Města a obce mohou žádat o finanční prostředky na podzimní výsadbu

Na konci července vyprší lhůta pro příjem žádostí v grantovém programu „Stromy“ Nadace ČEZ.

Cílená propagace v Plzni

Ta výsadbu zeleně v městské zástavbě i volné přírodě podporuje od roku 2011. Maximální výše příspěvku je 150 tisíc korun. V západních Čechách již letos nové stromy sázeli v Habartově a Seči, další přibydou v obci Smolné Pece.
28. června 2018

Kolem cest, cyklostezek i ve městech vyrůstá od jara v Čechách i na Moravě 28 nových stromořadí či alejí.  S finanční podporou Nadace ČEZ je vysadily města a obce, kterým není lhostejné životní prostředí ani estetická stránka krajiny. A kořeny mohou v rámci podzimní výsadby zapustit stromy i v dalších koutech republiky. Až do konce července mohou totiž města a obce žádat o nadační příspěvek ve výši max. 150 tisíc korun prostřednictvím grantu Stromy. O schválení grantové žádosti rozhodne v průběhu srpna správní rada nadace, přičemž všechny stromy financované z nadačního příspěvku v roce 2018 musí být vysazeny do konce letošního roku.

Nadace ČEZ podporuje vznik nových stromořadí i obnovu historických alejí, které buď zcela zanikly, nebo už byly přestárlé, od roku 2011. Počet schválených žádostí za necelých osm let činí 391a blíží se tak ke kulatým 400. V západních Čechách vyrostlo v rámci grantu STROMY již 46 nových alejí.

Jen letos na jaře bylo schváleno 28 projektů výsadby zeleně a stromů s finančním příspěvkem v hodnotě 2 766 611 Kč. Nejčastěji se sázely lípy a ovocné stromy kolem cest a cyklostezek. Nezřídka se do výsadby zapojily školy či rodiny s dětmi.

„Klimatické podmínky se v Evropě mění, o to více roste význam zeleně v našem okolí. Výsadba či obnova zeleně a alejí však nemá význam jen pro člověka, je třeba myslet i na ptactvo nebo včely a další hmyz. Mnohdy také liniová výsadba slouží jako obrana proti hluku a prachu. Rádi proto podpoříme výsadbu všude tam, kde dává smysl a prospěje přírodě i místním občanům“, dodává ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Význam stromů pro člověka a krajinu:
  filtrují vzduch a zlepšují jeho kvalitu
  vyrovnávají teplotní extrémy
  vytvářejí kyslík
  tlumí hluk
  utvářejí krajinu
  jsou mnohde posledním zbytkem přírody ve městech
  jsou biotopem

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 09.07.2018 14:10



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka