Loveckou sezónu zahájili Litohlavští honem

Je sobotní, teplé podzimní ráno. Po nočním dešti slunce pomalu z mraků ukazuje svoji sílu a vše nasvědčuje tomu, že bude krásný slunečný den. Muži v zelených kamizolkách a jejich nepostradatelní čtyřnozí pomocníci nejrůznějších plemen se pomalu scházejí.

Cílená propagace v Plzni

Důvodem jejich setkání je zahájení lovecké sezóny v Litohlavech na Rokycansku. Zároveň však startuje i zimní přikrmování, které dnes neodmyslitelně patří k výkonu práva myslivosti. Stejně tak jako další činnosti spojené s chovem zvěře a péčí o myslivecká zařízení v honitbě. 

První letošní hon / 7. listopadu / začíná drobným občerstvením v útulné, vkusně myslivecky vyzdobené hospůdce. Následuje slavnostní nástup za zvuku loveckých signálů, na kterém všechny přítomné srdečně vítá honební starosta myslivecké společnosti Litohlavy – Klabava pan Miloslav Brada. Kromě organizačních záležitostí připomíná bezpečnost při lovu. Samozřejmostí je i kontrola loveckých lístků a zákonného pojištění. Vlastní hon tedy může začít. "Nastupujeme do aut a přesouváme se k zaujetí jednotlivých lečí, které byly pro dnešní lov vybrány. Nastupujeme tiše stanoviště a honci se na povel lovecké trubky dávají do pohybu. Zanedlouho zaznívá štěkot psů. Zřejmě narazili na zvěř. V leči může být kromě drobné zvěře liška, divoké prase či jiná zvěř. Slyšet jsou i první výstřely. Po třech lečích následuje výborné a bohaté občerstvení, po kterém nastupujeme další tři leče," vysvětluje jeden z účastníků Pavel Moulis.

Jen litohlavský spolek, který sdružuje zhruba dvacítku myslivců nejen z Litohlav, ale i Klabavy, Oseka, Plzně či Rokycan již vysázel několik tisíc stromků a keřů. Od roku 1994 na těchto aktivitách úzce spolupracuje s rokycanskými ochránci přírody a dnes jsou již vidět výsledky společné práce. Roztroušená zeleň v krajině tak skýtá nejen úkryt volně žijícím živočichům, ale nabízí i potravní a hnízdní možnosti. Litohlavští myslivci se však podílejí i na organizaci dětského dne či úklidu obce. Desítky odpracovaných hodin, pečlivá celoroční péče o zvěř nebo zachovávání starých mysliveckých tradic patří k nejčastějším činnostem dnešního myslivce. A lov? Ten je až na posledním místě. Výsledek toho sobotního je celkem uspokojivý. Střeleno bylo téměř devadesát bažantů, jeden bažant královský a jedna liška.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 12.11.2015 13:09



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka