Majitelé domu a vily dostanou dotace na rekonstrukci a sanaci

Předměstský dům čp. 57 U Sv. Rocha v Plzni na Roudné je nemovitou kulturní památkou. Jeho majitelé požádali město Plzeň o poskytnutí účelově podmíněné dotace na rekonstrukci.

Jarní servisní akce AUTO CB

Finanční dotaci schválili zastupitelé města.

„Majitelé získají od města 300 tisíc korun. Nárožní, patrový, zděný, zčásti podsklepený dům postavený mezi lety 1837–1839 je kvalitním příkladem pozdně klasicistní architektury, charakteristické pro původní zástavbu Saského Předměstí a je jedním z posledních dokladů tohoto typu malého bytového předměstského domu. Od roku 2021 je novými vlastníky realizována celková rekonstrukce domu, který získali v zanedbaném technickém stavu. V důsledku novodobých nevhodných úprav prvního nadzemního podlaží domu realizovaných ještě před jeho prohlášením za kulturní památku a navýšeného terénu, který způsobuje stékání povrchové vody včetně solí k obvodovému zdivu stavby, je pro zachování a další užívání objektu nutná realizace sanačních opatření,“ uvedla Eliška Bartáková, náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí.

Celkové náklady na realizaci uvedených oprav činí 556 301 korun včetně DPH. Protože celkové náklady spojené se sanací přesahují finanční možnosti vlastníků, obrátili se vlastníci na Odbor památkové péče Magistrátu města Plzně se žádostí o možnou finanční podporu. Vzhledem ke skutečnosti, že dům U Sv. Rocha v Plzni je nemovitou kulturní památkou, může obec v souladu se zákonem o státní památkové péči v odůvodněných případech poskytnout příspěvek na zvýšené náklady spojené se zachováním a obnovou kulturní památky.


Majitelé vily Jiřího Freunda získají 150 tisíc korun na sanační opatření

Město Plzeň poskytne majitelům vily Jiřího Freunda (Žižkova 29, Plzeň) finanční částku 150 tisíc korun na sanační opatření. Finanční dotaci schválili zastupitelé města.

„Vilu Jiřího Freunda navrhl v roce 1931 ve funkcionalistickém slohu významný plzeňský architekt Leo Meisl. Stavbu v nároží ulic Žižkovy a Mírové ulice ve vilové čtvrti Bezovka provedl v roce 1932 plzeňský stavitel František Pašek. Hmotu nevelké budovy s dvěma nadzemními a jedním podzemním podlažím a plochou střechou Meisl vytvořil na půdorysu písmene L ze dvou patrových kvádrů, mezi něž vsadil užší jednopodlažní objekt verandy. Prostým geometrickým tvarem vymezil i navazující obdélnou terasu v úrovni zvýšeného přízemí a jednoduchou abstraktní formu vetkl i vstupnímu portálu v jihozápadním průčelí obráceném do Žižkovy ulice. Racionální tvarové řešení domu je odvozeno od vnitřního provozu. Objekt se výrazně podílí na charakteru území Městské památkové zóny Plzeň-Bezovka. Vila Jiřího Freunda je od počátku 21. století neužívaná, dlouhodobě neudržovaná, a proto v technicky nevyhovujícím stavu. Nový vlastník zamýšlí postupné opravy této cenné funkcionalistické vily. Ve spolupráci se státní památkovou péčí připravil na rok 2022 základní sanační práce proti působení vysoké zemní vlhkosti,“ vysvětlila Eliška Bartáková, náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí.

Celkové náklady na realizaci uvedených oprav činí 416 237 korun bez DPH. Protože celkové náklady spojené se sanací obvodového a suterénního zdiva přesahují finanční možnosti vlastníka, obrátil se vlastník na Odbor památkové péče Magistrátu města Plzně se žádostí o možnou finanční podporu. Vzhledem ke skutečnosti, že vila Jiřího Freunda čp. 1987 v Plzni je nemovitou kulturní památkou, může obec v souladu se zákonem o státní památkové péči v odůvodněných případech poskytnout příspěvek na zvýšené náklady spojené se zachováním a obnovou kulturní památky.

ilustrační foto


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka