Masné krámy zvou na středeční komentovanou prohlídku

Západočeská galerie v Plzni zve na komentovanou prohlídku výstavy Meziválečná moderna ve sbírkách (1918–1938). Uskuteční se ve středu 18. května od 17 hodin ve výstavní síni Masné krámy (Pražská 18, Plzeň).

Jarní servisní akce AUTO CB

Výstavou provází její autorka Alena Pomajzlová z Masarykovy univerzity v Brně.

Kolekce meziválečného umění tvoří jednu z nejvýznamnějších  sbírek  Západočeské galerie v Plzni. Na výstavu z ní bylo vybráno téměř  osmdesáti exponátů – obrazů, plastik a kreseb z  dvacátých a třicátých let. Zastoupeni jsou mimo jiné Josef Čapek, Václav Špála, Jan Zrzavý a Rudolf Kremlička, sdružení ve skupině Tvrdošíjní, Emil Filla, Otto Gutfreund, Alfréd Justitz, Georges Kars, Svatopluk Máchal, Milada Marešová, Josef Šíma, František Tichý, Toyen, Antonín Procházka, Václav Rabas a další autoři.

Stylově rozmanité meziválečné období zahrnuje jak díla předválečných kubistů, tak také tvorbu mladších autorů, kteří se nepřikláněli k žádnému konkrétnímu stylu.  Moderní výtvarný výraz znamenal pro každého z nich něco jiného a jejich tvorba se nesla  v pestrém spektru stylů od primitivismu až k magickému realismu a surrealismu.  Ve 30. letech pak začínají do tvorby umělců pronikat naléhavé odkazy na reálnou hrozbu války, projevující se expresivní barevností a důrazem na významovou stránku umění.

Další komentovaná prohlídka se bude konat 8. června.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka