Magnólie - stromy a keře s nádhernými květy

Magnólie patří k nejkrásnějším zahradním rostlinám, rostou převážně jako keře a kvetou velmi nádherně. Na konci jara se na jejich větvích objeví stovky barevných květů s intenzivní vůní. I když mají určité nároky, při péči se odvděčí úžasným vzhledem. Pokud hledáte keř nebo strom, který by ozdobil vaši zahradu nebo domov, zjistěte více o magnóliích.

Jarní servisní akce AUTO CB

Magnólie patří k nejkrásnějším zahradním rostlinám, rostou převážně jako keře a kvetou velmi nádherně. Na konci jara se na jejich větvích objeví stovky barevných květů s intenzivní vůní. I když mají určité nároky, při péči se odvděčí úžasným vzhledem. Pokud hledáte keř nebo strom, který by ozdobil vaši zahradu nebo domov, zjistěte více o magnóliích.

Magnolie - stromy a keře
Magnólie je rostlina, která se do Polska dostala z východní Asie a Severní Ameriky (také ze severní části Jižní Ameriky). Má mělký kořenový systém, protože přirozeně roste na vlhkých stanovištích. Při výsadbě na zahradě je proto třeba dbát na dostatečnou zálivku. Také nerad mění místa. Mezi zahrádkáři je však oblíbená, protože byste jen těžko hledali jinou tak nápadnou rostlinu.

Magnólie lze pěstovat jako strom i keř. Je vhodný pro použití v domácích zahradách, veřejných parcích a mezisousedských prostranstvích. Lze ji vysazovat samostatně nebo ve skupinách. Skvěle vypadá také jako okrasná rostlina na záhonech nebo mezi skalkami. Nejlepší volbou pro tuto roli je magnólie roubovaná na stonku. Má ještě jednu výhodu. Kvete mnohem rychleji než rostliny vysazené ze semen, protože již druhým nebo třetím rokem. To je významná výhoda pro všechny, kterým záleží na jeho okrasné funkci.

Vybrané odrůdy magnólií
V Polsku je k dispozici mnoho druhů magnólií, které kvetou v různých barvách včetně růžové, žluté, bílé a modré. Za zmínku stojí zejména:

  • PARASOLOWATA BÍLÁ magnólie - tento druh se vyznačuje největšími listy (až 60 cm) a květy mezi magnóliemi dostupnými v Polsku a může dorůstat výšky až 5-7 metrů; má bílé květy, které se později mění v tmavě růžové plodenství, a kvete poměrně pozdě, až v červnu,

  • magnólie CLEOPATRA - jedná se rovněž o strom, který může dorůstat výšky až 5 metrů, s květy o průměru až 18-20 centimetrů; kvete o něco dříve než předchozí druhy, přibližně v dubnu a květnu; má pak fenomenální barvu, která je kombinací červené a fialové,

  • BLUE OPAL magnolia - jedna z nejkrásnějších odrůd magnólie, která má světle modrá poupata (později, po odkvětu, se zbarví do zelenožluté barvy); může dosáhnout výšky až 3-4 metrů, ale pro správný růst je třeba ji stříhat,

  • ŽLUTÁ MAGNOLIE Brooklynská magnólie - středně velký strom, který nese květy o průměru 7-10 cm a sytě žluté barvy; kvetou pouze v květnu, ale pokud rostlinu umístíte na slunné místo, odvděčí se vám stovkami poupat,

  • Magnolie GEORGE HENRY KERN - keř dosahující výšky přibližně 2 až 3 metry; vyznačuje se kuželovitým tvarem tvořeným zelenými listy, které na podzim hnědnou; rostlina kvete na přelomu dubna a května, kdy vytváří velká, jasně růžová poupata.

Magnólie - řízky a pěstování
Prvním krokem k tomu, abyste se mohli těšit z magnólie ve svém prostředí, je najít pro ni vhodné místo. Mělo by se nacházet na slunném místě (dobře funguje i za soumraku). Je důležité, aby byl chráněn před větrem i mrazem. A co půda? Nejlepší je zvolit propustnou a vlhkou (ale ne přemokřenou!) půdu s mírně kyselým pH. Dalším faktorem je doba výsadby. Magnólie je nejlépe zasadit do země na podzim - od konce září do konce října. V té době jsou již sazenice ve vegetativním stavu. Ačkoli některé zdroje uvádějí, že jaro je vhodnou dobou pro výsadbu, buďte opatrní. I mírný mráz může způsobit velké škody.

Při výsadbě magnóliových keřů a stromů je třeba nejprve vykopat jámu. Ta by měla být tak hluboká, jak hluboko rostlina v nádobě předtím rostla. Je důležité, aby se kořenový systém při výsadbě nerozvolnil. Jakmile je rostlina umístěna v jamce, je třeba ji posypat kyprou zeminou a vydatně zalít. Nezapomeňte rostlinu zalévat alespoň několik následujících týdnů a také během sucha! Doplňte ji listím, které by mělo být pod magnólií po celý rok, aby ji chránilo před nepříznivými povětrnostními podmínkami.

Kde sehnat dobré sazenice magnólií?
Magnólie je rostlina citlivá na sucho, mráz a změny stanoviště, takže koupit sazenici, ze které skutečně vyroste krásný strom nebo keř, může být docela problém. Tento úkol vám jistě usnadní výběr správného prodejce, například https://moravske-sady.cz/cs_CZ/c/Magnolie/61. Jaké jsou charakteristiky takového obchodu? Především má zpětnou vazbu od spokojených zákazníků. Stará se také o rostliny během přepravy, nabízí dobrý servis během transakce i po ní a má dlouholeté zkušenosti.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 16.01.2023 12:33



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka