Malá scéna hostí v premiéře baletní proměnu Kafkovy Proměny

Proměna Franze Kafky, jedno z přelomových děl literatury 20. století, se stala inspirací pro choreografické uskupení DEKKADANCERS.

Cílená propagace v Plzni

Pro Malou scénu DJKT si ji sami vybrali DEKKADANCERS, tedy volné uskupení profesionální tanečníků a choreografů, převážně umělců pražského Národního divadla. V oblasti moderního tance patří DEKKADANCERS k velmi výrazným a vyhledávaným souborům.

Kafkovu Proměnu v Plzni nastudovali choreografové Štěpán Pechar a Ondřej Vinklát, po dramaturgické stránce inscenaci zaštituje Štěpán Benyovszký. „Kafkova Proměna bývá často interpretována různými způsoby. A tak jsme se pro jevištní podobu Proměny rozhodli pohrát si také s proměnami divákovy interpretace. Jak příběh sledujeme, mění se způsob, jakým ho chápeme. Zprvu absurdní historka s obludou se může změnit na pokřivenou vzpomínku, a ta se vzápětí přelije do velmi realistické přítomnosti. Nabízíme tak divákovi různé proměnlivé úhly pohledu, kterými se na Kafkovu novelu může dívat,“ říká na webu djkt.eu Benyovszký.

I když podle choreografa Ondřeje Vinkláta je v Proměně nejvíce ze všech emocí obsažena tíseň, našli tvůrci místo i pro humor. „Prostřednictvím humoru se paradoxně dají vykreslit situace, které jsou vážnějšího rázu, daleko úderněji,“ myslí si. Jako hudební podklad zvolili DEKKADANCERS skladby německého klavíristy a autora experimentální hudby Hauschky. „Jeho hra na preparovaný klavír často evokuje zvuk hmyzu,“ uvádí Ondřej Vinklát.

Inscenace Proměny, ve které tanečníkům propůjčí svůj hlas herec Jiří Lábus, bude mít na Malé scéně plzeňského Divadla J. K. Tyla premiéru 6. ledna 2018.

foto: djkt.eu

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
05.01.2018 17:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka