Lovečtí psi ověřovali vlohy v Litohlavech, sjeli se tam i trubači

Lovecký pes neodmyslitelně patří k výkonu práva myslivosti a jeho připravenost pro využití v praxi je nejen nutností, ale i častým zájmem samotných chovatelů nejvěrnějších čtyřnohých přátel člověka.

Jarní servisní akce AUTO CB

Proto si někteří z nich dali dostaveníčko v Litohlavech na Rokycansku, kde se konaly jarní zkoušky či zkoušky vloh, jak se těmto zkouškám velice často říká. Tyto zkoušky jsou potřebné především z chovatelského hlediska, neboť na nich pes nejlépe ukáže vrozené vlastnosti, které nejsou dosud ovlivněné vyšším stupněm výcviku. Navíc jsou důležité i z hlediska kontroly dědičnosti a některé kynologické kluby mají účast na těchto zkouškách i důvodem uznání chovnosti. Proto je žádoucí, aby se těchto zkoušek zúčastnilo co nejvíce psů, i když to nejsou zkoušky lovecké upotřebitelnosti. Každopádně si pejsek či fenka vyzkouší atmosféru zkoušek, stejně tak jako vůdce.

Přátelská atmosféra, která hned od rána i za příjemného počasí panovala / 27. května / v Litohlavech, přivítala přes dvacet psů nejrůznějších plemen. Zastoupeni byli především jezevčíci, teriéři, retrívři, křepeláci a ohaři, přičemž jejich výkony sledovala početná korona / doprovod /. Slavnostní nástup, troubení dvojice trubačů, úvodní slovo organizátorů, nezbytná veterinární prohlídka psů MVDr. Luďka Uzla, losování pořadí a odchod do honitby. Takový byl scénář další kynologické akce na Rokycansku. Skupinu ostatních plemen posuzovali Helena Kecová, Iva Francová, Jan Šváb a Pavel Košan a ohaře Michal Klasna, Jan Šlouf, Lucie Viturková a Petr Matuška. Vrchním rozhodčím Byl Jiří Švec.

Ve skupině ohařů, kde jsme kromě tradičních / český fousek, německý krátkosrstý či maďarský / mohli sledovat i irské setry. Bylo tedy zcela jistě se na co dívat. Rozhodčí, se kterými se pravidelně na Rokycansku setkáváme, posuzovali tedy při těchto zkouškách především vrozené vlastnosti psů. Jednalo se zejména o nos, hledání či slídění, zájem o stopu zvěře, chování po výstřelu i poslušnost. Záleželo pochopitelně i na tom, do jaké skupiny byl lovecký pes zařazen, což v praxi znamená, že jiné nároky na práci jsou kladeny na slídiče či ohaře. Kromě plnění disciplín byly udělovány i cenné rady rozhodčích – zkušených kynologů pro práci vůdce a předávání vlastních poznatků z výcviku, což uvítali především méně zkušení vůdci, kteří vedli čtyřnohé pomocníky poprvé. Je potěšitelné, že jarní zkoušky opět dokázali, že zájem o loveckou kynologii neutichá.   Zkoušky vloh konané v Litohlavech tedy splnily své očekávání. Okresní myslivecký spolek ČMMJ Rokycany, jež byl pořadatelem této akce, může být spokojen, neboť kromě příjemné atmosféry, která panovala na jarních zkouškách v Litohlavech, získala lovecká kynologie z řad veřejnosti další příznivce, což je jistě pro myslivost pozitivním signálem pro její další vývoj.

"Rekrutuje se zde totiž poměrně silná skupina, především mladých vůdců loveckých psů i rozhodčích, kteří jsou ochotni poslouchat zkušenějším a organizovat výcvikové dny či klubové zkoušky, o kterých budeme informovat. Skutečnou tečkou za uplynulým dnem v krásné honitbě v okolí Litohlav bylo vyhlášení výsledků zkoušek a připravené občerstvení v místní hospůdce, která i zde dává tušit, že ji provozují lidé s citem a ochotou udělat něco navíc," říká jeden z organizátorů Pavel Moulis.  

Myslivecký den s trubači splnil očekávání

Letošní rok, kdy si připomínáme 100 let od založení Českomoravské myslivecké jednoty, se rozhodlo Honební společenstvo Litohlavy – Klabava rozšířit tradiční akci podvečerního loveckého vytrubovánína Myslivecký den s trubači.

Je sobotní odpoledne, 17. června. Do lomečku v Litohlavech pozvolna přicházejí první návštěvníci, aby se zúčastnili pestrého programu, který prezentuje myslivecké aktivity. Dvojice trubačů zahajuje mírně po čtrnácté hodině úvodní skladbou a láká přítomné k prvnímu vystupujícímu. Oproti stanovenému programu je jím Stanislav Hrubý, který poutavou formou seznamuje zájemce s hodnocením trofejí. Na řadu tak přichází popis hodnocení srnce, prasete, jelena, muflona, daňka i lišky. Zájem je značný a dotazy z řad veřejnosti neutichají. Po chvilce, kterou řada malých i velkých využila k občerstvení či doplňkovým aktivitám mysliveckého dne / jízda na koních, střelba ze vzduchovky či praku / pokračuje Lenka Krátká představením loveckých psů, kteří se využívají v myslivosti. A že jich tentokráte bylo. Ohaři / němečtí, maďarští, výmarští/, český fousek, beagle, anglický špringeršpaněl, jezevčík, jagdteriér a další. Opravdu perfektně provedená prezenta celoveckých psů včetně ukázky výcviku a využití v praxi. Na těchto akcích samozřejmě nejvíce lákají živá zvířata. Proto je jasné, že se ve stálém obležení ocitli koně z rokycanské stáje Borovice. Nemalý úspěch však sklidili i dravci Pavla Řehky, který popovídal o sokolnictví. I zde byla kvidění řada druhů denních i nočních lovců / káně, raroh,sokol, výr /. Kromě letových ukázek si je zájemci mohli vzít i na ruku, což pro některé bylo velkým zážitkem. Čas pomalu plynul a tak se do Litohlav postupně začali sjíždět vyznavači loveckého troubení. To bylo totiž hlavním tématem mysliveckého dne. Díky hudebním seskupením z nejrůznějších míst se postupně rozeznívají tóny mysliveckých skladeb a signálů. Posluchači, kterých bylo necelých dvě stě, a to nejen z řad myslivců, tak zažili netradiční mysliveckou akci připomínající myslivost jako významnou součást kulturního dění v obcích. Celý večer se proto nesl v  duchu rozvíjení společenského ducha  české myslivosti, která má jen na Rokycansku necelých čtyři sta členů. Součástí celé akce byl oi kvalitní občerstvení. Výše uvedení organizátoři, tak letos volně navázali na předešlé úspěšné prezentace myslivecké činnosti a pro všechny zájemce, kterých mohlo být pochopitelně ještě více, uspořádali více než šestihodinovou kulturní akci propagující myslivost.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka