Lidé v Plzeňském kraji odevzdali k recyklaci téměř 76 tun baterií

Podle statistik neziskové společnosti ECOBAT, která v Česku zajišťuje zpětný odběr baterií, každý obyvatel kraje vytřídil v průměru 129 gramů baterií.

Cílená propagace v Plzni

Nejvíce baterií lidé odevzdali ve městech a obcích, kde k třídění mohou využívat červené venkovní kontejnery, sběrné nádoby na městských a obecních úřadech a ve sběrných dvorech. Celkem šlo o 40,8 tun baterií, což je o 13 % více než v loňském roce. Za pozornost stojí i množství baterií vybraných ve školách zapojených do programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. Školáci, studenti a pedagogové v nich vytřídili o čtvrtinu více než loni – celkem 7,5 tun baterií.

„Plzeňský kraj je hezkou ukázkou, jak obce, města a neméně krajský úřad dokážou informovat a povzbudit místní lidi k třídění odpadů. Jejich iniciativa je vidět na výsledcích,“ říká Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti ECOBAT a dodává: „Mírně také rostl sběr baterií v obchodech, naopak pokles množství vytříděných baterií jsme zaznamenali ve firemním sektoru.“

V celé České republice bylo v loňském roce k recyklaci odevzdáno celkem 1 696 tun baterií, což představuje 46 % baterií dodaných na trh. Mezi kraji jsou ve sběru baterií velké rozdíly.

Pokud bychom výsledky přepočetli na počet obyvatel, průměrný Čech by v roce 2019 vytřídil 159 gramů baterií. Nejlepší kraje odevzdaly v přepočtu na obyvatele přes 250 gramů. Kraj Vysočina s 271 gramy vybraných baterií vystřídal v čele tabulky dosavadního lídra Jihomoravský kraj. Ten skončil s 261 gramy druhý. Třetí bylo Hl. m. Praha s 212 gramy. Na opačném konci je Moravskoslezský kraj se 70 gramy a Karlovarský kraj s 72 gramy.

Trendy a zajímavosti
Z hlediska prodeje baterií je mírným překvapením stagnace poměru využívání akumulátorů vs. jednorázových alkalických baterií. Trendy z minulých let přitom naznačovaly, že motivace využívat více akumulátory, tedy nabíjecí baterie, bude u spotřebitelů narůstat.
Preferovanými vlastnostmi baterií jsou stále více malé rozměry a dlouhá životnost. Příkladem jsou knoflíkové baterie, které se využívají například pro hodinky, hračky, kalkulačky a další elektroniku.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka