Lidé se v originálně pojaté anketě vyjádří, jak naložit se zaniklými vesnicemi v Sudetech

Projekt Plzně 2015 Obnova zaniklé obce Výškovice, který běží od loňského roku, se letos na jaře dostává do své závěrečné fáze, kterou je realizace dvou vítězných návrhů vzešlých z mezinárodní soutěže.

Cílená propagace v Plzni

Měsíc duben patří vítěznému německému návrhu, který vypracovali autoři Edgar Kaare, Stephanie Ritt, Oliver Engelmayer, Peter Boerboom a Carola Vogt.

„Vítězný německý návrh je především o komunikaci. Autoři navrhují zapojit zdejší obyvatele, zeptat se jich na jejich názor, co si myslí o budoucnosti tohoto místa. Lidé si tak hravou a transparentní formou mohou sami zvolit, jak s opuštěnými místy dále naložit. Jejich názor se při tom může stát reprezentativním i pro další podobně postižená místa v krajině,“ vysvětluje podstatu vítězného německého návrhu Klára Salzmann, krajinářská architektka, která za celým projektem Obnova zaniklé obce Výškovice stojí. Projekt je součástí Evropského hlavního města kultury 2015, konkrétně programové linie věnující se regionu a land artu.

Plzeň, Planá a Tachov se stanou třemi místy, kde se lidé budou moci vyjádřit k tomu, jak se postavit k sudetské krajině. Autoři projektu plánují setkání s obyvateli, jehož součástí bude i putovní výstava, která zájemce seznámí nejen s celým projektem, ale také právě se situací ve Výškovicích.

„Formou vyjádření se stanou tři různě barevné vlajky. Na každé z nich budou vytištěny tři stěžejní otázky: Nechat být? Zachovat? Obnovit? Lidé si vyberou vlajku, která nejlépe vystihuje jejich postoj k celé situaci, a přímo na ni mohou dopsat nějaký komentář či osobní názor. Vlaječky budou pověšeny na připravenou šňůru. Díky barevnému rozdělení bude již zdálky patrné, co si lidé myslí a jaký názor převažuje,“ vysvětluje princip originální ankety Klára Salzmann. Výsledky ze všech měst pak budou společně vystaveny podél cesty do Výškovic od května až do konce srpna 2015. 

V květnu se také začne ve Výškovicích realizovat druhý vítězný návrh autorů Evy Wagnerové a Víta Rýpara z České republiky.

„Smyslem naší práce by mělo být hledání způsobu, jak jedno opuštěné místo, dlouho opomíjené a ponechané svému osudu, znovu nechat mluvit. Znovu sem vrátit alespoň ozvěnu slova kultura krajiny. Kdo bude chtít, uslyší, najde, rozpozná…, “ vysvětluje symboliku svého projektu Eva Wagnerová.

Autoři plánují symbolicky oživit již zaniklý statek. Chtějí vytyčit cestu, kudy se do statku přijíždělo a kudy také odešli jeho poslední obyvatelé. Na konec cesty, v srdci zemědělského dvora, bude vydlážděn kamenný obdélník a na něj umístěn masivní dubový stůl. Vedle dlážděné cesty budou na začátku trasy oboustranně vysazeny dvě dvojice třešní, které tu odjakživa rostly.

„Stůl bude možné využívat při společenských příležitostech, při mši v kapli, i pro potřeby návštěvníků v průběhu roku. Stane se tak symbolem kulturního navázání na dlouholetou tradici, snad i trochu artefakemt vzájemné diskuse a porozumění,“ doplňuje architektka Eva Wagnerová.

Obě realizace se uskuteční 16. května u příležitosti mezinárodní krajinářské konference LIDÉ – CÍTENÍ – KRAJINA – ŘEŠENÍ, která se koná od 14. do 16. května v Měšťanské Besedě v Plzni.

Místa, kam se lidé mohou přijít podívat na výstavu a zároveň dát svůj hlas do ankety:

* Plzeň, U Branky, Smetanovy sady

úterý 7. dubna 14 – 19 h

středa 8. dubna 9 – 14 h

* Tachov 

středa 22. dubna 14 – 19 h

čtvrtek 23. dubna 9 – 14 h

* Planá 

pátek 24. dubna 14 – 19 h

sobota 25. dubna 9 – 14 h

O projektu:

Mezinárodní krajinářskou výzvu vyhlásilo v únoru 2014 Evropské hlavní město kultury Plzeň 2015. Záštitu nad ní převzaly také Česká komora architektů, Mezinárodní federace krajinářských architektů, organizace zaměřená na uplatnění Evropské úmluvy o krajině CIVILSCAPE, Německá federace krajinářských architektů, partnerem výzvy je městys Chodová Planá. 

Do soutěže se přihlásilo na 15 týmů z celé Evropy. Z nich mezinárodní porota následně vybrala 5 postupujících, které se v červenci 2014 zúčastnily workshopu v Chodové Plané a ve Výškovicích. Autoři pak na základě seznámení se s místem, krajinou a lidmi návrh přepracovali. V září 2014 porota vybrala vítězné návrhy, které byly oproti původním předpokladům nakonec dva, český a německý. Porota ocenila nejen jejich vysokou úroveň, ale i překvapivý prvek vzájemného doplnění a souznění.

Akce je podpořena z projektu Cíl 3, Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2007 – 2013. Bavorským partnerem akce je Bayerischer Landsesverein für Heimatpflege e.V. (Bavorský zemský svaz péče o domovinu, r.s.)


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka