Masné krámy zvou ve středu na přednášku k vystavovanému Mnichovu

Západočeská galerie v Plzni zve na přednášku připravenou jako doprovodný program k výstavě Mnichov – zářící metropole umění 1870–1918. Koná se ve středu 25. února v 17 hodin ve výstavní síni Masné krámy, Pražská 18.

Jarní servisní akce AUTO CB

Přednáška PhDr. Evy Bendové, Ph.D., z Národní galerie v Praze má název „Pobuřování měšťáka už není jejich cílem.“ - Max Horb a Mnichovské náměstí.   

V Mnichově se malíř Max Horb zdržel krátce, od podzimu 1906 do léta roku 1907. Zastihla jej zde důležitá nabídka, podstatná pro dějiny českého výtvarného umění. Přijal účast na výstavě spolužáků v Praze. Max Horb na výstavu poslal několik maleb, mezi nimi obraz Mnichovské náměstí. Celá akce proslula jako první veřejné vystoupení skupiny Osma. Postupně se stala zlomovou událostí moderního umění a malba Mnichovské náměstí nejznámějším moderním malířským pohledem na Mnichov. Zvolený pohled na město, důraz na zachycení „prázdnoty“ představuje v Horbově malbě podstatný moderní prvek. Co vedlo malíře k takto nadsazenému pohledu? Vychází volba pohledu z reality, nebo je předmětem umělecké licence? Možnou otázkou, kterou si v malbě Max Horb položil, může být otázka o přístupu k vidění vůbec, možnou odpovědí pak proměna životního postoje a stylu generace, o které mluví ve vztahu k Horbovi Max Brod. Vše shrne a odpoví uvedená přednáška.

 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka