Lidové tradice se drží i na sídlištích, zve na Čarodějnický rej

Pálení čarodějnic nebo také filipojakubská noc je lidový zvyk spojený s pálením ohňů a vírou v čarodějnice, který se odehrává v noci ze 30. dubna na 1. května.

Jarní servisní akce AUTO CB

Na Trojce jej ale oslavíme o trochu dříve v provedení určeném pro rodiny s dětmi, a to 28. dubna od 16.30 hodin.

„Již podruhé se setkáme na Čarodějnickém reji na borském a skvrňanském sídlišti. Stejně jako v loňském roce se akce koná ve vnitroblocích ulic Šimerova a Karla Steinera. Už teď se těším na tu spoustu krásných čarodějnic a čarodějů, kteří za námi v maskách dorazí. Tři vybrané také odměníme dárkem a slibuji, že pálit určitě nikoho nebudeme,“ říká s úsměvem starosta MO Plzeň 3 David Procházka. 

Na Skvrňanech čeká všechny účastníky DJ, který zahraje nejen dětské oblíbené písničky, tvořivé dílničky a také žonglér. Jeho řemeslu si zde mohou všichni zájemci rovnou vyzkoušet. 

„Na Borech se zase mohou návštěvníci těšit od 16.30 na pohádku "Princezny jsou na draka," ve které bude čarodějnice hledat elixír na krásu. Připravila ji nezisková organizace Skupovka, stejně jako výtvarné tvoření. K tanci i poslechu zde zahraje oblíbená plzeňská kapela Semtex,“ představuje aktivity na druhém stanovišti 1. místostarosta centrálního obvodu Pavel Šrámek. 

Obě stanoviště pak nabídnou občerstvení a chybět nebude ani oheň. Namísto čarodějnic si na něm ale mohou zájemci opéct buřtík, který sežnete na místě za dotovanou cenu.

„Cílem těchto akcí, je nejen přivést lidové tradice na sídliště, ale zejména setkání všech sousedů, kteří vedle sebe jinak žijí v anonymitě,“ vysvětluje místostarosta MO Plzeň 3 Ondřej Ženíšek. 

„Pevně věříme, že se nám tuto vizi naplnit podaří a že se nás na Čarodějnickém reji sejde v kostýmech co nejvíce,“ dodává závěrem místostarosta Ladislav Nový.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka