Lobezský park by se mohl dočkat obnovy

Plzeň požádá o dotaci na projekt obnovy Lobezského parku v Plzni, konkrétně na jeho první etapu. Cílem projektu za 12,6 milionu korun je zlepšit stabilitu svahů v parku, který vznikl ve 30. letech minulého století, odvodnit, prosvětlit a obnovit porosty, zpevnit a zrekonstruovat cesty.

Jarní servisní akce AUTO CB

Aktuálně je území převážně lesoparkem s velkým množstvím náletových dřevin, pokročilou erozí svahů, cesty jsou ničeny erozí, zarostlé, chybí horní vrstva, mobiliář parku dosluhuje. S realizací projektu se počítá v letech 2017 a 2018.

„Podání žádosti schválili zastupitelé, půjde do 33. výzvy Operačního programu životního prostředí. Podpora je zaměřena na zakládání a obnovu ploch a prvků veřejné zeleně a na zlepšení jejich funkčního stavu výsadbami stromů. Dotaci bychom pro Městský obvod Plzeň 4 mohli získat až ve výši 60 procent způsobilých výdajů,“ přiblížil ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas. 

Podle starosty čtvrtého městského obvodu Michala Chalupného, který záměr připravuje, znamená projekt záchranu lokality, neboť hrozilo, že se park bude muset pro veřejnost uzavřít, a to nejen kvůli řadě stromů na pokraji životnost, ale i kvůli nestabilitě svahů a cest. „Jde o největší plánovanou investici našeho Městského obvodu Plzeň 4 do životního prostředí, v případě, že vysoutěžená cena bude nižší, jsme připraveni pokračovat druhou etapou,“ uvedl Michal Chalupný. Předpokládané výdaje na první etapu projektu jsou 12,63 milionu korun, z toho způsobilé výdaje by měly činit 5,365 milionu korun. Pokud se podaří získat dotaci v plné výši, jednalo by se o podporu 3,219 milionu korun. Zbytek výdajů bude hradit čtvrtý městský obvod ze svého rozpočtu. 

Park se nachází v zastavěném území města Plzně, v části Lobzy. Na jihu sousedí se Základní uměleckou školou Bedřicha Smetany, na západě s nivními pozemky řeky Úslavy a nově budovaným povodňovým parkem, z východu na něj přiléhá obytná část Plzeň - Lobzy se zástavbou rodinných domů v ulici Nad Úslavou a bytovými domy v ulici Revoluční. Stavba je navržena na pozemcích města. Cílem je zachránit park pro veřejnost, zvýšit přitažlivost parku, nabídnout revitalizovaný přírodní prostor pro rekreaci a odpočinek. Později by se měla realizovat druhá etapa, která počítá s tím, že park dostane nový mobiliář včetně sportovních a dětských herních prvků, zatraktivnit lokalitu by mělo také například odpočívadlo a vyhlídkové molo. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka