Listopad je ve znamení prvního Plzeňského literárního festivalu

Středisko západočeských spisovatelů ve spolupráci s Knihovnou města Plzně a Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje připravily první Plzeňský literární festival. Bude probíhat po celý listopad a jako předkrm nabídl již 13. října pořad Martina Hilského James Joyce a revoluce slova.

Jarní servisní akce AUTO CB

 „Hlavním tématem festivalu je slovo. Slovo jako prostředek dorozumění i nedorozumění. Proto jsme připravili nejen setkání s literáty, ale i panelovou diskusi nebo dva semináře z oblasti práva,“ říká předsedkyně Střediska západočeských spisovatelů Markéta Čekanová.

 Vrcholem programu bude divadelní zpracování Máchova Máje v podání Báry Hrzánové. Na jevišti Divadla Alfa se odehraje 14. listopadu. Týž den nabídne festival také panelovou diskusi na téma Slova, slova, slova. Pozvání přijali básníci Petr Kukal a Michal Šanda, socioložka Jiřina Šiklová, novinářka Miroslava Vejvodová a spisovatelka Františka Vrbenská. Svůj názor na to, zda slova dnes ještě nesou svůj původní význam, nebo se ve světle reklamních sloganů a politických proklamací stala jen vymlácenou slámou, může do univerzitní kavárny Íčko přijít říct i kdokoli z řad veřejnosti. Slova ve spojení s hudbou zase přinese koncert Lucie Redlové, který je na programu 14. listopadu od 21 hodin v Café Anděl. 

 Součástí Plzeňského literárního festivalu bude také Festival nakladatelů, který připravila Knihovna města Plzně. Uskuteční se 19. a 20. listopadu a nabídne kromě knih regionálních nakladatelství a knihkupectví také řadu zajímavých workshopů.

 Plzeňský literární festival pamatuje také praktické a užitečné informace. Proto na 21. listopadu připravil dva semináře. Seminář Zastupuje vás DILIA? A proč by měla? seznámí literární tvůrce s možnostmi, výhodami i nevýhodami zastupování Divadelní a literární agenturou. Seminář Co všechno se smí bude zasvěcen otázkám autorského práva. Oba semináře proběhnou ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje a je na ně nutná předchozí registrace.

 Festival přinese také dva pohledy za hranice. Ve spolupráci s Alliance Francaise zve 6. listopadu na pořad Francouzské doteky, jenž představí básnířku Karlu Erbovou a jejího mladého překladatele do francouzštiny Bruno Suce. V sobotu 14. listopadu pak připravil setkání českých a bavorských spisovatelů Z obou stran hranice. Jejich povídání a autorská čtení proběhnou v Polanově síni KMP.

 Součástí festivalu je letos také Cena Bohumila Polana, jejíž výsledky budou slavnostně vyhlášeny 13. listopadu v obřadní síni radnice. Záštitu nad touto soutěží převzal primátor Martin Zrzavecký. 

 Celý festivalový program rámuje výstava Čtvrt století se slovy, která se ohlíží za pětadvaceti lety fungování Střediska západočeských spisovatelů. Knihy, fotografie a další materiály budou k vidění od 5. do 30. listopadu ve Studijní a vědecké knihovně. Po vernisáži se zde uskuteční pořad Pocta Josefovi Hrubému a výstavu zakončí 25. listopadu křest Plzeňského literárního almanachu.

 Plzeňský literární festival podpořil finančně Plzeňský kraj z grantu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 a podařilo se nám získat i jednoho sponzora z řad průmyslových podniků.

PROGRAM


5. – 25.11. SVK  Čtvrtstoletí se slovy | výstava

5.11. 18:00 SVK  Pocta Josefovi Hrubému

6.11. 18:00 AF  Francouzské doteky

11.11. 17:30 KMP  Kytice K. J. Erbena | vernisáž výstavy

11.11. 18:00 KMP  křest Kalendáře plzeňského a prezentace knihy V. Grubera

12.11. 17:00 KMP  Řeknu ti, co čtu

13.11. 16:00 radnice Cena Bohumila Polana

14.11. 13:00 Íčko  Slova, slova, slova… | panelová diskuse

14.11. 15:00 KMP  Z obou stran hranice

14.11. 17:00 SVK  Večer poezie

14.11. 19:00 Alfa  Máj

14.11. 21:00 Anděl  Lucie Redlová

18.11. 18:00 KMP  Den poezie: Mladý západ

19.-20.11. KMP  Festival nakladatelů

21.11. 8:30 SVK  Zastupuje vás DILIA? A proč by měla? | seminář

21.11. 10:30 SVK  Co se všechno smí | seminář

25.11. 17:00 SVK  křes Plzeňského literárního almanachu


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka