na cenu Emmy) je autorem koncepčních ilustrací a výtvarných návrhů k filmům, jako jsou např. Hvězdné války VIII, Spectre, Strážci Galaxie, bondovka Skyfall či nové pokračování Jurského Parku. Jeho kurz se zaměřuje na tvorbu science-fiction návrhů pro film.

Josep Antoni Tassies je španělský ilustrátor literatury pro děti a mládež. V roce 2009 se Tassies stal prvním španělským ilustrátorem, který získal za svoji knihu El nen perdut/ El nino perdido prestižní ocenění na Bienále ilustrací Bratislava. Ta obdržela již v roce 2008 Mezinárodní cenu Ilustrace Nadace SM.

Jako vždy bude pro účastníky letní školy připraven i doprovodný program, kde nebudou chybět vernisáže, návštěvy výstav a kulturních akcí, přednášky a prezentace hostujících umělců, promítání studentských filmů a mnoho dalšího. Doprovodné aktivity letní školy budou jako vždy otevřeny i široké veřejnosti, která tak bude mít během července možnost připojit se k letní škole ArtCamp a okusit její atmosféru.

mezinárodní letní škola umění / 14. ročník      
www.fdu.zcu.cz/artcamp

Termín konání letní školy:   9. – 27. 7. 2018
Letní školu pořádá:    Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ZČU
Místo konání:   Plzeň - budova Sutnarky, Klatovská 51 (hudební kurzy)

    


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka