Masopust se vrací do Úlic - po dvou letech a se vším všudy!

Obec Úlice na Plzni severu se vrací k tradici masopustních průvodů. Po pauze způsobené pandemií se bude v sobotu 26. února 2022 konat tradiční masopustní průvod obcí s návštěvou všech stavení v obci.

Cílená propagace v Plzni

Začátek akce je plánován na 13 h na návsi obce Úlice.

Masopust v obci se v minulosti konal tradičně, ale protiepidemická opatření podobným akcím nepřála. S rozvolněním bezpečnostních opatření se obyvatelé Úlic rozhodli vrátit se k letité tradici. „Je čas začít se potkávat, nebát se jeden druhého, mluvit spolu  - nejen přes internet, ale osobně, potřást si rukou, usmát se na sebe. Průvodu se s námi zúčastní i harmonikáři a další hudebníci,“ říká jedna z organizátorek masopustního veselí, Julie Strnadová.
V průvodu budou k vidění některé tradiční figury masopustního průvodu, jako jsou nevěsta a ženich, bába s nůší, smrtka i laufer. Průvod budou také tvořit mniši, vodník a další i méně tradiční masky. Závěr průvodu je plánován na hřišti SK Úlice, kde bude masopustní veselí pokračovat i s hudebníky a občerstvením.

Masopust
Zatímco někteří lidé mají dojem, že masopust souvisí se slovem půst, ve skutečnosti jde o pouhou shodu náhod. Výraz půst totiž vznikl ze starohornoněmeckého slova fasta, jež znamenalo „být v odříkání pevný“ či „postit se“. Slovo karneval ovšem může pocházet také ze starořímského odkazu na boha Bakcha, tedy z výrazu carrus navalis, nebo třeba z francouzského caramantran (caréme entrant).
V dnešní době se můžeme setkat s mnoha různými názvy pro poslední tři dny období masopustu, které se vždy pojí s konkrétním místem nebo oblastí. Že masopustní doba končí, tak naznačuje celá řada výrazů, jako jsou ostatky, vostatky, končiny, fašank, šibřinky, voračky, voráčí nebo obecně karneval.
Rej masek a další masopustní zvyky údajně mají svůj původ v předkřesťanských slovanských obřadech a oslavách konce zimy. Není tedy náhodou, že se dnes již tradiční zvyky tolik podobají ruskému svátku, který se označuje jako maslenica. Na tyto lidové oslavy později navázala také církev, která nabyla přesvědčení, že pokud masopust nedokáže potlačit, raději by měla tuto tradici převzít a přizpůsobit si ji dle svého.
V Čechách i na Moravě mají masopustní reje a oslavy dlouhou tradici, kterou je možné doložit písemnými záznamy již ze 13. století. V těch se můžete dočíst, že se jednalo o lidovou zábavu, kterou se různí mravokárci pokoušeli aktivně potlačit. Nikdy se jim však nepodařilo oblíbenou tradici narušit, jelikož se jednalo o svátek, kterého se účastnili všichni lidé, od těch nejchudších až po tehdejší panovníky.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 24.02.2022 14:08



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka