Lidé v kraji nacházejí munici, na Klatovsku došlo k výbuchu

Policisté v Plzeňském kraji přijali od začátku týdne několik oznámení týkajících se nálezů podezřelých předmětů. V jednom případě došlo i k výbuchu.

Jarní servisní akce AUTO CB

V úterý v odpoledních hodinách policisté přijali hned dvě oznámení týkajících se nálezů podezřelých předmětů. K prvnímu takovému případu došlo při úklidu jednoho domu v Plzni. Jednalo se o skořepiny dělostřeleckého granátu. Ve druhé oznámené věci šlo o nález částí nevybuchlé munice, tentokrát při vyklízení garáže na Kaznějovsku. V obou případech se nálezci zachovali správně, s předměty nijak nemanipulovali a jejich objevení nám nahlásili. Na místa nálezů se dostavili nejen policisté z příslušných oddělení, ale i pyrotechnici, kteří podezřelé předměty zajistili a převzali k likvidaci.

Dalším obdobným případem se zabývají od začátku týdne i klatovští kriminalisté. V tomto případě však došlo k explozi neznámého předmětu. Výbuch způsobil závažné zranění dvaačtyřicetiletému muži, který musel být letecky transportován do zdravotnického zařízení. Podle prvotních informací došlo k výbuchu při vyklízení a následném pálení slámy a věcí z půdy po původním majiteli domu na Klatovsku. Na místo byl přivolán specialista z odboru kriminalistické techniky a expertiz, pyrotechnici a soudní znalec. Při ohledání byla na místě události nalezena kulová puma, ale i zábavní pyrotechnika. Vyšetřovatel ve věci zahájil úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Co výbuch v tomto případě způsobilo je předmětem dalšího prověřování.   

"V souvislosti s těmito případy, a to nejen s nimi, ale i s dalšími nálezy podezřelých předmětů připomínajících munici, výbušnou či zábavní pyrotechniku, upozorňujeme občany, aby s žádnými takovými předměty v žádném případě nemanipulovali! Nebezpečí těchto nalezených věcí spočívá zejména v tom, že není zřejmé, v jakém stavu se nachází. Pokud tedy kdekoliv naleznete předměty (ať již při výkopových pracích či úklidu), u kterých budete mít podezření, že by se mohlo jednat o výbušný předmět, munici či její součást, veškerou činnost přerušte a přivolejte Policii České republiky," říká policejní mluvčí Barbora Šmaterová.

Nedodržení těchto zásad je velice nebezpečné a jakákoliv manipulace s těmito podezřelými předměty může ohrozit život a zdraví osob.

foto: pčr

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka